Зимните ни курорти затварят ски зоните, заради Covid-19

За някои от тях това ще е и краят на сезона

0
 

Сподели

Shares

Зимните ни курорти  преустановяват дейностите си. Ски пистите се затварят, с цел да неразпространяването на Covid-19 . Банско, Пампорово и Боровец последваха примера на Австрия, Франция, Италия, Норвегия и др.,  които затвориха ски пистите си още миналата седмица.

Затварянето влиза  в сила от 17-ти март 2020 г. и за някои курорти това ще е краят на този сезон.

Банско е първият зимен курорт, който затвори, след като 9-годишно дете от Великобритания даде положителна проба за коронавирус. Спешната и незабавна мярка наложи кметът на общината – Иван Кадев и обяви, че не се знае кога ще бъдат отворени пистите. Затваря също и ски пистата над Добринище.

Извънредното положение в страната затваря и ски пистите на Боровец от 17-ти март 2020г. Затварянето включва спиране на всички съоръжения, затваряне на пистите, ски-училище “Бoроспорт” и ски гардеробите. От „Бороспорт” заявиха, че закриват сезона по-рано, поради наложените мерки за сигурност и ни очакват следващия сезон!

Пампорово преустановяват дейността си от 17-29 март 2020 г., като се предвижда след карантиния период, зимния сезон да продължи още около две седмици.

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, заяви:

„Зимните курорти се оформят като благоприятна дестинация за разпространение на коронавирус. Това е свързано с преохлаждането на носоглътката, която тогава става много по-податлива за възприемане на вируси. Затова и ски курортите се явяват като инкубатор за разпространяване на епидемията”.

Състоянието на курортите в България към 15:30 ч. на 16.03.2020 г.:
– Банско – затворен от 16.03;
– Боровец – затворен от 17.03;
– Витоша – отворен без нощно каране;
– Пампорово – затворен от 17.03 до 29.03 вкл.;
– Рилски езера – затворен от 16.03;
– Добринище – затворен от 15.03;
– Мальовица – затворен от 17.03;
– Осогово – отворен
– Картала – затворен
Екипът на 360 напомня, че освен епидемията в момента има и повишена лавинна опасност. Призоваваме всички да спазваме предприетите мерки, правилата за хигиена и да се изолираме до колкото е възможно!

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.