Поправи си сам (екипировката)

0
 

Сподели

Shares

Колкото по-често излизате в планината, толкова по-голяма вероятност има екипировката ви (или част от нея) да се повреди. Това естествено не означава, че трябва да си стоите вкъщи (не затова я имате цялата екипировка, все пак), нито, че трябва непременно да си купувате нова.

sleepingbag
Снимка: Packpaddle

Има много лесни и бързи начини, по които можете да поправите малки щети, нанесени по оборудването ви дори когато сте на открито.

repair-kit
Снимка: Тreelinebackpacker

Ето два от основните „атрибути”, които могат да ви помогнат сами да поправите щетите и то качествено:

– Мембранни лепенки, самозалепващи се лепенки (adhesive patch) – с тяхна помощ много лесно и бързо можете да поправите дупчица. Просто се поставят върху скъсаното място;
– Seam grip – силикон, който се нанася по шевове, за да се подобри водонепромокаемостта на екипировката

Много често срещан проблем са малките дупчици в материята на спалния чувал, якето или някоя друга част от дрехите. За поправката им се нуждаете единствено от мембранните лепенки.

Sleeping bag hole
Снимка: Backpacker

Препоръчително е, когато използвате такива лепенки за поправка на дупки, те да бъдат изрязани в кръгла форма, защото по този начин се намалява възможността някое ръбче да се подгъне и лепенката да се отлепи. Освен това, за по голяма сигурност, можете да „уплътните” краищата ѝ със силикон (seam grip), който няма да позволи отлепяне или „вмъкване” на вода или въздух през дупчицата. Преди да поправите мястото, го почистете добре, защото всички лепенки прилягат по-добре към гладка и чиста повърхност.

Във видеото по-долу можете да видите как точно се извършва бързата поправка.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.