Акценти от филмовата програма на БанскоФилмФест 2013

0
 

Сподели

Shares

БанскоФилмФест 2013

Между 20 и 24 ноември ще се проведе традиционният Банскофилмфест. Тази година ни очакват 130 филма от 25 държави и 5 континента. Ето кои са част от заглавията, които привлякоха вниманието ни тази година, а ако искате да придобиете представа за тях – можете да видите трейлърите им.

„Wide Boyz“/“Момчета “извън ширината” (Великобритания, 2010, Пол Дифли, 45’)

Светът на катеренето по пукнатини от типа offwidth (чиято ширина не позволява заклинване на ръцете и стъпалата, но са по-тесни от нормалните камини) има своя особена субкултура. То е трудно, болезнено и кърваво. Двама английски катерачи – Пийт Уитъкър и Том Рендъл, решават да се впуснат в този свят и да се опитат да изкатерят най-трудните пукнатини “извън ширината”. Подлагат се на тежки двугодишни тренировки в околностите на Шефийлд, а след това заминават за САЩ. Кулминация на пътуването им е първото изкачване по най-трудната offwidth-пукнатина в света – “Century Crack” в щата Юта.

„The Pinnacle“/“Островърхата кула” (Великобритания, 2010, Пол Дифли, 45’)

В рамките на една легендарна седмица през 1960 г. Джими Маршал и Робин Смит в шест последователни дни правят шест първи зимни изкачвания. Едно от тях е по маршрут много близък до туровете в Алпите – “Orion Face Direct”. Те стват автори и на първото еднодневно зимно изкатерване по “Point Five Gully”. Точно половин век по-късно Дейвид Маклауд и Анди Търнър решават да им отдадат почит, повтаряйки маршрутите от знаменитата седмица.

„The long hope“/“Дългата надежда” (Великобритания, 2011, Пол Дифли, 60’)

Сейнт Джон е най-високата крайбрежна скала на остров Хой (един от принадлежащите на Шотландия Оркнейски острови) – 350 м. Изкачена е за първи път през 1970 г. от катерача и поета Ед Дрюмънд и от Оливър Хил за седем дни с висящи биваци, за които са използвани хамаци. 40 г. по-късно Дейв Маклауд – един от топ катерачите в света, преодолява тура за един ден, като последното въже е изцяло ново. Така се появява “The Longhope Route Direct” (E11). Филмът проследява и пътуването на болния от Паркинсън Дрюмънд – за да зърне своя маршрут може би за последен път…

„Rockin Cuba“/“Скално катерене в Куба” (Франция, 2011, Владимир Селие, Жюлиен Надира, 29’)

Първо и най-важно, това е разказ за шестима катерачи, отишли до Куба, за да прикарват нови спортни маршрути. Към Микаел Фюзелие и Нина Капре – звезди на множество филми – се присъединяват Енцо Одо, Мелис льо Нев, Седрик Лаша и Себастиен Бусон. Те наковават цял сектор с нови маршрути в долината Винялес, докато друг екип предприема съвсем различно приключение. Видеоредакторът и композиторът на “Baraka Films” Владимир Селие заснема множество разнообразни музиканти в различна обстановка, за да събере в едно героите на филма посредством музиката.

„Je veux“/“Искам” (Германия, 2012, Йоахим Хелингер, 14’)

Никога не сте виждали катерачен филм като “Искам”. Йоахим Хелингер, който показва изобретателните си и добре направени планинарски и приключенски ленти на Фестивала на планинарския филм в Телърайд от 20 години, е в известна степен франкофил. Той се влюбва в музиката на френската певица Заз и се озовава в неповторимата ситуация да е помощник в осъществяването на мечтата й: да пее на най-високата точка в Европа. Не е малък подвиг да се изкачи високия 4810 м Монблан, особено с оглед на това, че малката й група използва акустичен контрабас. Тези, които не са запознати със Заз, ще обикнат нейните непретенциозни песни, чиито корени се намират в джаза и традиционната френска музика, алпинистите в публиката също ще се впечатлят.

Повече за програмата и филмите можете да научите от официалната страница на БанскоФилмФест 2013.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.