Най-дивите реки според най-добрите каякари в света

1
 

Сподели

Shares

Каякарският и рафтинг сезон у нас започва и чакаме реките пак да се втурнат пълноводни, да побелеят и да ни зарадват с бързеи, валяци и сюрпризи зад завоите (от типа на едноименния популярен участък – Сюрприза, от рафтинг трасето по река Струма, известен още като „Изненадата зад скалата“). А междувременно ще загреем с тази селекция от най-дивите реки в света, направена от топ каякарите в бързи води:

Най-дивите реки според най-добрите каякари
Снимка: Mike Leeds/Red Bull Illume

Рафа Ортис

Къде: Литъл Уайт Самън, САЩ
Защо: Непрекъснати бързеи

„Литъл Уайт Самън предлага най-качествения непрекъснат участък с бързи води, в който някога съм гребал. Някои хора живеят тук, заради реката, други карат в продължение на часове, а трети летят дотук, само за да се спуснат по нея.“

Така описва мексиканският каякар Рафа Ортис реката в щата Вашингтон, за която малцина извън спорта някога са чували. Но в нея трябва да знаеш какво правиш – тя е опасна територия за гребци, които не са много опитни.

Най-дивите реки според най-добрите каякари
Снимка: Eric Parker

Нурия Нюман

Къде: Кленденинг, Канада
Защо: Усамотени, студени води и гранитни пързалки

„Без съмнение това е най-красивото място, на което съм гребала. Нужни са усилия, за да стигнеш дотам – взимаш хидроплан, пресичаш езеро с гребане, и се изкачваш пеша с каяка, но напълно си заслужава“, казва френската кану слаломистка.
„Гледката е страхотна, а реката идва право от глетчера. Невероятно е чувството да стоиш до огромни ледени късове и да осъзнаеш, че си при самия извор на реката. С отдръпването на глетчера наскоро се появиха и няколко добри гранитни пързалки, по които можеш да се спуснеш.“

Разберете кои са останалите шеметни реки.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. А, къде е точно мястото ‘ Сюрприза’, тъй като от доста години се спускам по Струма и не знам за такъв участък, но може да съм го изпуснала;)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.