Филмовата програма на Банскофилмфест

0


Дата на събитието: 30.11.2014

Сподели

Shares

Banskofilmfest-cover

Банскофилмфест 2014 ще се проведе между 25 и 30 ноември в Банско. Това е четиринадесето подред издание, на което публиката ще може да види много и различни филми от света на екстремните спортове. 120 филма, 28 държави, 5 континента. Всички вариации на екстремните спортове, приключенията на открито и планинарската култура! Филмите представят уникални и труднодостъпни места по целия свят, екстремни ситуации, от които героите се измъкват на косъм, лични истории и драматичното преоткриване на човешката воля!

Продължаваме да ви съобщаваме кои са акцентите във филмовата програма тази година.

Tatry_Panorama01xxx

Западните, Високите и Беланските Татри. Свързва ги впечатляващо с красотата и могъществото си дълго било. По него се издигат над 130 върха, скални кули и игли. Преминаването му през зимата – без никаква странична помощ, без предварително подготвени депа по пътя, без заобикаляне на върховете, без слизане в долините – е огромно предизвикателство. Според словашкият алпинист Владо Прулик – по-трудно от изкачване на Еверест без кислород (каквото той има в актива си). Двама приятели решават да осъществят траверса в описания стил. Това е филмов разказ за смелостта и страховете, за надеждата и болката, но преди всичко за приятелството и за доверието между партньорите по свръзка.

“Капитанът на Шакълтън”. Филм за един подвиг, който и до днес се смята за един от най-смелите в историята на мореплаването. През 1914 г. Британската трансантарктическа експедиция на сър Ърнест Шакълтън се отправя към Южния полюс. Филмът разкрива как изключителните способности и непризнатият героизъм на един мъж – Франк Уорсли, капитан на кораба “Издръжливост”, правят спасението на всички възможно.

Уорсли e изправен пред невъзможна ситуация, когато корабът е скован от ледовете на Антарктика. Капитанът и екипажът му са принудени да го напуснат, понеже плавателният съд постепенно е разрушен от ледовете. Те прекарват следващите десет месеца, живеейки на леден къс. Три спасителни лодки им помагат да се придвижат до самотна скала, наречена Слонов остров.

Мъжете са изправени пред сигурна смърт от глад и измръзване, което принуждава Уорсли, Шакълтън и четирима души от екипажа да отплават с една от малките лодки на 800 мили разстояние през Южния океан към малкия остров Южна Джорджия, където се надяват да получат помощ от норвежка китоловна база. Двадесет и осем човешки живота са под въпрос, докато Уорсли навигира в най-тежките възможни условия – огромни вълни, айсберги и урагани.

“Лешоядите на Тибет”. Поради бързото развитие на Западен Китай, небесното погребение, свещен ритуал, при който лешоядите се хранят с телата на починалите тибетци, вече е станал само туристическа атракция. Местата, на които се извършва ритуалът, са посочени на картите и местните власти издават разрешения на туристи да наблюдават случващото се. Последните заснемат церемонията против волята на семействата на починалите. Заснет през 2011 г., в пика на международното недоволство, филмът разказва за настоящата ситуация около небесните погребения и ги използва като метафора за най-големите проблеми пред съвременен Тибет

„Пазителката на планините” . Портрет на Елизабет Хоули и разказ за ключовата й роля в Златната ера на хималайските изкачвания, за решението й да се засели сама в Катманду, където живее по свои си правила и до днес. Независимо от своите 89 г., бившата журналистка поддържа най-големия и най-достоверния архив на хималайските експедиции и работата й се цени високо от осведомителните агенции в целия свят.

И то въпреки че самата никога не е изкачвала планина. Филмът е импресионистична картина на живота й и на предизвикателствата, с които се сблъсква сега, опитвайки се да поддържа архивите и независимостта си с напредването на възрастта. “При реализацията на филма получих щедра подкрепа от Международния фестивал на планинарския филм в Телърайд и от Американския алпийски клуб, от семейство Ленърд, от Сам Брикър (кадри от Еверест). Получих достъп и до колекцията на Бари Корбет със снимки от американската експедиция на Еверест през 1963 г., за което съм безкрайно благодарна” – казва режисьорката Алисън Ото.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.