Клаус Хенинг-Шулке: Кой е човекът, подаващ бутилките на Елиуд Кипчоге

Клаус Хенинг-Шулке е строителен инженер, който е доброволец за Берлинския маратон от 1997 година

0
 

Сподели

Shares
Bottle Man: Клаус Хенинг-Шулке, който подава бутилките на Кипчоге
Bottle Man: Клаус Хенинг-Шулке (снимка: Youtube @FloTrack)

Ако сте гледали победните бягания на Елиуд Кипчоге на маратона в Берлин, включително през 2018 г. (2:01:39) и през 2022 г. (2:01:09), когато той подобрява тогавашните световни рекорди, няма начин да не сте забелязали крайно ентусиазирания колоездач, който лично връчва на шампиона всяка от неговите бутилки на 13-те подкрепителни пункта. Той празнуваше с нескрита радост всяко успешно предаване с категорично изпомпване с юмрук и превръщаше в шоу всяко предаване. Така един доброволец с посребрена коса се превърна в героя на публиката, но и в личния герой на Кипчоге.

Той е Клаус Хенинг-Шулке, 57-годишен строителен инженер, който е доброволец за Берлинския маратон от 1997 година. Двадесет и шест години в подаване на бутилки, той не само е усъвършенствал занаята, но и вече управлява екипа от 34-ма доброволци, които помагат на елитните бегачи по време на състезанието в Берлин. Хер Шулке е работил заедно с Кипчоге вече няколко пъти.

В ежедневието Хенинг-Шулке работи като ръководител на проекти в строителна компания. Сега той участва любителски в триатлони, включително Ironman, но в двадесетте си години е бягал в маратони и притежава личен рекорд от 2:34 ч.

Вижте: Какво се случва в тялото ни след като пробягаме маратон?

Клаус Хенинг-Шулке
Снимка: профил на Клаус Хенинг-Шулке в linkedin.com

Уникална роля

Подаването на бутилката е уникална роля, съпътствана от високо напрежение.
Сред World Marathon Majors – колекция от шестте най-големи маратона в света, Берлин е единственото събитие, което предлага услуга за предаване на бутилка. Дори и там само шепа топ професионалисти могат да се възползват от услугата: през 2022 година доброволци подадоха бутилки само на 19 мъже и 15 жени, докато всички останали елитни бегачи взимаха бутилките си от номерирани маси. Вземането на грешна бутилка е един от многото начини, по които един хранителен план може да се обърка.

Бутилките се приготвят от самите бегачи вечерта преди състезанието с персонализирана смес от въглехидрати, електролити и вода за поддържане на енергийните нива по време на разстоянието от 42,195 км.

Шулке не разполага с бутилките с енергийни напитки в раницата си. Организаторът затваря пластмасовите шишета вечерта преди състезанието. Раздава ги по пунктовете в неделя сутрин под строга охрана. Шулке първо трябва да я потърси там. Той има максимум тридесет секунди, преди неговият бегач да е там. Шулке разклаща съдържанието, отваря капачката за пиене и протяга ръка с бутилката, викайки силно „Елуид“. Преди 30 години помощниците са тичали няколко метра, за да предадат безопасно бутилката. Сега това вече е забранено.

„Горивото е основен ограничител на представянето в маратона“, каза Сара Хол, професионална бегачка, с третото най-бързо време на маратон за американка. „Получаването на правилното гориво и хидратация, които знаете, че са добри за стомаха ви, когато тичате с бързи крачки, е от решаващо значение за поддържане на тази скорост. Ето защо виждате някои спортисти да се връщат за бутилка, ако я изпуснат. Заслужава си да загубиш тези 10 секунди.“

Вижте: Хидратация при спортовете за издръжливост

Bottle Man: Клаус Хенинг-Шулке, който подава бутилките на Кипчоге
Клаус Хенинг-Шулке има само 30 секунди, за да предаде бутилката на Кипчоге (Снимка: личен архив на Клаус Хенинг-Шулке , Nytimes)

Подаването на бутилка не е лесна работа

„Трябва да си представите, че тичат в група с повече от 20 км в час. Трябва да поддържате зрителен контакт. Той вижда ли ме? Извиках му, защото се движеше във вътрешен „тунел“. След това му давам бутилката. Той я грабва и подаването е сработило. Това ме прави щастлив всеки път“, казва Клаус. „След това трябва да се втурнете към велосипеда си и да спринтирате до следващия пункт на 5 км, като минавате покрай всякакви водещи камиони и велосипеди, което означава, че трябва да карате около 40 км в час и след това да започнете същата процедура отначало.“

„След състезанието съм доста изтощен“, споделя Клаус.

Работа в екип

Партньорството на Шулке с Кипчоге започва през 2017 г., когато той е назначен на случаен принцип да помага на кениеца. Кипчоге спечели състезанието, но дъждовното време осуети опита му да постави световен рекорд. На следващата година екипът на Кипчоге иска същия помощник.

„Преди състезанието през 2018 г. получих обаждане от директора на състезанието, който каза, че екипът на Елиуд иска да се срещне с мен в техния хотел“, спомня си Шулке.

Те се срещат и обсъждат стратегия – кой е най-добрият начин да се привлече вниманието на Кипчоге сред тълпата от бегачи, как иска да държи бутилката си и други.

Вижте: 9 съвета: Как да избегнем травмите, докато тренираме за маратон

Тренировки в хотела

„Тренират“ подаването още в хотела. Виждат наблизо ваза с лале. „Държах вазата откъм дъното, а той я хвана за горната част. Това беше най-ефективният начин да му я предам“, спомня си Шулке.

Bottle Man: Клаус Хенинг-Шулке, който подава бутилките на Кипчоге
Клаус Хенинг-Шулке в действие (Снимка: личен архив на Клаус Хенинг-Шулке)

Практиката се отплаща. В деня на състезанието през 2018 г. Шулке прави 13 безупречни предавания на бутилка, а Кипчоге поставя нов световен рекорд от 2:01:39. Тъй като клипове от бягането на Кипчоге се разпространяват в интернет, със същата популярност се сдобиват и клипове с неговия ентусиазиран помощник, който празнува всяко успешно предаване с категорично двойно юмручно напомпване, преди да скочи на велосипеда си, за да отиде до следващия пункт.

В деня след състезанието Кипчоге иска да се срещне с Шулке във фоайето на хотела. Подарява му състезателния си номер, като на гърба му е написал посвещение: „Г-н Клаус, благодаря ти, че ми помогна днес. Моят световен рекорд нямаше да се случи без теб.“

Кипчоге си спомня ентусиазирания човек с бутилка като ключова част от неговия световен рекорд, наричайки го „моят герой“.

„Най-големият ми спомен от Берлин е човекът, който ми подаваше вода, все още е моят герой. Начинът, по който се държеше и говореше, беше невероятен“, казва после Кипчоге.

Вижте: 10 неща, които се случват в тялото ни, когато бягаме маратон

Елиуд Кипчоге и Клаус Хенинг-Шулке
Елиуд Кипчоге подарява своя състезателен номер на Клаус Хенинг-Шулке след берлинския маратон през 2018. В посвещението му пише, че той е неговият герой

Пореден успех за тандема

С наближаването на състезанието през 2022 г. Шулке започва да чувства напрежение. „Не бях нервен само вечерта преди състезанието. Бях нервен преди четири седмици“, казва той. „Не искам да бъда обвиняван за нещо, което се обърка или нарушава рекорда. Дните преди състезанието ми е трудно да спя.”

На петкилометровата марка идва време Шулке да блесне. Когато група от шестима водещи състезатели се приближава с 20 км в час, Шулке, в неоново розово-жълтото си облекло, прикляква и протяга ръка в точния момент. „Bottle Claus! Никога не се е вдигал толкова много шум около това човек да даде питие на друг мъж“, казва коментатор на живо по телевизията.

След предаването на бутилката Шулке се качва на велосипеда си и завърта педалите до следващата си спирка, минавайки през автомобилите и снимачните екипи. В хода на следващите 12 пункта преднината на Кипчоге нараства, а също и феновете на Шулке. Всички предавания са успешни, а мисията е изпълнена.

Вижте: На 92 години Желязната монахиня все още завършва триатлони

Наричаният ‘Bottle Claus’ доброволец изчислява, че усилията му са спестили на Кипчоге две секунди за всяко от 13-те подавания на  бутилка – общо 26 секунди. Като гледате записи от бягането, можете да разберете защо това може да е вярно. Шулке започва да крещи „Елиуд!“ с насочен пръст, когато „неговият“ бегач влезе в полезрението му. Когато Кипчоге се приближи, Шулке протяга ръката си, на която има табела с името на Кипчоге с удебелени букви. Тъй като Шулке държи бутилката за дъното, Кипчоге просто трябва да протегне ръка напред и да я хване с пръсти.

Двамата отново работиха в тандем и през 2023 година, когато Кипчоге отбеляза петата си победа на BERLIN-MARATHON.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.