За пуха, якетата и елеците

Какъв да изберем, за да се справим със зъзненето?

0
 

Сподели

Shares

За пухенките няма сезон, винаги влизат в употреба. Те са известни с добрите си топлоизолационни свойства, лекота и здравина. Освен това качествените елечета стават и за градска спортно-елеганта дреха. Въпреки това, за да можем да разчитаме на своето пухено елече или яке и да се насладим да предимствата му на максимум, е добре да знаем някои основни неща за него.

Marmot

Какво представлява пухеното яке/елек?

Пухенката или т.нар. долно яке е направена от меки пера на гъска или патица и има външен слой, който обикновено е съставен от найлон или полиестер. Тайната на тези дрехи е тяхната способност да изолират и задържат телесната топлина вътре в якето – това ги прави толкова топли. Колкото по-качествен е пухът, толкова повече обем и топлоизолиращ въздух съдържат те.

Marmot

За да се възползвате от възможностите на дрехите от пух, трябва да знаете върху какво да се спрете и най-вече защо. Ето няколко важни неща, на които да обърнете внимание:

Съвет 1: Изолационни показатели

Показателят, наречен „fill power“, показва пухвакостта на якето или елека. Това означава броят кубически сантиметри от якето, които се запълват от теглова единица пух. Колкото по-голяма е стойността на този показател, толкова по-добра изолация има то. Като цяло, яке, което ще ви върши работа е с „fill power“ около 550, а ако искате наистина сериозна пухенка с отлични изолационни свойства и при това, нищожно тегло, ще ви трябва нещо с над 750. Ако обмисляте да се сдобиете с нещо, което има коефициент под 550, имайте предивд, че това не е точно пухенка, по-правилно е да се нарече „перушиненка“.
При качествения пух по-малко влакна запълват повече обем, така има и повече въздух в една кубична единица отколкото влакна – по-добра топлоизолация при по-ниско тегло, плюс по-добра компресия и компактност в сгънато състояние.

Съвет 2: Теглото

Важно е да имате предвид как и за какво ще ползвате своето пухено яке или елек. Ако ви трябва за студените дни в града, е едно, но ако ще бъде с вас в планината или на път, е съвсем друго. Във втория случай теглото и компактността са от съществено значение. За да направите най-добрия избор за своите нужди, трябва да намерите баланса между топлинни показатели и тегло. Повечето пухенки са изключително компактни и леки. Те се прибират в специална торбичка или вътрешен джоб и не заемат много място в раницата.

Пухен елек Marmot

Съвет 3: Материи

Освен пух отвътре, якетата и елеците са направени и от други видове материи. Външното им покритие обикновено е съставено от найлон или полиестер. Този слой е не по-малко важен, защото предпазва вътрешността и подсилва свойствата на пуха. Слоят трябва да бъде лек и достатъчно плътен, за да задържа тънките пухчета. Качеството на този слой се вижда нагледно, ако през него излизат пух и пера. За да сте сигурни, че покритието е достатъчно здраво, можете да компресирате дрехата и да я разгънете отново, тупайки я. Ако не излиза нищо отвътре – всичко е наред.

Marmot

Съвет 4: Обработка и чистота на пуха

За да е истинско удоволствието и полезността на дрехата, да не мирише и да не се навлажнява лесно;, за да съхне бързо – пухът трябва да е много чист (не са много производителите на пух в света, които държат изключително на чистотата). Пухът се обработва със специални вещества, които го правят по-устойчив на влага и бързо съхнещ. С такава цел се прилага Down Defender технологията на Marmot.

Съвет 5: Мъжко или дамско

Якетата и елеците от пух обикновено имат разновидности за мъже и за жени. Не бива да пренебрегвате тази подробност. Тя е важна заради различната кройка и отделения на дрехата Шевовете предпазват събирането на пуха в отделни места и оставането на празни зони в него. Дамските якета имат различни кройка и шевове от мъжките именно заради тази подробност и оптималната изолация, която се търси.

Дамски пухен елек Marmot

 

Съвет 6: Екстри

Екстрите са важни, каквото и да си говорим. Когато избирате пухено яке или елек, имайте предвид и допълнителните му възможности от сорта на джобове, ластици, качулки, ципове и т.н. Трябва да решите и дали наистина ви трябват тези неща, защото обикновено означават по-висока цена и по-голямо тегло. Например, ако планирате да сте с дрехата основно, когото на главата си имате каска, качулката е излишен аксесоар, но ако ви е важно да можете да приберете главата си на топло при вятър, ще ви е полезна. Трябва да се обърне внимание и на ципа, тъй като, ако не е направен качествено, през него може да се губи много топлина. Има дребни екстри като шнурове на кръста, качулката и яката, които, макар и да изглеждат като подробности, засилват много топлозиолационнйите свойства, особено при вятър. Джобовете също не с за пренебрегване. Ако искате да можете да скриете ръцете си на топло, непременно заложете на дрехи с външни джобове.
И не на последно място – важно е и качеството на изработване и отговорното отношение на производителя към допълнителните материали – конци, ципове, копчета и др.

Съвет 7: Поддръжка

Когато вече ползвате своята пухена дреха, ще трябва да помислите и за поддръжката й, ако искате да ви случи по-дълго и топло. Каквото и да правите, рано или късно ще трябва да се стигне до пране. Много хора се опитват да избегнат този момент като част от „стратегията“ си за поддръжка на екипировката. Прането обаче, ако се прави както трябва, няма да навреди на показателите на дрехата. Можете да използвате пералня с програма за фино пране и заедно с пухенката да сложите 2-3 топки за тенис. Те ще помогнат на пуха да не се степва и събира на определени места, ще избегнете и досадното „разпухкване“ на ръка след пране.

 

Marmot

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.