Как да се ориентирате по тъмно в планината?

1
 

Сподели

Shares

Ориентирането по тъмно в планината не е лесно начинание. Често се случва тъмнината да ни хване неподготвени и това да е причината за по-големи неприятности като инциденти и контузии. Ако се окажете в подобна ситуация, преди всичко не се стресирайте. Има начини, които ще ви помогнат да се ориентирате лесно и да се измъкнете невредими.

The Breath of the Mountains
Снимка: Abhinav Pratap Singh/Der Atem der Berge, Bruckmann/ Red Bull

Когато тръгвате на преход в планината, винаги трябва да имате нужната екипировка в себе си. Дори и да тръгнете рано сутринта и плановете ви да се разпростират само в светлата част на денонощието, е хубаво да вземете със себе си челник. Понякога изникват непредвидими ситуации, в които може да ви се наложи да го използвате. Ако тъмнината ви хване неподготвени сред природата, той ще ви помогне по-лесно да се ориентирате къде се намирате и какво има наоколо. Важно е да имате в себе си карта или компас, които да ви помогнат в случай, че сте се изгубили. Ще ви бъде полезно, ако маркирате точките, до които искате да стигнете или целия маршрут. Топлите дрехи са задължителни, особено ако ви се наложи да прекарате вечерта си навън.

Нощ в планината Снимка: Flickr.com

Ако имате малко опит в нощната планина и ви е трудно да се ориентирате, нужно е да практикувате повече попадането в подобни ситуации, за да се чувствате спокойни докато търсите начин как да се справите със ситуацията. Можете да го направите като започнете прехода си няколко часа преди изгрев. Дори и да се случи нещо непредвидено, ще имате възможност да реагирате, защото предстои светлата част от денонощието. Планирайте внимателно маршрутите си и и бъдете сигурни, че знаете накъде тръгвате, за да не се получат недоразумения и през деня.

Опитът ще ви покаже, че преходите през нощта не са страшни, а дори приятни, особено ако времето е предразполагащо за разходки на открито.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Карта, компас и светлина, това ли е? Със сигурност няма да си взема вашето непотребно списание никъде.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.