Отровени кучета и диви животни в Пирин

0
 

Сподели

Shares

В Западен Пирин, в района над Кресна, повече от седмица продължават случаите на отровени пастирски кучета и диви животни – това съобщиха от Сдружение за дива природа „Балкани“.

Отровените животни, освен пастирски кучета от ценната българска порода Каракачанско куче, са вълци и лисици. Те са били открити мъртви в района на село Влахи. До едно от тях е намерено парче месо, което се предполага, че е било напоено с отрова.

Каракачанско куче
Каракачанско куче. Снимка: СДП „Балкани“

Според местни хора и експертите от „Балкани“, има голяма вероятност в района да са отровени и други диви животни. Хищните птици са сред първите, които намират мърша. Повечето от тези птици са редки и защитени видове. В същия район само няколко километра на север от това място от няколко години се полагат усилия за реинтродуциране на белоглавия лешояд – вид, който е изчезнал в голяма част от страната ни именно поради масовото използване на отрови през 50-те години на миналия век.

Каракачанско куче. Снимка: СДП „Балкани“
Каракачанско куче. Снимка: СДП „Балкани“

В района на западен Пирин от години съществува проблем с поставяне на отрови в природата. От СДП „Балкани“ казаха, че са пращали за анализ проби от намерени мъртви вълци от района и резултатите показват, че животните са били отровени. „Всяка година умират пастирски кучета на местни животновъди“ – добавиха те.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.