Освободи петата и душата ще я последва

0
 

Сподели

Shares

Телемарк – наричат го най-стария нов спорт. А според други това е най-ритмичният и плавен начин да се спуснеш по снежен склон.

Снимка:unsplash.com

Доколкото ни е известно, в края на 19 век норвежецът Сондре Норхейм, известен още като „Бащата на ските”, демонстрира за пръв път завои със ски. Интересното при него е, че вътрешният крак е с радикално ниско сгънато коляно. Това се случва във време, в което ските започват да се превръщат от метод за транспорт в рекреационен спорт. А също така е и време, в което не е имало пластмасови обувки и модерни автомати, ските са били с каишки и не е било възможно да натискаш толкова здраво напред на езиците, както е днес при алпийските ски.

Сондре Норхейм започва да демонстрира тази техника на състезания по ски скок, на които практикувал приземяване в телемарк позиция, като спирал с плавен завой. По-късно съгражданите му от градчето Мордегал в отдалечената област Телемарк усвояват новата ски техника. По това време всички останали скиори шускат всичко и са били наистина впечатлени от прецизността на телемарк завоите и майсторските спирания. А в състезанията били без конкуренция.

Впоследствие – с развитието на алпийските ски в Австрия, телемарк техниката остава на заден план. Успоредните ски са по-лесни за научаване и изискват по-малко умения за преминаване на по-трудни терени. Телемарк екипировката намирала приложение главно за ски алпинизъм, а по-късно е изместена от навлизащите в Европа модерни автомати с повдигаща пета. Телемарк техниката бива забравена и се практикува главно от традиционни скиори в Норвегия и посветени ски алпинисти зад Океана.

Не знаем защо, но сегашните автомати с повдигаща се пета навлизат доста по-късно в Северна Америка. През 70-те години там ски туровете набират популярност, откъдето идват и логичните промени в екипировката. Използваните кожени обувки започват да се правят все по-твърди и високи, за да се повиши стабилността им и да може по-сигурно да се преминават предизвикателни терени, на които неминуемо се натъкваш в откритата планина. И така, до паметната 1992 година, когато американският производител на алпийска екипировка Black Diamond в партньорство с италианския производител на обувки Scarpa създава първите пластмасови обувки за телемарк – Scarpa Terminator.

телемарк

Различното при телемарк екипировката, в сравнение с алпийската, е че ските са закрепени само за предната част на ходилата – пръсти и възглавнички. Обувката е различна – използва се друг стандарт за захващане – като при ските северни дисциплини, със 75 мм удължена човка. Долната част на черупката е гофриран елемент, осигуряващ прегъване в пръстите.

Автоматите също са различни – доста примитивни. Захващат човката отпред и с пружини държат обувката на място. Естествено, и те са доста прецизно изпълнение – с капсуловани пружини, работещи на компресия. Според твърдостта на пружините автоматите са с различна активност. С по-меки пружини за ходене и с по-твърди за агресивно спускане. Има и освобождаващи, но те не са особено популярни.

Обувките също биват меки и твърди. В последните два сезона се установява и една нова система – обувка-автомат – разработка на норвежката фирма Rottefella NTN (New Telemark Norm).

Ските не са по-различни от тези за алпийски стил, но предвид ориентацията на стила за извънпистово каране обикновено се използват ски за свободен стил.

При телемарк по-различното от алпийското каране е, че по време на завоя тежестта е равномерно разпределена на двата крака – 50/50. При алпийската техника тежестта е най-вече на външната на завоя ска. Сгъвката на обувката позволява прецизно да се заканти горната ска. При всеки завой трябва да се сменя водещата ска и това е най-предизвикателната част от техниката. Таймингът е много важен. Различават се и високата и ниската стойка в зависимост от терена, по които се спускаш.

телемарк

Карайки телемарк ски, ти:
– Никога няма да можеш да караш толкова бързо като твоите приятели алпийци
– Никога няма да можеш да скачаш на голямо като твоите приятели алпийци
– Ще падаш много по-често от твоите приятели алпийци
– Наистина ще започнеш да натоварваш краката си

телемарк

Някои хора ще се запитат защо се спускаш със ски с откачена пета?
Едни казват, че е за да научиш нещо по трудния начин и повишеното удоволствие от това. Други, че е заради тесния кръг от хора, които опитват спорта. А може би всичко е заради това, че не трябва да приемаш живота твърде насериозно, за да се осланяш само на традиционното и тривиалното. Телемарк завоят е изживяване, което е трудно да се опише с думи, то е чиста форма на удоволствие, което трябва да се изживее… Така че освободи петата и душата ще я последва!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.