9 национални рекорда на първото състезание по свободно гмуркане в България

0
 

Сподели

Shares

Миналата седмица в гр. Банкя се проведе първото състезание по свободно гмуркане в България – Sofia Freediving Cup 2012. Състезанието се състоя на 25 метров басейн в СБР „Здраве” по правилника на световната асоциация по свободно гмуркане (AIDA).

Първото състезание по свободно гмуркане в България

Sofia Freediving Cup беше открита от кмета на Банкя г-н Рангел Марков. В рамките на двата състезателни дни (17-18.11) 35 състезателя от 5 страни премериха сили в 3 дисциплини.
В събота състезанието започна с най-атрактивната дисциплина – динамична апнеа с плавници:хоризонтално плуване на един дъх под вода с плавници. Целта е да се покрие максимална дистанция, без значение от времето на гмуркане. Данаил Едрев изплува 162 метра под вода на един дъх и постави нов национален рекорд на България, като постижението му донесе бронзов медал в дисциплината. На първо място с еднакъв резултат (175 метра) са Арис Йоанидис и Димитрис Чатциментор от Гърция.

Първото състезание по свободно гмуркане в България

В неделя при статична апнеа: максимално задържане на дъха, лежейки на повърхността на водата в неподвижно състояние първи стана отново Арис Йонидис с резултат 5 минути и 55 секунди.
След обедната почивка състезателите се съревноваваха в дисциплината динамична апнеа без плавници: отново хоризонтално плуване под вода, но без плавници (като при бруст стила).
Данаил Едрев направи 135 метра и подобри националния си рекорд с 24 метра, класирайки се на второ място.

Първото състезание по свободно гмуркане в България

При жените безспорен фаворит беше Любица Трутич от Сърбия, която зае първите места във всички дисциплини (1 национален рекорд) и спечели купата на София по свободно гмуркане.
Румяна Боева от клуб „Приятели на морето” постави нови национални рекорди в две от дисциплините – 100 метра динамична апнеа с моноплавник и 3 минути и 45 секунди статична апнеа. Виктория Данова изплува 61 метра без плавници, което е отново е национален рекорд на България.

Първото състезание по свободно гмуркане в България

Общо 9 национални рекорда бяха подобрени в рамките на двата състезателни дни: 5 български, 1 сръбски, 2 естонски и 1 от Румъния.
Любомир Стефанов и момчетата от Seanomad Freediving Team се справиха отлично с организацията на събитието. Състезанието получи висока оценка от наблюдателите на световната федерация (AIDA) и ще стане традиционно, а България влезе във фридайвинг картата на Европа.
Sofia Freediving Cup 2012 се осъществи с любезната подкрепа на фирма „Дайвтек” ООД – официален вносител на Aqua Sphere и Suunto за България.

Първото състезание по свободно гмуркане в България

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.