Пътническа класа

0
 

Сподели

Shares

На някои хора не им стига просто да видят света, а гледат да го направят по най-бързия, дълъг или труден начин. На други, като Феликс Баумгартнер, например, Земята дори им е тясна, затова се мятат почти от космоса и чупят по няколко световни рекорда наведнъж. Хора разни, предпочитания – също. С достатъчно решителност, свободно време и пари на разположение човек може да подобри всички възможни рекорди, свързани с пътуване. А ако се чудите откъде да започнете, предлагаме ви няколко идеи.

Пътническа класа - туристически рекорди - Ричард Сиърс, Ник Гоф
Ричард Сиърс (вляво) и Ник Гоф на нос Добра надежда

Най-дълго пътуване с тук-тук

Ако сте пообиколили из Югоизточна Азия, сигурно знаете, че тук-тукът е триколесен покрит мотоциклет. Там го използват предимно като такси, но двама англичани решават да се потътрузят около глобуса в опит да подобрят рекорда в тази нестандартна дисциплина. И успяват. Учителите Ричард Сиърс и Ник Гоф тръгват с 395-кубиковата рикша от Лондон през август 2012-а и 42 120 километра по-късно, през декември 2013-а, пристигат в последната от 39-те страни по маршрута им – Аржентина. Налага им се дори да бутат и теглят сами повредения тук-тук. Както подобава на професията им, двамата не просто се разхождат около света, но и активно промотират различни образователни проекти по пътя си.

Пътническа класа - туристически рекорди - Джеф Маршъл, Антъни Смит
Джеф Маршъл (вляво) и Антъни Смит на последната станция

Метро предизвикателство

Не става дума за състезание между метросексуални мъже. Целта на Предизвикателството е проста – да обиколиш всичките 270 станции на лондонското метро за най-кратко време. Между станциите обаче можеш да се придвижваш само пеша или с градския транспорт (забравете за колела, мотори, коли или хеликоптери). Така че всичко, което ще ви трябва за подобряването на рекорда е физическа издръжливост над средното ниво и изключителни организаторски способности. Настоящото върхово постижение е 16 часа, 20 минути и 27 секунди, постигнато от британците Джеф Маршъл и Антъни Смит на 16 август 2013-а.

Пътническа класа - туристически рекорди - Джейсън Чалмърс, Тамлин Локе
На път за Блумфонтейн. Снимка: Brigid Chalmers

Най-дълго разстояние, изминато за 24 часа със скутер

Фасулска работа. Взимаш си мотопед под наем, напълваш раницата със сникърс и ред бул и пускаш хронометъра. Рекордът се държи от Джейсън Чалмърс и Тамлин Локе, които са брат и сестра. С два 125-кубикови заводски скутера PGO X-Hot те изпърпорват 1176,9 километра от Йоханесбург до Майкисфонтейн в южноафриканската провинция Западен Кейп. По трасето се борят с технически проблеми и ремонти на пътя.

Пътническа класа - туристически рекорди - Джон ДафърнНай-дълго разстояние, изминато за 24 часа с влак

Ако това да държите мотопеда изправен в продължение на цяло денонощие ви се струва прекалено амбициозна задача, заложете на някой по-лежерен рекорд. За следващия, например, се изисква само да се возиш на влак. На най-голямо разстояние за 24 часа го е правил британецът Джон Дафърн, който изминава 3783,91 километра между гарите Гуангжоу-юг в едноименния китайски град и Лонгянг в Шанхай на 7-8 ноември 2013-а. За целта е използвал високоскоростни влакове и метро. Не можете да минавате която и да е отсечка по пътя повече от веднъж, защото няма да ви признаят рекорда, така че ключът тук е да намерите достатъчно голяма страна с високоскоростни железници, които на всичкото отгоре не трябва и да закъсняват.

Пътническа класа - туристически рекорди - Лесли ТиптънНай-бързо влизане на човек в куфар

За някои много малки и нечовешки гъвкави хора, изтърканата шега да помолиш някого да те вземе като ръчен багаж за отпуската си не е никаква шега. Сгъваемата акробатка Лесли Типтън не само се побира в куфар, но го прави по-бързо от всеки друг на света. Лесли може да се намъкне в куфара и да го закопчае за смешните 5,43 секунди.

ВИЖ ОЩЕ: Приключенията ни правят по-умни и по-секси

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.