„На касапница“ или рЕзко в речника на Милан Димов

Ултимативен пътеводител из велосипедните термини на един касапин

0
 

Сподели

Shares

Милан Димов, Миланката, Миланстера, Монстера, Касапакис – все един и същи герой. Той е даунхилър, фрийрайдър и ниско прелитащ самолет, който често може да бъде забелязан край летището на Петрич, щата Калифорния или по-точно трасето Kongur Air DH. Скоковете там са толкова големи, че съвсем на място са наречени терминали, а свободният полет при спускане от Беласица трае повече и от този на парашутистите…

Милан Димов, Клуб VIVO, Петрич; Фотография Георги Даскалов

Снимка: Георги ДаскаловМиланката, освен колорит по трасето с космическите скорости, които развива и безпощадното си каране, е и трендсетерът (хубавата българска дума за човек, който създава тенденции) на колоездачния речник в страната. Ако още не сте в час как се говори по даунхил трасетата и състезанията, ще ви просветим с някои от най-култовите фрази от речника на Милан. Предлагаме и техни тълкувания:

Милан Димов, Клуб VIVO, Петрич; Фотография Георги Даскалов
Милан Димов. Снимка: Георги Даскалов, BikePorn

“На касапница” – ужасяващо бързо преминаване на даден участък, при което публиката се разбягва панически, а пеленачетата в радиус от няколко километра спонтанно се напикават.

“На зарче“ – каране, при което се мяташ на каквото ти се падне. Не е ясно дали ще се получи, но ако имаш късмет, може и да стигнеш където си тръгнал.

“На зърно” – стил каране, при който се мята каквото се зърне.

„Безпощадно“ – когато се кара и не се щади нищо – колело, части от тялото, екипировка…

“На цЕлата газ” – количество газ, което е около 42 пъти по-голямо от вашето “цялата газ”. Сори…

“рЕзко” – същото като обикновеното “рязко”, но по-рязко.

„Wireless“ – когато се кара без верига. Милан кара толкова рЕзко, че веригата не му трябва. Ползва я като ланец за врата.

“Непал” – да минеш отнякъде толкова агресивно, че вибрациите от карането ти образуват траен стрес у сеизмолозите в региона.

“800” – минималната скорост, с която може да се движи Милан на две колела, в км/ч. С по-малко той просто слиза от колелото и отива за бира.

“Космос” – научнофантастична скорост на каране, при която се чупят всички познати закони на физиката и е възможно да финишираш дори преди да си стартирал.

„Предната гума да не пипа земята“ – минаване по въздушен път или с толкова много въртене, че предната гума не трябва, ползва се за резервна на задната.

Душевно състояние тип „треска за злато“ – когато Миланката кара като за медал.

РАЗГЛЕДАЙТЕ И: Любимите велосипедни маршрути на Милан Димов

Олег Милушев и Милан Димов, Клуб VIVO, Петрич; Фотография Георги Даскалов
Олег Милушев и Милан Димов от клуб VIVO, Петрич. Снимка: Георги Даскалов

Още за Милан, трасето над Петрич, тамошния колоездачен клуб VIVO и култовите байк фрази ще намерите в статията със снимки и текст на Георги Даскалов, публикувана в брой ЕСЕН 2015 на списание 360°.

Ако пък не ви достига брой или повече, за да запълните колекцията си със списания 360°, можете да го поръчате на преференциална цена или направо да грабнете един от двата ни промо пакета за маниаци оттук: Колекция списания 360°: Приключения за четене!

Есен 2015

Още за Vivo и трасето над Петрич:

Клуб VIVO Петрич
Олег Милушев – основният двигател на Vivo
Киро Архитекта, който се занимава и с изграждането на трасета
Емил Кузманов – човекът, на чийто неуморни усилия се дължи по-голямата част от Конгур Air DH
Теодор Мавродиев от Vivo – най-бързо развиващ се планински колоездач в България
Стивиан Гатев, който тества трасето

Vivо team: трасе Петрич (видео)
Vivо team: трасе Петрич (видео)

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.