„Ехо от Банскофилмфест 2013“ – Програма

0


Дата на събитието: 04.03.2014

Сподели

Shares

Ехо от Банскофилмфест 2013

На 4, 5, 6 и 7 март в София ще можем да видим всички наградени филми от последния „Банскофилмфест“. Четиридневната филмова панорама ще бъде в Полския Институт в София.

„Ехо от Банскофилмфест 2013“
4, 5, 6, 7 март 2014
Начало на прожекциите: 18:30 ч.
Полски институт, ул. “Веслец” 12
Билети: 4 лв. на ден или 12 лв. за цялата панорама

Полски Институт в София

ПРОГРАМА

4 март, вторник

18.30-19.00 – връчване на награди от Банскофилмфест’ 2012

19.00-19.40 – “Карим нон стоп“ (Испания, 2012, Хесус Боске, 40 минути)
Пабло иска да се занимава с планинарска кинодокументалистика. И получава шанс – да снима документален филм за женска алпийска експедиция в Каракорум. Продуцентът му връчва снимачна техника и екипировка и му възлага да се върне с кадри за телевизионен филм. Но редица обстоятелства след пристигането в Пакистан променят нещата и Пабло преживява много повече от това, което си е представял.
Специалната награда на журито от Банскофилмфест’ 2013

19.40-20.10 – “Притихнали огнища в забравени села” (България, 2013, Цветан Симеонов, 30 минути)
Стотици български села – основно в планинските райони – остават в миналото. Хората се оттеглят. Вместо тях от прозорците надвисват бурени. Някои от къщите внушават усещане, че стопаните са отишли да поработят на нивата и всеки момент ще се върнат. По стените висят препратки към историята на рода. Оджаците кротко намекват за скоро загаснал огън. Всичко е оставено като в един нормален делник. Делник, който продължава десетилетия…
Наградата за български филм от Банскофилмфест’ 2013

20.10-20.25 – почивка

20.25-20.34 – “Росомахата” (Канада, 2012, Виктор Скупински, 9 минути)
Няколко години след като Уил Гед откри пещерата, скрита зад водопада Хълмкън, англичанинът Тим Емет и словенецът Клемен Премрл пробваваха силите си на неизкачен, но накован със спитове от Уил Майо и Крис Гайслър тур. Така се появи “Wolverine” (WI11) – най-трудният леден маршрут в света. Камерата на Виктор Скупински следва катерачите от световния елит, докато се борят с ледения таван, който надхвърля всички представи. “Това въже е най-трудно от всичко, което съм катерил досега със сечива” – обобщава Тим Емет.

20.34-21.30 – “Без предел – BASE-изкачване (трета част)” (Австралия, 2010, д-р Глен Сингълман, 55 минути)
Една екстремна любовна история. Хедър Суон е разведена работеща майка без опит в приключенията преди да се омъжи за д-р Глен Сингълман – лекар в спешно отделение, професионален пътешественик, автор на филми за екстремни спортове. Той поставя световен рекорд за най-висок скок от наземен обект (BASE jump) от Голямата кула на Транго в Пакистан през 1991-ва. Глен вярва, че всеки, който успее да преодолее страховете си и да премине през достатъчна подготовка, може да постигне това, което е направил той. Но никой не приема сериозно твърденията му, докато Хедър не решава да подобри постижението му, скачайки от по-високо място в Индийските Хималаи. “Без предел” документира шестгодишното физическо, умствено и емоционално преобразяване на Хедър, преди да счупи световния рекорд в един от най-екстремните екстремни спортове.

5 март, сряда

18.30-19.17 – “Експедиция на Маунт Еверест” (Полша, 2012, Дарек Залуски, 47 минути)
Този филм може да се разглежда (и гледа) като ръководство за изкачване на Еверест. Присъствието в състава на опитен лекар-хималаист – д-р Роберт Шимчак, дава възможност от първа ръка да научим как трябва да изглежда аклиматизацията. А за Войтек Кукучка, сина на легендарния алпинист Йежи Кукучка, това е първи сблъсък с височината, при това на първенеца сред осемхилядниците. Ще изпита ли магията на планината?

19.17-19.36 – “Теорема на болката” (Франция, 2012, Алекс Маршсо, 19 минути)
Филмов разказ за прокарването на едноименния маршрут на високия 7150 м и изключително труден Латок-2 в Каракорум, Пакистан. Разкази на участниците и кадри от изкачването, което се превръща в истинско изпитание – заради комбинацията от непостоянното време и големите технически трудности. Но въпреки всичко атмосферата от начало докрай остава ведра и приятелска. Катерачите от екипа са Антоан Блетон, Матийо Менадие, Себастиен Рател и Пиер Лабр.

19.40-19.50 – почивка

19.50-20.10 – “Под нулата” (Испания, 2012, Егои Маркайда, 20 минути)
След изчезването на трима техни колеги на Гашербрум-1 (или Хидън пик, 8068 м), испанците Алекс Чикон и Карлос Суарес разсъждават върху случилото се от гледна точка на професионални алпинисти.

20.10-20.34 – “Бафинова полярна мечта” (Швейцария, 2012, Пиер–Ален Хейо, 24 минути)
“Бафинова Земя е едно от онези редки кътчета по Земята, които не ти се иска да напуснеш, а в които желаеш да останеш и да им се покориш завинаги. Тя те учи, че планините притежават и друго измерение. Защо да ходим и да се катерим толкова високо? Защо да се спускаме със ските по тези огромни диагонали пудра? За да докоснем необятността с пръсти или да стигнем по-близко до небето? Може би, но преди всичко, за да откриваме и преоткриваме непознатото, да следваме собствения си път и да оставим нашата следа. Това се нарича приключение!”

20.34-21.30 – “Мълвежът на татранските върхове (трета част): в плен на височината” (Словакия, 2012, Павол Барабаш, 56 минути)
Когато бил на 16 години и застанал на брега на езерото Морско око, изпитал непреодолимо желание първи да се изкачи на Миенгушовиецки Шчит. Търсел признание или сблъсък с невъзможното? Това било преломно изкачване в Татрите. Стремежът да стъпи на Ломница се трансформирал в желание да изкачи нейната западната стена. Така Карол Енглиш, особено след успехите си на Яворови и Остри Шчит, се превърнал в главно действащо лице сред алпинистите в Татрите. Но непрекъснатите съмнения в постиженията му от страна на съперниците го накарали да ги напусне. А принц Кристиан Крафт фон Хоенлое останал в тях завинаги. И ако не бил той, днес Татрите биха изглеждали различно…
Наградата на младежкото жури от Банскофилмфест’ 2013

6 март, четвъртък

18.30-18.47 – “Изходна точка” (Полша, 2012, Ягода Шелц, 17 минути)
Героят на този филм има необикновена страст – B. A. S. E. jumping, и е готов да й посвети дори живота си. Това е разказ за стигането до решението, че за да си свободен, понякога робски трябва да следваш гласа на своята природа. Това е разказ и за отдадеността на висши ценности. Но нима свободата не си струва най-големите лишения?
Специално отличие на Журито от Банскофилмфест’ 2013

18.47-19.12 – “Зимна светлина” (Норвегия, 2011, Скуле Ериксен, 25 минути)
Между бреговете на Норвегия и Северния полярен кръг се намира архипелагът на Лофотенските острови. Те са рядко красиви – особено през зимата. Филмът следва ритъма на живот на морето и сушата. Авторът Скуле Ериксен, познат в България с “Фиорд” (показан в Банско през 2011 г.), работи от 35 г. в киното, следвайки трудната цел да портретува дивата природа.

19.12-19.30 – “Зилбергайер” (Франция, 2012, Владимир Селие, 18 минути)
Разказ за първото женско изкачване на Нина Капре по култовия маршрут “Silbergeier” в Швейцария. Това е един от най-трудните big wall маршрути в света, преминат за първи път от Беат Камерландер през 1993 г.
Наградата за филм, посветен на планинарските спортове, приключенията и изследванията от Банскофилмфест’ 2013

19.30-19.54 – “Давай” (Германия, 2013, Франц Валтер, 24 минути)
Рогер Шели ни предлага едно катерачно пътешествие, в което са преплетени история, съвременност, легенди. Това е надникване в душевния мир на екстремния катерач, който е изкачил Северната стена на Айгер 35 пъти по 15 различни маршрута. Житейският път на необикновения швейцарец е показан на фона на приключението, което преживява на Арва Спайър (6193 м) в Индия, и на една трагедия по време на негово изкачване.

19.55-20.10 – почивка

20.10-20.18 – “Защо?” (САЩ, 2011, Кори Рич, 8 минути)
“Винаги съм се впечатлявал от онези хора, които са най-добрите в своята сфера. Тези на предела: учени, художници, музиканти, атлети, т. н. Все се питам “ЗАЩО”? Какво ги подбужда, дълбоко вътре в тях? Как изглежда светът през очите им? Тези, които живеят на ръба, правят крачката и предопределят развитието на спорта или индустрията, функционират в свое собствено пространство. В първия ми филм за Nikon D4 исках да покажа нагледно красотата и енергията на най-добрите в своя спорт и същевременно да се поровя в главите им и да намеря отговора на въпроса “ЗАЩО”? Имаше много прости критерии за подбор на участниците в този филм. 1. Те трябваше да са най-добрите в света в своята област. 2. Трябваше наистина да служат за пример / да са герои за другите. (Накратко, никакво его, а чисто и просто страхотни хора). Дийн, Рибека и Алекс напълно отговаряха. Както става в много случаи при снимане, графикът за “ЗАЩО?” беше ЛУД! Само за 13 дни минахме от Вера Крус, Мексико, през Моаб, Юта до Джошуа Трий, Калифорния. С фантастичен екип от осем души с изключителен талант, трима от най-добрите спортисти в света, над 20 сака багаж, три прототипни Nikon-а D4, радиоуправляем вертолет и достатъчно кутийки RedBull и блокчета ClifBars да ни държат будни и в движение, цялото пътуване беше епично! Могъщи дни, малко сън, изгубени чанти, разбил се вертолет (D4-ката оцеля), глоби за превишена скорост, speeding tickets (успяхме да омаем полицията и ни опростиха и двата , злобните ухапвания от комари, грип и прескачане до спешното отделение – всичко, което се иска за едно велико снимане. Точно както ми харесва!”

20.18-21.35 – “Хималаите – селце извън времето” (Франция, 2012, Ан и Ерик Лапие, 77 минути)
Съдбите на шестима души се пресичат и ни водят към отдалечено и усамотено селце на 4000 м в Хималаите. До Лингшед няма никакъв път и до него не стигат търговци. На пръв поглед – кътче, за което съвременният човек може само да мечтае. Но снеговете и лавините държат неговите жители откъснати от света през по-голяма част от годината. Няма и електричество. Пестеливо, без излишни и високопарни думи Ан и Ерик Лапие разказват за нелекия живот на хората от селцето, където времето е спряло…
Наградата на община Банско за филм отразяващ бита и културата на планинарските народи от Банскофилмфест’ 2013

7 март, петък

18.30-19.22 – “Гмуркане под полюса” (Франция, 2010, Тиери Робер, 52 минути)
Гмуркане в ледените води на Арктика за изследване на вдъхващата страхопочитание безмълвна вселена под леда. Тази изключителна експедиция прекарва два месеца под ледените блокове, за да изследва тяхното движение. Само притежаващ невероятно безстрашие екип може да поеме риска да се потапя под ледовете на Северния полюс! Състоящ се от изящни кадри с висока резолюция филмът разказва историята на едно човешко приключение и научна одисея. Участниците преодоляват извънредни препятствия, за да съзрат и да документират невероятни форми под леда, които са под заплахата да изчезнат в резултат на климатичните промени.
Повече за филма и трейлър, можете да намерите тук.

19.22-19.36 – “Искам” (Германия, 2012, Йоахим Хелингер, 14 минути)
Никога не сте виждали катерачен филм като “Искам”. Йоахим Хелингер, който показва изобретателните си и добре направени планинарски и приключенски ленти на Фестивала на планинарския филм в Телърайд от 20 години, е в известна степен франкофил. Той се влюбва в музиката на френската певица Заз (един от най-известните и разпознаваеми музиканти във Франция в наши дни) и се озовава в неповторимата ситуация да е помощник в осъществяването на мечтата й: да пее на най-високата точка в Европа. Не е малък подвиг да се изкачи високия 4810 м Монблан, особено с оглед на това, че малката й група използва акустичен контрабас. Тези, които не са запознати със Заз, ще обикнат нейните непретенциозни песни, чиито корени се намират в джаза и традиционната френска музика; алпинистите в публиката също ще се впечатлят.

19.36-20.02 – “Изкушаващ страх” (Канада, 2011, Майк Дъглас, 26 минути)
Този разтърсващ и провокиращ филм е за шведския екстремен скиор и алпинист Андреас Франсон, живеещ в Шамони, който направи първото спускане по южната стена на Денали през май 2011-а. Това е проникване във вътрешния му свят. “Изкушаващ страх” е най-новия филм на Майк Дъглас (от Switchback Entertainment и лице на “Salomon”), с кадри, заснети основно от Бярне Сален – дългогодишен приятел и партньор в експедициите на Франсон.
Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2013

20.05-20.20 – почивка

20.20-21.35 – “Изкусителят К-2” (САЩ, 2013 г., Дейв Олсън, 75 минути)
Филм за приключенията и опасностите, които очакват алпинистите при опита им за изкачване на К-2 – един от най-привлекателните, но и най-трудните върхове. Участват световноизвестни алпинисти, като Фабрицио Дзангрили и Герлинде Калтенбрунер, която получи наградата “Изследовател на годината’ 2012” на “National Geographic” за изкачването й на всичките 14 главни осемхилядника без използване на кислород и височинни носачи. Филмът разказва за индивидуалния характер на преживяванията, за риска и удовлетворението от изкачването на върха. Уникалните кадри от експедицията на Луиджи Амедео ди Савоя, херцог на областта Абруци, през 1909 г., придават исторически характер на филма, който търси аналогии с експедициите от миналия век. Крайно непостоянното време и огромните технически трудности са причина за К-2 да се появяват много по-малко филми отколкото за Еверест…
Голямата награда от Банскофилмфест’ 2013

Подробности за фестивала очаквайте на 360mag.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.