Снежната слепота и планината

0
 

Сподели

Shares

Статията е осъществена с помощта на Очна клиника „Ден“.

Доц. д-р Андрей Андреев е управител на очна клиника „Ден”, член на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия, на Американската академия по офталмология. Специализирал е в Германия и САЩ. Повече от 20 години е началник на Очна клиника към Националната многопрофилна транспортна болница ,,Цар Борис III“. Доц Андреев е заместник-председател е на Съюза на очните лекари в България. Свързахме се с него, за да ни разкаже повече за рисковете за очите при практикуващите зимни спортове.

Доц. д-р Андрей Андреев от очна клиника „Ден”
Доц. д-р Андрей Андреев от очна клиника „Ден”

Доц. Андреев, какво представлява снежната слепота и защо се получава тя?

Очите са сложен орган. Всяка промяна, свързана с околната среда и смяната на сезоните, им влияе неминуемо. Една от големите опасности за тях през зимата е снежната слепота. Тя представлява състояние, което настъпва при излагане на очите под продължителното въздействие на ултравиолетови лъчи от късовълновия светлинен спектър. В зависимост от силата и интензивността на UV-лъчението, може да се получи ерозия на роговицата и дори поражения на ретината. Най-честата причина за заболяването е излагане на очите на отразена от обширни водни, снежни или ледени повърхности слънчева светлина. Наименованието „снежна слепота“ идва от скиорите и алпинистите високо в планината, които са най-сериозно заплашени, особено когато не използват предпазни очила.

След колко продължително излагане на UV лъчи има риск от поява на снежна слепота? Какви са симптомите?

След няколко часа (4-5) излагане на ярко слънце, чийто лъчи се отразяват и от снега, е възможно развитието на снежна слепота. Отначало се появява зачервяване, отток около очите, чувство на парене, сълзене и свръхчувствителност към светлина. Снежната слепота може да предизвика и силно главоболие. При по-тежки поражения може да се появят и болки.

Снежната слепота  и планината

Как да реагираме, ако имаме симптомите?

Най-добре е да сложим подходящи защитни очила, за да предпазим очите от по-нататъшно осветяване. След това трябва да отидем на място, неосветено от пряка слънчева светлина. За облекчаване на болката, върху клепачите трябва да се поставят студени компреси. Следва да предприемем лечение и дадем възможност на увредените очи да се възстановят.

Какво е лечението?

Лечението на снежната слепота е локално. Окото се третира с антибиотични капки, изкуствени сълзи и очни гелове.

Има ли рискови групи, застрашени в по-голяма степен от снежна слепота?

Всички любители на високата планина са застрашени от състоянието, в една или друга степен.

Снежната слепота  и планината
Снимка: Еssilorusa

Какви предпазни мерки препоръчвате?

Много е важно да се носят качествени, точни и подходящи очила, които предпазват очите от въздействието на ултравиолетовите светлинни лъчи. Това са преките поражения от светлината, за която нашето око не е пригодено. По-конкретно, то е пригодено за един тесен диапазон от светлина. Когато облъчването е продължително, ултравиолетовата и инфрачервената светлина могат да бъдат много опасни за окото. Точно такъв тип излагане във високите части на планината през зимата може да доведе до увреждане на ретината и на предния дял на окото.

Още полезна информация за здравето на нашите очи в планината и съветите на Доктор Боршуков, който освен лекар е и планински водач, можете да видите в статията „С поглед на орел“

Очна клиника Ден

Очна клиника ДЕН е в гр. София, ул. Росица 21

Очна клиника „Ден”
Очна клиника „Ден”

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.