Екстремно кино – Избрано от БанскоФилмФест

0


Дата на събитието: 26.12.2014

Сподели

Shares

26, 27 и 28 декември в Културен център G8 ще бъдат три екстремни дни с избрани филми от БанскоФилмФест през годините. Предстои ни едно пътуване пълно с адреналин – от Антарктика до скалите на Шотландия, от небето на Австралия до пещерите на Мексико.

Екстремно кино - Избрано от БанскоФилмФест

Герои на екстремните филми са световни имена в алпинизма, катеренето, ските и сноуборда. И още…. парапланеризъм и бейсджъмпинг ще допълнят филмовата програма.

БанскоФилмФест е международен фестивал за планинарско и екстремно кино, единствен в този формат на Балканите, който се провежда в полите на Пирин. Всяка година фестивалът показва на българската публика над 100 нови филма от най-доброто кино на тази тематика, а така също и гости – световно известни алпинисти, катерачи, пътешественици и др.

Организатор е Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”.

Екстремно кино - Избрано от БанскоФилмФест

Програма

26 декември

16:30 – 17:22 – “Холтана – приключение в Антарктика”, Франция, Сам Боже, 52’ (“Holtanna, l’ aventure Antartique”, France, 2010, Sam Beaugey, 52’)
На 28 ноември 2009 г. Жералдин Фаснахт, Сам Боже, Себ Колон-Гро и Маню Пелисие напускат Франция на път за Антарктида. Там в продължение на два месеца, в режим на пълна автономност, изкачват невероятния скален обелиск Холтана. Но приключението им не се изчерпва само с това. Към него се добавят екстремни ски, сноуборд, бейз джъмпинг и полети с костюм-крило.

17:30 – 18:22 – “Дългата надежда” (Великобритания, 2011, Пол Дифли, 60’/ “The long hope”, United Kingdom, 2011, Paul Diffley, 60’)
Сейнт Джон е най-високата крайбрежна скала на остров Хой (един от принадлежащите на Шотландия Оркнейски острови) – 350 м. Изкачена е за първи път през 1970 г. от катерача и поета Ед Дрюмънд и от Оливър Хил за седем дни с висящи биваци, за които са използвани хамаци. 40 г. по-късно Дейв Маклауд – един от top-катерачите в света, преодолява тура за един ден, като последното въже е изцяло ново. Така се появява “The Longhope Route Direct” (E11). Филмът проследява и пътуването на болния от Паркинсън Дрюмънд – за да зърне своя маршрут може би за последен път…

18:30 – 19:22 – “Чудо в бурята”, Австралия, 2010, Гай Норис, 52’ (“Miracle in the storm”, Australia, 2010, Guy Norris, Leo Faber, 52’)
На 16 юли 2007 г., по време на тренировка преди световното първенство в Австралия, Ева Вишниерска попада в епицентъра на страховита буря. Мощно възходящо течение я издига до 9946 метра. По време на този принудителен полет за известен период тя губи съзнание, което, според мнението на лекарите, й е помогнало да оживее при температура под минус 40 градуса по Целзий, защото е забавило обмяната на веществата в нейния организъм. Тя се приземява на 60 км от мястото на старта. За съжаление друг парапланерист – китаецът Хе Жонгпин, става жертва на тази буря…

27 декември

16:00 – 16:52 – “Издигане” (Франция, 2013, Лоран Жаме, 52’/ “Rise”, France, 2013, Laurent Jamet, 52’)
Казва се, че пътешествията формират нови възгледи за света. Но те променят и вижданията за познатото обкръжение и за самите нас. Откриването на живота на планинците в страни, различни от нашата, променя подходът ни към ските и планините. Авторът на филма пише: “Като скиори от западния свят често сме дотолкова привилегировани, че ни интересува само пътят надолу, а останалото е без значение. Но сега вече ще трябва да се концентрираме и върху изкачването, да започваме от най-ниското. Овладяванвто на алпийската техника ни позволява да стигаме до места, които винаги сме смятали за недостижими”.

17:00 – 17:45 – “Пещерата” (САЩ, 2013, Марчин Гала, 45’/ “The Cave”, USA, 2013, Marcin Gala, 45’)
Чеве е най-дълбоката пещера на Западното полукълбо. Разположена е в масива Сиера Хуарес (шата Оаксака, Мексико). От входа й до последното познато място трябва да бъдат изминати 9 км и да бъдат преодолени 1484 м денивелация. А логистиката при проникването в такива обекти е подобна на тази при изкачването на хималайските осемхилядници в пионерските години на височинния алпинизъм – организиране на лагери, снабдяването им с храна, гориво, екипировка и съоръжения. Да стигнеш “дотам” и да се върнеш – тези думи не могат да предадат размера на усилията, които трябва да бъдат положени. Нещата се усложняват неимоверно, ако в експедицията участват леководолази. Тяхната дейност, според статистиките и изследванията, е една от най-опасните. Филмът разказва за предоляването на подводния сифон, който през 2009 г. спира напредването на международен екип от спелеолози. Осъществяват го американецът Фил Шорт и полякът Марчин Гала. Става дума и за опита да свързване на Чеве с откритата през 2004 г. друга пещера – J2, дълга 11,5 км и дълбока 1222 м. В нейния Сифон 4 през 2009 г. се гмурка пуерториканецът Хосе Моралес и след 300 м не успява да стигне края на подводния коридор…

18:00 – 19:40 – “Маунт Сейнт Илайъс”, Австрия, 2009, Гералд Салмина, 100’ (“Mount St. Elias”, Austria, Gerald Salmina, 100’)
Филмов портрет и поклон пред паметта на Петер Ресман, който загина трагично след 25-метрово падане на 28 май т. г. в района на Фишбах-Шлухт ин Ункен, Пинцгау (Австрия). Той бе един от най-големите екстремни скиори на нашето време. Филмът разказва за едни от най-значителните му постижения в Аляска. Изключително впечатляваща история, изтръпващи кадри сред опасните планини…

28 декември

16:00 – 16:55 – “Тру дьо фер – Желязната дупка” (Словакия, 2011, Павол Барабаш, 55’/ “Trou de Fer – Železna diera”/ “Trou de Fer – The Iron Hole”, Slovakia, 2011, Pavol Barabáš, 55’)
Тру дьо фер в превод означава Желязната дупка. Това е великолепен природен феномен, разположен на остров Реюнион в Индийския океан. Рязкото слягане на земните пластове и дъждовете са създали “произведение” каквото не може да бъде срещнато никъде другаде на нашата планета. Появилият се каньон е Маунт Еверест сред каньоните на Земята. В неговите дълбини природата е скътала и съхранила най-необикновените форми на живот, които можете да си представите. Там досега са прониквали само няколко души. Той е достъпен единствено за най-добрите между най-добрите. Там може да се влезе, но няма никаква гаранция за излизането. Плюс това каньонът е едно от най-дъждовните места в света, където количеството на годишните валежи стига до 10 метра на квадратен метър!
– Награда за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2011.

17:00 – 17:58 -“Една крачка отвъд – истинската история на Жералдин Фаснахт”, (Франция, 2012, Себастиен Монта Росе, 58’/ “One step beyond – the true story of Geraldine Fasnacht”, France, 2012, Sebastien Montaz Rosset, 58’)
“One Step Beyond” е поглед към живота на практикуващите екстремни спортове “извън сцената”. Това е разказ за официалната гостенка на Банскофилмфест през тази година – най-екстремната дама в света, световноизвестната сноубордистка и бейз-скачачка Жералдин Фаснахт. Със свои приятели и партньорката си от бейз-джъмпинга Карина Холеким тя ни въвежда в общността на истинските съвременни супермени – бейз-скачачите.

Екстремно кино - Избрано от БанскоФилмФест

18:15 – 19:10 – “3 x 8000” (България, 2014, Жоро Торнев, Боян Петров, 54’/ “3 x 8000”, Bulgaria, 2014, Zhoro Tornev, Boyan Petrov, 54’)
Филм за едно от най-големите постижения в историята на българския алпинизъм – изкачването на три осемхилядника в рамките на 70 дни, дело на Боян Петров. При това върховете са вторият и третият в света – К-2 (8611 м) и Кангчендзьонга (8586 м), а така също Броуд пик (8047 м).

Екстремно кино - Избрано от БанскоФилмФест

Билети: 6 лв./4 лв. (за инвалиди, студенти, ученици и пенсионери)

Екстремно кино - Избрано от БанскоФилмФест

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.