10 места, които да видите, преди да изчезнат

0
 

Сподели

Shares

Рекордното ниво на въглеродните емисии в атмосферата и да повиши средната годишна температура с повишаването на средната годишна температура са от факторите, които може да доведат до прекрояването на картата на света и промяната на релефа. Което от своя страна да доведе и до изчезването на някои от най-известните туристически дестинации в света.

Някои от най-застрашените места са описани в книгата „100 Places To Go Before They Disappear“ на издателство Abrams Books. Ето някои от най-известните сред тях:

Олимпия, Гърция
Мястото, което се смята за родина на олимпийските игри, провели се за първи път през 776 г. Пр. Хр. Долината Олимпия и до днес съхранява невероятни древни руини, но затоплянето през последните години направи лятото там изключително сухо, което предизвика появата на мащабни и унищожителни пожари.

Делтата на река Мисисипи
Повишаването на морското ниво застрашава делтата на реката, която е от огромно значение за икономиката на САЩ. Делтата всъщност е нещо като буфер между океана и гъсто населени зони в Луизиана и Мисисипи. Там е също и най-големият плавателен канал в страната, вторият по големина източник на риба и място за добив на нефт.

Захара де ла Сиера, Андалусия, Испания
Испанската провинция Андалусия е известна по цял свят със своите плодородни зелени пасища и маслинови градини. Заради глобалното затопляне обаче учените предричат, че до края на века годишният обем на валежите в региона ще намалее с цели 40%, което ще е пагубно за земеделието там.

Тувалу
Република Тувалу се намира в югозападния край на Тихия океан. Обхваща 4 рифови острова и 5 пет атола с обща площ от 26 кв.км. И всичко това се простира във водата на дължина от 600 километра. Най-високата точка в тази държава е по-малко от 5 метра над морското ниво. А затоплянето на планетата непрекъснато повишава морското ниво.

Бетъри, Ню Йорк
Това е най-южната част на Манхатън, Ню Йорк, и няма нужда да се обяснява, че потопяването на това място ще засегне хиляди хора, които живеят и работят там. През годините има случаи, в които Бетъри е бил наводняван, но прогнозите сочат, че до 2080 г. това ще започне да се случва редовно на редовно на всеки четири години.

Кицбюел, Тирол, Австрия
Място, което привлича десетки милиони туристи всяка година от декември до април, но алпийските глетчери вече се топят и това разваля любимите писти на скиорите. Това е причината властите в зимните центрове напоследък да прибягват до бели светлоотразителни платнища, с които покриват ледниците. Целта е така да се забави процесът на топене.

Делтата на Нигер, Нигерия
Делтата на Нигер е дом за 25 млн души. Някои от тях са имигранти, които работят на огромните добивни съоръжения за нефт, а други са местни хора, зависими от риболова и земеделието, условия за което им предоставя реката. Очакванията на учените са глобалното затопляне да доведе до все повече наводнения в делтата, а смесването на сладководна със солена вода ще разруши съществуващите екосистеми и ще се отрази пагубно на препитанията на местните.

Венеция, Италия
Над 118 малки острова и лагуни, от които се състои този уникален град, потъват още преди да се усети ефектът от глобалното затопляне. Венеция е едно от най-застрашените места по света.

Река Янцзъ, Китай
Най-дългата река в Азия се извива от тибетското плато през много от китайските провинции, докато достигне до Източното китайско море. Но по пътя си дотам тя осигурява прясна вода за половин милиард жители на региона. Топенето на ледниците обаче ще намали природния баланс и реката ще доставя все по-малко прясна вода, което ще засегне е реколтата от ориз. Учените определят като сурови последиците от този процес за околната среда, икономиката и населението на Китай.

Заливът Хъдсън, Канада
Заливът Хъдсън се намира в Североизточна Канада и е част от Северния ледовит океан. Той е естествено убежище за белите мечки, защото ледът там се задържа дълго, чак до късна пролет. Ледът в залива обаче вече се топи три седмици по-рано от обичайното за последните 40 години, което затруднява живота на белите мечки. Учените очакват скоро заливът да е свободен от лед през половината от годината, което ще е пагубно за тамошната екосистема, защото белите мечки няма да имат достатъчно време да ловуват и да натрупат нужните им запаси от мазнини.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.