Жажда за вода

0
 

Сподели

Shares

75% вода. Приблизително толкова има в тялото на всеки човек. Ако навлезем в детайлите – 92% са процентите й в кръвта, 75 в мозъка, 75% са и в мускулите, 22% в костите. Изпълнени сме с вода. Тя обаче, както и повечето неща в природата, трябва да се поддържа в добър баланс. Това означава да даваме на тялото си достатъчно, навременна и качествена вода.

Вода

Количеството

Когато се почувстваме жадни, значи сме се сетили късно – тялото ни вече е започнало да се дехидратира.

Храносмилателната система, кожата, пикочният мехур, бъбреците – всички те страдат, ако не пием достатъчно често и достатъчно качествена вода. Проблемите с дехидратацията могат да преминат и в умора и главоболие. За да не се стига до там, най-добрата практика е просто да не се оставяме да ожадняваме истински. Можем да пием на често по малко вода през целия ден. Така ще захранваме организма си без резки спадове в нивата на водата в него.

Друг принцип, който много хора препоръчват, е денят да започва с две чаши вода на гладно. Така събуждането може да стане и без кафе, защото водата ще вдигне кръвното налягане и ще се чувстваме по-свежи. Кафето сутрин на празен стомах съвсем не е най-добрата идея. Освен, че може да подразни корема ни, то ще ни направи още по-дехидратирани, защото е диуретик.

Двете чаши вода са добра идея не само сутрин, но и преди всяко хранене. Желателно е обаче водата се пие малко преди да започнем със закуската, обяда или вечерята, а не по време на тях, за да не затрудняваме храносмилането.

Един човек губи средно по 10 чаши вода на ден само чрез влагата при дишането си, потта, урината и горенето на мазнини.

По-големи количества течности трябва да се приемат не само през топлите месеци от годината, но и от хората, които спортуват, болните, бременните и кърмещите.

Flaska

Качеството

Водата е най-големият енергиен източник за тялото. Ако го оставим да се дехидратира, метаболизмът му се забавя, настъпват отпадналост, сънливост и умора.

За предпочитане е алкалната вода. Ако си купуваме минерална, можем да разберем pH-то й от етикета. Ако скалата е от 1.0 до 6.9, средата е киселинна, ако е 7.0 – е неутрална, а от 7.1 до 14 е алкална. Това е важно, защото нивата на pH се отразяват на организма и често са индикатор за здраве или заболяване. А водата, с която зареждаме тялото си, оказва пряко влияние върху това.

Когато си говорим за вода, наистина става въпрос за това, а не за сок, чай, кола, кафе или бира. Тялото, дори умът ни, има нужда от чиста, истинска вода. Най-доброто, което можем да му предложим е свежата вода от планински извор. Тя е чиста, йонизирана, не е текла по тръби, не е стояла в пластмасови шишета и ни дава енергия с всяка глътка.

Ако обаче не можем да си позволим да сме постоянно край някой живителен извор високо в планината, има какво друго да направим, за да имаме наистина качествена вода.

Като начало, трябва да избягваме вода, престояла в пластмаса. Един от най-лошите варианти е да използваме многократно пластмасово шише и да пълним от чешмата в него. Още по-зле става, ако бутилката се оставя на слънце. Това е идеална среда за микроорганизми, които могат да ни накарат да се чувстваме зле, да имаме стомашни неразположения, дори да се разболеем.

По-добрият вариант за съхранение на водата е стъклото. В стандартна стъклена бутилка по-трудно се развиват въпросните бактерии, не реагира химически с водата, нито изпуска вредни вещества в нея.

Интересен вариант да си набавяме качествена вода, заредена с йони, вкусна и ободряваща и да не използваме пластмаса, е словенската стъклена бутилка, наречена Flaška. Тя има специално действие върху водата. Променя структурата й, правейки я като тази на чистата изворна вода. Доказано е с тестове, че бутилката намалява вредното влияние на опасни вещества и елементи във водата. Те попадат в питейната вода от пластмасата на бутилките, от тръбите на водопроводната мрежа или по други причини. Във водата от специалните бутилки обаче ги няма, защото Flaška променя структурата й. Начинът, по който работи бутилката, е прост и бърз. Налива се вода (минерална или чешмяна) в нея, оставя се за около 5 минути и структурата й вече е променена и е подобна на тази на изворната вода.

10599170_1530497357161768_1334584886393149664_n

Flaška се предлага в различни вместимости: 500 и 750 милилитра, както и гарафа от литър. За да се чувства по-сигурна, бутилката е защитена отвън със специални калъфи в различни цветове и дизайни, изработени от памук, неопрен, силикон и корк. Бутилката можете да се ползва навсякъде – вкъщи, в офиса, в колата, по време на спорт и пътувания. Ако искате да разберете повече за Flaška, видовете бутилки и действието им, вижте тук.

Flaska

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.