Бушкрафтът днес

0
 

Сподели

Shares

Днес, за жалост, да се върнем към примитивният начин на живот за дълъг период от време, не е по възможностите на повечето от нас. Ние имаме работа, кариера и други отговорности в живота си, които ни правят напълно затворници на модерния свят.

За нас бушкрафтът може да бъде нещо като почивка, откъсване от забързаният ни, зает модерен начин живот. Едно „измъкване“ навън, за да се учим да бъдем самостоятелни и независими в суровата природна среда, изучавайки умения, които са доказали себе си през хилядолетната история на човешкият род. Да използваме природните ресурси по пестелив начин, изготвяйки си сами това, което ни е нужно. 

Процесът на общуване с природата, докато правим всичко това, има своя собствена вътрешна стойност. За много от нас, пътуването към пълното разбиране на бушкрафта не е само от сантименталност – то по-скоро е мощен инструмент, позволяващ ни да се се свържем отново със корените си, и заобикалящия ни естествен свят.

Друг ценен плюс на изучаването на природата чрез бушкрафта е, че така се подобрява възможността на човек да преценява риска, и да се научи как да се справя с него ефективно. Съществува обществена нагласа, която ни убеждава да държим децата и младите хора далеч от потенциално опасни места и занимания, което в краткосрочен план изглежда изпълнено със доста смисъл. Същевременно обаче, пречейки на младите хора да придобиват опит от преживяванията си сред реалния свят, ние им отнемаме възможността да развият своя собствена възможност за оценка на опасностите, и да могат сами да взимат решения – нещо, което сме свикнали да приемаме като задължително и необходимо умение.

Много от проблемите и опасностите, с които в днешно време трябва да се справят младите хора, са предизвикани от тяхното обкръжение. Неща, като злоупотребата с наркотични вещества, престъпления и насилие, са чест модел на поведение, който им помага да оцеляват в урбанизирана среда. Ако младите хора трупат опита си основно върху преживяванията си в един синтетичен, циментов свят, то те трудно биха успели да избягат от обръча на тези модели на поведение. Преживяванията и натрупаният опит сред естествена среда често може да се окаже катализаторът за промените в поведението. Може дори да вдъхнови много от нас да виждат света по по-позитивен начин.

Една от причините бушкрафта да стане толкова популярен в днешно време е, че той може да е съпътстващ за голямо разнообразие от други занимания на открито, и да предостави умения за измъкване невредими от ситуации, в които нещата излизат извън първоначалният план. Появиха се множество училища, клубове, организации, експерти и т.н., които предлагат различни курсове на обучение и занимания с Бушкрафт.

За жалост, в последните години точно тази прекалена популярност породи опасността той да се комерсиализира, и да се използва като платформа за маркетинг. Това противоречи на основния му дух на независимост, самостоятелност, нуждата само от основна, безотказна екипировка, и знания и умения, които се изграждат само с години практика.

От вас зависи доколко ще се подадете на тези провокации, и къде ще сложите границата между необходимото, и традиционното. Да не забравяме, че макар някои материи и инструменти да противоречат на духа на бушкрафта, то те може да се окажат и необходимият минимум за осигуряването на основната ни безопасност сред Дивото. Поне докато не станем наистина опитни!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.