Приключенията ни правят по-умни и по-секси

0
 

Сподели

Shares

Как да подобрите вашето CV или профила си в социалните мрежи? Отдайте се на приключения!

Учените прекарват много време в лабораториите, отглеждат специални растения и наблюдават опитни мишки, но понякога използват микроскопите си за нещо наистина сериозно – да разберат защо приключенията ни носят толкова ползи, колкото не сме и предполагали.

Приключенията ни правят по-умни и по-секси
снимка: James Shackell/Unsplash

Оказва се, че така не само правим нещо интересно, но и ставаме по-умни, по-продуктивни в работата и (!!!) по-привлекателни. Да, така казва науката! И ако все пак ви трябват доказателства, за да хванете пътя или полетите високо в небето, то експертите са готови. Ето и фактите:

Приключенията ни правят по-умни и по-секси
снимка: James Shackell/Unsplash

Приключенията ни помагат да останем млади

Дейвид Ийгълмен е американски невролог, прекарал живота си в изучаване на човешкия мозък и възприятието ни за време. Списание The New Yorker му дава прякора „Човекът вероятност“, което звучи малко като супер герой на науката. Важното е, че той си разбира от работата.

Ийгълмен твърди, че усещането за време на възрастен човек е „по-сгъстено“ от това на петгодишно хлапе, но чрез пътуване до нови места (особено екзотични с много нови преживявания), ние можем да върнем времето назад. „По същество такива ситуации ви поставят в същото неврологично състояние, както когато сте били дете“, казва Ийгълмен. Може би това е причината времето да лети, когато сте на почивка, въпреки че децата не са обременени от бъдещата работа и срокове след това.

Приключенията ни правят по-умни и по-секси
снимка: James Shackell/Unsplash

Приключенията ни правят по-умни

Казват, че пътуванията „разширяват“ ума, но всъщност го изострят. Психологическо изследване, проведено в университета на Индиана, доказва, че дори само да си представим, че сме на приключение, ние подобряваме нашата креативност и самосъзнание. Това означава, че ако по време на работа разглеждаме снимки на някой красив плаж в Таити или неизследвани катерачни маршрути, практически е добре за нас.

Авторът на изследването, Джона Лерър, казва: „Опитът на чуждите култури дарява пътешественика с ценна непредубеденост, с което той по-лесно разбира, че едно нещо може да има различни значения.“ Установено е, че ефектът е най-добър по време на самото пътуване, особено до екзотични дестинации. Същите ползи носи и правенето на луди неща, които карат мозъка да излезе от ежедневната си летаргия.

Приключенията ни правят по-умни и по-секси
снимка: John Rathwell/Red Bull Content Pool

Приключенията ни правят по-добри в работата

Америка, където са проведени повечето изследвания, строго защитава своите нищожни две седмици почивка в годината под прикритието на „добрата работна етика“. Идеята е, че американците са прекалено заети да бъдат продуктивни и да спазват всички срокове, за да се размотават с безсмислени пътувания. Но проучванията показват, че обратното е вярно. Някои статистики, цитирани от BusinessWeek, доказват, че страните, в които се почива повече, са също толкова, ако не и по-продуктивни, отколкото САЩ.

Във Франция имат 60 процента повече почивни дни, отколкото в Щатите на година и все още постигат 98% БВП на отработен час. Forbes изчислява, че само един допълнителен почивен ден годишно може да донесе още 73 милиарда долара за американската икономика – неоспоримо доказателство колко важни са пътешествията. Това доведе и до последните промени в Скандинавия с въвеждането на шестчасов работен ден – дойде време да се работи по-умно, а не по-здраво.

Приключенията ни правят по-умни и по-секси
снимка: Andy Mann/Red Bull Content Pool

Приключенията ни правят по-секси

Добре, това не е точно научно доказано. Проучване, проведено от сайта за онлайн търговия RSVP.com разкри, че приключенстващите с яке North Face на гърба излъчват повече сексапил. Данните от изследването показват, че от 882 необвързани австралийци, повече от половината са сметнали за по-привлекателни хора, които са отбелязали „пътуване“ сред своите интереси.

И добрите новини не свършват дотук – колкото по-приключенско е пътуването, толкова по-секси е то. Смелите пътешественици са най-примамливи за необвързаните, докато 23 процента смятат, че търсачите на приключения са изключително секси.

Какво можем да научим от това – ако скоро сте пътували до Гърция и някой пита, кажете, че сте били в Конго и сте се борили с горила! И най-важното – не спирайте да пътешествате!

ВИЖ ОЩЕ: Хващай гората – полезно е за мозъка

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.