Историята на „Прусик“ възела

2
 

Сподели

Shares

Всеки планинар или турист рано или късно прибягва до използването на въжета и възли. Един от възлите, които задължително трябва да знаете, е прусик възелът. Той ще ви е от полза в много ситуации, дори когато става дума за оцеляване. Например, ако ви се наложи да изкачите дълго въже или когато следването на маршрута изисква спускане по стръмни склонове.

Това, което прави този възел толкова ценен, са неговите уникални способности: прусикът може да се плъзга свободно нагоре-надолу по въжето, когато се държи с ръка, но когато към краищата му се приложи натоварване, той се затяга и „сграбчва“ здраво основното въже.

Прусикът е полезен, дори при пресичането на бързите планински потоци. Привържете се към основното въже с прусик и той ще ви помогне да следвате маршрута. Ако се спънете или залитнете, той ще се стегне около въжето и няма да позволи на течението да ви отнесе надолу.

ИСТОРИЯ

Човекът, който за пръв път описва възела, е д-р Карл Прусик (1896-1961) – австрийски планинар, който е бил избиран два пъти за президент на Австрийския планинарски клуб. Той пръв е изкачил над 70 катерачески маршрута в Австрийските планини и също така е разбирал доста от въжета и полезни катерачески възли.

През 1931 г. Прусик описва специален възел, който той използва, изкачвайки много дълги въжета. Този възел е много полезен за планинските катерачи, защото той е от т.нар. „плъзгащи и затягащи се“ възли, които използват силата на триене, за да се стягат. Когато към Пруския възел се приложи сила, независимо в какво направление, той се затяга здраво. Когато натоварването изчезне – възелът се отпуска и започва да се плъзга.

Макар че този възел е бил известен и използван от мореплавателите доста преди да бъде описан от Прусик, това, че той пръв го описва, му спечелва славата и възможността да го нарече на своето име.

КАК СЕ ПРАВИ

Правенето на прусик е много лесна техника. Както при всяко описание за правене на възел, така и тук, една снимка говори повече от хиляда думи.

1. Първо направете самия прусик. Той е просто една примка, направена от завързаните краища на едно по-късо въже или ремък с дължина около 60 сантиметра.

2. Поставете основното въже върху прусика, както е показано на снимката.

3. Хванете примката и я усучете около основното въже от 3 до 5 пъти.

4. Опънете края на прусика (с възела) през собствената му примка. Получава се добре изглеждащ стягащ възел около основното въже.

5. Подредете и притегнете добре възела, за да прилегне добре към въжето.

Вече имате своя пруски възел, който е свързан към основното въже, което искате да изкачите.

ИЗПОЛЗВАНЕ

Пруският възел, който току-що направихте, трябва лесно да се плъзга нагоре и надолу по основното въже, когато към него не се прилага сила. Когато обаче има натоварване, той трябва да се затегне здраво около него.

За да изкачите въжето, направете един по-дълъг прусик, в който ще поставите стъпалото си, и един по-малък, който е прикрепен над големия и се премества нагоре и надолу с ръка. Чрез прехвърляне на натоварването от единия на другия прусик, можете да изкачите въжето, използвайки силата на краката си. Това ви позволява да се изкачвате с тежък товар и да спирате за почивка.

Въжето, което използвате за прусек (примката), трябва да е с по-малък диаметър от основното въже. Колкото са по-близки по диаметър двете въжета, толкова по-малка е ефективността на пруския възел. Старайте се да ползвате за прусик въжета, които са с диаметър половината на основното въже.

ПРЕДИМСТВА

Една основна характеристика на прусик възела, която му дава предимство за използването му при оцеляването в дивата природа е, че той е винаги достъпен. Просто взимате въже от комплекта си за оцеляване и си правите един.

Прусик възелът е:
  • евтин – просто примка от въже;
  • лесен за изработка;
  • лек;
  • бърз за поставяне;
  • може да се ползва около две въжета, дори ако са с различен диаметър.

НЕДОСТАТЪЦИ

Проблемът при механичните захвати е, че понякога те нараняват въжето, по което се изкачвате. Истинската опасност обаче е, че животът ви често зависи от това въже. Опасно е да се прилага възелът прусик при преминаване на река по парапет. Ако течението ви събори и вие увиснете на възела, той ще се затегне и вие ще останете на място, докато някой не дойде на помощ.

Прусик възелът причинява минимална вреда на катераческото въже. Ако се натовари прекомерно, прусикът по-скоро би приплъзнал, отколкото да се вреже в основното въже.

Трябва да отбележим е, че прусик възелът е неприложим при въжета, които са замръзнали и покрити с лед. Тогава възелът не може да се стегне здраво около въжето. Ако смятате да се изкачвате в такива условия, по-добре е да използвате механични захвати, които се продават в магазините за алпийска екипировка.

Изкачването на въже с помоща на прусик е по-бавно, в сравнение с използването на механични захвати.

 

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Кой, от каквото не разбира – за това пише статии! Не става ясно кой е автор / преводач / редактор на написаното.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.