Филм за Йежи Кукучка с прожекция в София

 
0

Сподели

0Shares
0 0
Йежи Кукучка
Снимка: wyborca

На 3, 4, 5, 8 и 9-и февруари най-доброто от БанскоФилмФест идва в София. По време на петдневната програма ще имаме възможността да видим специална селекция с най-доброто от света на планинарското, екстремно, изпълнено с адреналин и приключения кино, което беше представено в Банско през ноември 2015. Основен акцент ще бъде поставен върху наградените филми, но няма да бъдат пропуснати и други интересни заглавия.

Мястото на събитието, по традиция, е Полският културен институт в София, а началният час на прожекциите във всяка от вечерите е 18:00 часа. Входът за събитието е 4 лв. за ден или 15 лв. за цялата програма.
Пълната програма на „Ехо от Банско филм фест” можете да намерите тук.

Йежи Кукучка
Снимка: winterclimb

Едно от заглавията в програмата, на което трябва да се обърне специално внимание, е полският филм “Юрек”. Той взе Наградата за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от БанскоФилмФест‘ 2015. Чрез историята на легендарния алпинист Йежи Кукучка филмът разкрива сложната културна, икономическа и политическа ситуации в Източна и Западна Европа през седемдесетте и осемдесетте години на XX век. „Юрек“ разглежда постиженията и проблемите в алпинистката кариера на Кукучва, свързани със спонсорите и медийния му живот.

Йежи Кукучка е алпинистът, който успява да изкачи всички 14 осемхилядника само за осем години – постижение, което не е подобрено и до днес. Той става вторият човек, който успява да се справи с това предизвикателство, но дори според първия – Райнхолд Меснер, това е „най-добрият алпинист на големи височини”. Повече за Кукучка можете да научите от статията за него, публикувана тук.

Echo Bansko Film Fest

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.