Историята на пруския възел (Прусик)

 
0

Сподели

Shares

Всеки планинар или турист рано или късно прибягва до използването на въжета и възли. Един от възлите, които задължително трябва да знаете, е пруският възел (Прусик). Той ще ви е от полза в много ситуации, дори когато става дума и за оцеляване. Например ако ви се наложи да изкачите дълго въже (дори с тежък товар на гърба) или когато следването на маршрута изисква спускане по стръмни склонове.

Това, което прави този възел толкова ценен, са неговите уникални способности: прусикът може да се плъзга свободно нагоре-надолу по въжето, когато се държи с ръка, но когато към краищата му се приложи натоварване, той се затяга и „сграбчва“ здраво основното въже.

Прусикът е полезен дори при пресичането на бързите планински потоци. Привържете се към основното въже с прусик и той ще ви помогне да следвате маршрута. Ако се спънете или залитнете, той ще се стегне около въжето и няма да позволи на течението да ви отнесе надолу.

ИСТОРИЯ

Човекът, който за пръв път описва възела, е д-р Карл Прусик (1896-1961) – австрийски планинар, който е бил избиран два пъти за президент на Австрийския планинарски клуб. Той пръв е изкачил над 70 катерачески маршрута в Австрийските планини и също така е разбирал доста от въжета и полезни катерачески възли.

През 1931г. Прусик описва специален възел, който той използва, изкачвайки много дълги въжета. Този възел е много полезен за планинските катерачи, защото той е от т.нар. „плъзгащи и затягащи се“ възли, които използват силата на триене, за да се стягат. Когато към Пруския възел се приложи сила, независимо в какво направление, той се затяга здраво. Когато натоварването изчезне – възелът се отпуска и започва да се плъзга.

Макар че този възел е бил известен и използван от мореплавателите доста преди да бъде описан от Прусик, това, че той пръв го описва, му спечелва славата и възможността да го нарече на своето име.

КАК СЕ ПРАВИ

Правенето на прусик е много лесна техника. Както при всяко описание за правене на възел, така и тук, една снимка говори повече от хиляда думи.

1. Първо направете самия прусик. Той е просто една примка, направена от завързаните краища на едно по-късо въже или ремък с дължина около 60 сантиметра.

2. Поставете основното въже върху прусика, както е показано на снимката.

3. Хванете примката и я усучете около основното въже от 3 до 5 пъти.

4. Опънете края на прусика (с възела) през собствената му примка. Получава се добре изглеждащ стягащ възел около основното въже.

5. Подредете и притегнете добре възела, за да прилегне добре към въжето.

Вече имате своя пруски възел, който е свързан към основното въже, което искате да изкачите.

ИЗПОЛЗВАНЕ

Пруският възел, който току-що направихте, трябва лесно да се плъзга нагоре и надолу по основното въже, когато към него не се прилага сила. Когато обаче има натоварване, той трябва да се затегне здраво около него.

За да изкачите въжето, направете един по-дълъг прусик, в който ще поставите стъпалото си, и един по-малък, който е прикрепен над големия и се премества нагоре и надолу с ръка. Чрез прехвърляне на натоварването от единия на другия прусик, можете да изкачите въжето, използвайки силата на краката си. Това ви позволява да се изкачвате с тежък товар и да спирате за почивка.

Въжето, което използвате за прусек (примката), трябва да е с по-малък диаметър от основното въже. Колкото са по-близки по диаметър двете въжета, толкова по-малка е ефективността на пруския възел. Старайте се да ползвате за прусик въжета, които са с диаметър половината на основното въже.

НЕДОСТАТЪЦИ

Основна особеност, която трябва да отбележим е, че пруският възел е неприложим при въжета, които са замръзнали и покрити с лед. Тогава възелът не може да се стегне здраво около въжето. Ако смятате да се изкачвате в такива условия, по-добре е да използвате механични захвати, които се продават в магазините за алпийска екипировка.

Изкачването на въже с помоща на прусик е по-бавно, в сравнение с използването на механични захвати.

ПРЕДИМСТВА

Една основна характеристика на пруския възел, която му дава предимство за използването му при оцеляването в дивата природа е, че той е винаги достъпен. Просто взимате въже от комплекта си за оцеляване и си правите един.

Пруският възел е:
  • евтин – просто примка от въже;
  • лесен за изработка;
  • лек;
  • бърз за поставяне;
  • може да се ползва около две въжета, дори ако са с различен диаметър.

Проблемът при механичните захвати е, че понякога те нараняват въжето, по което се изкачвате. Истинската опасност обаче е, че животът ви често зависи от това въже. Опасно е да се прилага възелът прусик при преминаване на река по парапет. Ако течението ви събори и вие увиснете на възела, той ще се затегне и вие ще останете на място, докато някой не дойде на помощ.

Пруският възел причинява минимална вреда на катераческото въже. Ако се натовари прекомерно, прусикът по-скоро би приплъзнал, отколото да се вреже в основното въже.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.