Първи стъпки в леденото катерене

0
 

Сподели

Shares

Леденото катерене e спорт, който е част от формите на алпийската дейност. Практикува се от планинари, алпинисти, спортни катерачи – при зимни условия по замръзналите водопади и фирновани кулоари към върховете. От основна техника на придвижване по ледено-фирновете склонове катеренето по лед, следвайки световната тенденция на диференциация на отделните спортни дисциплини, разви свои: скорост, трудност и боулдър. Състезанията се провеждат на замръзнали ледени водопади и изкуствени ледени кули.

Комбинацията от катерене по лед и скала се нарича Dry Tooling. За практикуването на този спорт важна част е ползването на качествена екипировка от дрехи и съоръжения.

ДРЕХИ
За да запазим топлината, да се предпазим от изпотяване и студ и същевременно да се чувстваме комфортно, най-доброто решение е многопластовото обличане. Първият пласт пази кожата суха. В момента съществува голям избор от термо бельо, което се изработва от синтетични материи. Неговото основно предимство е, че улеснява дишането на кожата. Вторият пласт осигурява топлина. Най-често това са поларени материи, които се характеризират с топлина, лекота, бързо съхнене. Препоръчително е да имате два полара – по-тънък и по-дебел. Това би ви позволило бързо и лесно да регулирате температурата на тялото. Третият пласт предпазва тялото от външни агресии. Ролята на якето, панталона или гащеризона е да защити тялото от:
– Механични агресии от падащ лед, камъни и др.
– Влага: сняг, разтопен лед, дъжд. Това са непромокаеми материи с мембрана от рода на Gore-Tex и с лепени шевове.
– Вятър – мембранни материи с дублирани закопчавания. Плътното закопчаване е нежелателно, поради риска от изпотяване. Затова е необходимо използването на качествени мембранни дрехи.

Изборът на ръкавици е от изключително значение за комфорта по време на катерене. Те трябва да са с пет пръста, топли, с добро затваряне и да позволяват лесно боравене с инвентара. Препоръчително е да носите три чифта – за подхода до леда, за самото катерене и за връщането до базата.

Обувките са двуслойни пластмасови обувки. Характеризират се с топлинен комфорт, здравина и стабилност. Подходящи за почти всякакво зимно катерене. Мога да се използват и кожени обувки – еднослойни с дишаща материя. Те са леки и удобни, с по-голяма свобода в глезена, но недостатък при тях е, че при по-студено време краката мръзнат.

ТЕХНИЧЕСКИ СЪОРЪЖЕНИЯ

Каска – пази мозъка, с който трябва да си служите по време на катерене. Желателно е да има шлем, за да ви предпазва и от падащия лед при забиване на сечивото.

Ледени ръце – специализирани сечива за катерене по лед с крива дръжка, която предпазва ръцете при забиването им в леда. Позволяват да се сменят клюновете за различния вид лед и типа катерене. Към сечивото се закрепя регулируем темляк – каишка, който се закача към ръката. Откачането му е желателно за по-лесно боравене с инвентара.

Котки – основните типове са с вертикална структура. Едноточковите (mono point) са с един преден зъб и се използват за катерене на технични миксови маршрути от скала и лед. Двуточковите – с два предни зъба – са подходящи за всякакъв вид зимно катерене. При някои от моделите се сменят предните зъби. Котките могат да бъдат с автомати или без – само с каишки за прикрепяне към обувките. Съществуват и модели, който са само за състезателно ледено катерене и Dry Tooling катерене.

Ледени клинове или цеви – това са добре познатите титанови клинове Space 7 на Наско Ламбов или модели на Petzl Sharlet, Grivel, Black Diamond. Желателно е да носите и „врътка” за завиване на цевите в леда.

Седалка – има много модели. Препоръчително е обаче тя да бъде с повече инвентарници.

Въже – единично (10,5 мм) или двойно (8,5 мм). Избира се в зависимост от обекта, на който ще катерите.

Примки – минимум 12 бр. примки с карабинери, 2-3 лентови примки от 60 или 120 см, 2-3 примки с поглъщател на енергия. Използват се като първа осигурителна точка при водене, при завиване на цеви в слаби участъци от леда.

Кука за направа на осигурителни точки за спускане на рапел тип „Абалаков”.

Инвентарник за ледените цеви.

Най-добрите условия, където може да се практикува ледено катерене са в района на х. Скакавица в Рила. Близостта на „Висулките”, двата водопада – малък и голям Скакавец, разнообразните маршрути с различна трудност предлагат добри условия за практикуване на ледено катерене. В района на Северен Джендем в Стара планина се намират най-дългите ледени маршрути в България. За изкачванията там катерачите трябва да имат много добра подготовка и опит във висока планина.

Ако сте решили да се занимавате с този екстремен спорт, задължително условие е в началото да се запишете в курс с добри инструктори, които да ви запознаят с различните техники на катерене и осигуряване. Само така ще може да изпитате истинското удоволствие от практикуването на ледено катерене.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.