Стръмни терени: практически съвети

0
 

Сподели

Shares

Планините са поразително място, но за да вземем най-доброто от тях, трябва да знаем правилата. За целта – няколко добри практични съвети от гидовете на „Свободни Планини“.

уважавайте планината

1. Винаги носете необходимата екипировка за извънпистово каране и се научете да я използвате добре. Вашият живот и животът на тези, с които карате може да се окаже зависим от това. Направете и тест на всичко преди да напуснете долината.

2. Никога на карайте сами! Безопасното каране в беккънтри терени е въпрос на работа в екип – споделяйте изживяването от това да караш в едни от най-прекрасните терени на природата и работете заедно, за да вземате правилни решения и взаимно да наблюдавате развитието си.

3. Съобщете на някой намеренията и крайната си цел в планината и имайте надежден вариант /станция или телефон/ да се свържете с ПСС при нужда (Дежурни телефони за спешни случаи – 1470 за абонати на Мтел и Виваком, 0887 100 237, 02 963 2000 – Централен Денонощен Пост на ПСС).

4. Оглеждайте планината за знаци и следи. Тя ни дава много информация, която да помогне при взимането на решения. Гледайте за знаци, подсказващи каква е била дейността на вятъра, за да се ориентирате къде би могло да има опасни снежни дъски и се оглеждайте за следи от стари или нови спонтанно падащи лавини.

5. През цялото време правете оценка на стабилността на снежната покривка на терена, върху който смятате да карате. Разгледайте формите на терена и се опитайте да си представите къде ще са най-големи гравитационните сили на опън върху снежната покривка, къде е най-голямо напрежението и къде са най-стабилните зони. Използвайте тази информация при планирането на линията си.

6. Ако имате съмнения, се откажете и оставете спускането за друг ден! То винаги ще бъде там, по-добре го оставете за друг ден, отколкото да го направите при повишен риск.

7. Ако все пак трябва да направите спускане по склон, който крие повишен потенциален риск, винаги карайте един по един, като един от членовете на групата трябва да наблюдава спускането от безопасно място.

8. Не натоварвайте прекомерно снежната покривка. Един по-рязък завой може да я натовари със сила, равна на 6 пъти собственото ви тегло. Разпръснете се и пазете дистанция както нагоре, така и надолу. Карайте и се изкачвайте по стръмните пасажи винаги един по един.

9. Спирайте само на безопасни места. Винаги разглеждайте формата на терена и си представете къде ще се оттече снега, ако нещо са скъса. Търсете безопасни убежища, позитивни /изпъкнали/ форми и ги използвайте за спиране и групиране.

10. Хидратирайте се добре. Функционалните ви показатели значително ще се понижат, ако се дехидратирате. За да сте ефективни, си доставяйте необходимите количества вода и храна.

11. Проверявайте времето и лавинните бюлетини всекидневно. Обърнете внимание на нивото на лавинна опасност /1-5/. Имайте предвид, че повечето хора попадат в лавини в дни, които смятат за сравнително безопасни /3 или 4 ниво/. Наблюдавайте и как се развиват метео условията през целия ден и какъв ефект биха могли да имат върху снега. Силен вятър, големи скоци в температурата, силно слънце и поява на мъгла могат да имат катастрофален ефект.

12. Погледнете нагоре, погледнете надолу, огледайте се навсякъде! През цялото време оглеждайте терена над вас за явни или скрити опасности. Използвайте това правило при взимането на решения. Помислете какво задържа снежната покривка, къде би отишъл снега и какви опасности дебнат отгоре.

13. Слейте се с планината! Не се борете с нея, а се движете плавно по нея. Опитайте се да напаснете движението и линията си с естествените теренни форми.

14. Носете отговорност за постъпките и действията си. Уважавайте и другите хора в планината и не ги поставяйте в опасност.

15. Уважавайте планината! Беккънтри терените са едни от малкото останали диви местенца, където все още господстват елементите, и безопасното каране в тази среда е въпрос на вземането на правилни решения в точния момент. Уважавайте планината, движете се внимателно и се забавлявайте!

уважавайте планината

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.