Филм за Йежи Кукучка с прожекция в София

0
 

Сподели

Shares
Йежи Кукучка
Снимка: wyborca

На 3, 4, 5, 8 и 9-и февруари най-доброто от БанскоФилмФест идва в София. По време на петдневната програма ще имаме възможността да видим специална селекция с най-доброто от света на планинарското, екстремно, изпълнено с адреналин и приключения кино, което беше представено в Банско през ноември 2015. Основен акцент ще бъде поставен върху наградените филми, но няма да бъдат пропуснати и други интересни заглавия.

Мястото на събитието, по традиция, е Полският културен институт в София, а началният час на прожекциите във всяка от вечерите е 18:00 часа. Входът за събитието е 4 лв. за ден или 15 лв. за цялата програма.
Пълната програма на „Ехо от Банско филм фест” можете да намерите тук.

Йежи Кукучка
Снимка: winterclimb

Едно от заглавията в програмата, на което трябва да се обърне специално внимание, е полският филм “Юрек”. Той взе Наградата за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от БанскоФилмФест‘ 2015. Чрез историята на легендарния алпинист Йежи Кукучка филмът разкрива сложната културна, икономическа и политическа ситуации в Източна и Западна Европа през седемдесетте и осемдесетте години на XX век. „Юрек“ разглежда постиженията и проблемите в алпинистката кариера на Кукучва, свързани със спонсорите и медийния му живот.

Йежи Кукучка е алпинистът, който успява да изкачи всички 14 осемхилядника само за осем години – постижение, което не е подобрено и до днес. Той става вторият човек, който успява да се справи с това предизвикателство, но дори според първия – Райнхолд Меснер, това е „най-добрият алпинист на големи височини”. Повече за Кукучка можете да научите от статията за него, публикувана тук.

Echo Bansko Film Fest

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.