Утре започва състезанието по свободно гмуркане в София

0
 

Сподели

Shares

Свободно гмуркане в басейн

Най-силният гмуркач в света – световният рекордьор и шампион Горан Чолак, ще участва във второто състезание по свободно гмуркане в България – Sofia Freediving Cup 2013. Общо 40 състезатели от пет държави ще мерят сили на 12 и 13 октомври в 50-метровия басейн в кампуса на Техническия университет в столицата.

Гмуркачите ще се борят в три дисциплини, задържайки дъха си, без да използват водолазни бутилки. В събота в 16:00 ч състезанието започва с най-атрактивната дисциплина – динамична апнеа без плавници: хоризонтално плуване на един дъх под вода без плавници (като при бруст стила). Целта е да се покрие максимална дистанция, без значение от времето на гмуркане.

В неделя от 9:30 ч започва статична апнеа: максимално задържане на дъха, лежейки неподвижно на повърхността. След обедната почивка състезателите ще се съревновават в дисциплината динамична апнеа с плавници: отново хоризонтално плуване под вода, но с плавници или моноплавник.

Двамата най-добри български гмуркачи – Данаил Едрев и Валенти Люцканов ще опитат да подобрят националните рекорди и да се борят с елита на Хърватска и Гърция за призовите места и купата на София. Известният плувец от близкото минало – Георги Палазов (участник на 3 олимпиади и национален рекордьор в бътърфлая) също е претендент за челните места в динамичната апнеа с плавници. В надпреварата ще участват и 7 жени, сред които и националната рекордьорка на Сърбия – Любица Трутич, която е фаворит при жените.

Фридайвингът става изключително атрактивен сред почитателите на екстремните спортове, които търсят контакт с морето по най-естествения възможен начин – на една глътка въздух, без тежка и обемна екипировка, която затруднява движенията и плаши с морските обитатели.

Постиженията на най-добрите атлети са впечатляващи:
В дисциплината постоянен баласт с плавници (гмуркане на дълбочина, на един дъх, с плавници) световният рекорд при мъжете е 128 м, а при жените 101 м.
От басейновите дисциплини рекордът за най-дълго задържане на дъха се държи от французина Стефан Мифсуд – 11 минути и 35 секунди, а при жените – Наталия Молчанова (Русия) – 9 минути и 02 секунди. В хоризонтално плуване под вода с плавници хърватинът Горан Чолак подобри върховото постижение на 281 метра, а при жените с 234 метра отново е Наталия Молчанова.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.