5 съвета за бягането от един двукратен световен шампион

Спортният директор на Wings for Life World Run дава напътствия за успешни тренировки

0
 

Сподели

Shares
съвети за бягането
Снимка: redbullcontentpool.com

Колин Джаксън е двукратен световен шампион в бягането с препятствия на 110 м и настоящ спортен директор на най-голямото глобално бягане Wings for Life World Run, което се провежда всяка година в над 300 локации по целия свят.

Като добре започнат с тънкостите на материята Колин дава 5 основни съвета за бягането, които ще ви помогнат да подобрите резултатите си. Ето какво казва той.

съвети за бягането
Снимка: redbullcontentpool.com

Задължителната загрявка преди и след

Съществува мнение, че загрявката преди бягане не спомага за профилактиката на евентуални травми, но въпреки това не я пропускайте. Тя помага на организма да се подготви за физическа активност, освен това е чудесен начин да се увеличи гъвкавостта на мускулите. Това означава, че тренировките ви ще станат по-ефективни, а самите вие – по-издръжливи. Повтаряне на операцията след бягането пък ще спомогне мускулите да се отпуснат и възстановят след интензивните усилия.

Въглехидратите – ключът към успеха

Въглехидратната диета е най-добрият начин да се подготвите за бягане, но появата на въглехидратните гелове и желета се превърна в лесен и бърз източник на енергия. Приемането богати на въглехидрати храни вече не е толкова важно условие за правилното хранене.

И все пак повечето бегачи предпочитат да се придържат към традиционната си въглехидратна диета, а да приемат гелове само когато им е необходимо спешно да се подкрепят.

Не забравяйте обаче, че за избора на правилна диета е необходим индивидуален подход. Важно е да разберете каква диета влияе благотворно върху общото ви състояние и ви дава сили. По този въпрос всеки спортист е длъжен сам да открие собствения си баланс.

съвети за бягането
Снимка: redbullcontentpool.com

Босоногите бегачи

Напоследък става много популярно да се тича бос. Според почитателите на заниманието, то е по-естествено и  по-полезно от бягането с обивки.

Очевидно е, че преди да бъдат изобретени обувките, хората дълго време са бягали боси, но от друга страна толкова много компании инвестират огромни суми пари, за да разработят ултимативната спортна обувка, която да облекчи натоварването върху краката и цялото тяло.

Един качествен чифт обувки за бягане може само да подобри вашите показатели и да намали влианието на отрицателните фактори.

Бегачите не се нуждаят от силови тренировки

Силовите тренировки са полезни за всички, а физическата сила и добрата аеробна форма са важни за здравото тяло. Бягането е страхотна тренировка, но тя не трябва да е единственият елемент в програмата ви, ако искате да постигнете високи резултати. Затова – напред към фитнеса и съвсем скоро ще усетите разликата!

съвети за бягането
Снимка: redbullcontentpool.com

Колкто повече километри – толкова по-добре

Да, това е общото правило. Нужно е обаче да разберете какво значи то за вас. Намерете своя собствен работещ баланс между натоварване и отдих, без да стигате до крайности. Също така, за да се движите по-добре и по-ефективно, не забравяйте за интервалните тренировки, като редувате дългите бягания с къси.

Финални думи преди старт

Програмата ви за тренировки трябва да се основава на здравословния начин на живот. Това означава правилна диета, достатъчно сън, загрявка и силови тренировки. Всичко това ще ви помогне да извлечете максимума от себе си.

И не забравяйте, че почивката, често пренебрегвана от атлетите, също е важна част от обучението.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.