Какво се случва в тялото ни след като пробягаме маратон?

Какво може да почувствате, след като пресечете финалната линия на маратона и как можете да си помогнете?

0
 

Сподели

Shares
Какво се случва с тялото след пробяган маратон
снимка: Lisbon Marathon & Half

Всички процеси и промени, които се случват в тялото по време на маратона, разбира се, влияят на състоянието веднага след финиширане. Нека да видим какво може да почувствате, след като пресечете финалната линия и как можете да си помогнете, за да подобрите състоянието си.

1. Болки в мускулите

На първо място, след като пробягате 42 км, може да почувствате болка и скованост в мускулите – така нареченото „запушване“.

Мускулната болка след физическа активност е два вида в зависимост от причините:

  • болка, директно по време или веднага след тренировка;
  • болка, която се появява вечер или на следващия ден (забавена мускулна болка).

Причината за болка тип 1 е млечната киселина, но тя се отстранява от мускулите доста бързо (от половин час до няколко часа, в зависимост от тежестта на натоварването).

Причината за болка от втория тип са микротравми и микроразкъсвания, които неизбежно се появяват в мускулите при тежки, интензивни и продължителни упражнения.

Вижте още: 10 неща, които се случват в тялото ни, когато бягаме маратон

2. Болки в ставите

Освен мускулни болки, след маратон може да почувствате и болки в ставите, предимно в глезените, коленете и кръста. Това се дължи на продължителното ударно натоварване по време на бягане – особено, ако има недостатъци в техниката: прекалено сте „забити“ в асфалта, когато бягате; имате наднормено тегло или обувките ви са неправилно избрани (например не омекотяват достатъчно).

3. Оток (подуване)

Болките в мускулите и ставите са признак на възпаление, което неизбежно е придружено от подуване. При нараняване, дори микротравма, може да се увредят клетъчните мембрани и да изтече вътреклетъчна течност – оттам и отокът. Тази течност оказва натиск върху нервните окончания, които проникват в мускулната тъкан – така възниква болката. Освен това може да се наруши движението на кръвта и лимфата – това също допринася за образуването на оток.

Вижте още: Витоша 100: съвети от бегачи за бегачи

Какво се случва с тялото след пробяган маратон
снимка: Schneider Electric Marathon de Paris

4. Нарушения във функцията на бъбреците

Отокът може да се появи и поради проблеми с бъбреците. Те са част от отделителната система, като постоянно филтрират кръвта, циркулираща през тялото и премахват отпадъчните продукти. Подложени са на огромен стрес по време на маратон, особено ако времето е горещо и бегачът пие малко вода.

Има някои изследвания по темата. Например през 2015 г. група учени изследва бегачи, участвали в Хартфордския маратон. Те разглеждат проби от кръв и урина, взети преди и непосредствено след маратона.

Оказва се, че след състезанието 82% от бегачите са имали първи стадий на остро бъбречно увреждане. Това означава, че те практически са спрели да филтрират кръвта. Причините за това състояние са: повишаване на телесната температура по време на състезание, дехидратация и намаляване на притока на кръв към бъбреците (както и към всички вътрешни органи) при продължителна физическа активност.

По правило това състояние изчезва в рамките на няколко дни след маратона, но могат да възникнат и по-дългосрочни и негативни последици.

Вижте още: Дни за почивка и дни за възстановително бягене: Какво трябва да знаете?

Какво се случва с тялото след пробяган маратон
снимка: Lisbon Marathon & Half

5. Безсъние

Продължителните интензивни упражнения са голям стрес за тялото, който може да причини безсъние. Това състояние се влошава от претоварване на нервната система и обща превъзбуда, така че някои бегачи могат да изпитат проблеми със съня след маратон. Някои, напротив, могат да спят много добре след интензивни упражнения, особено ако не са спали достатъчно в нощта преди състезанието.

6. Апатия

От една страна, спортуването допринася за производството на допамин – хормон, който ни кара да се чувстваме удовлетворени от постигането на дадена цел и да искаме да продължим това, което сме започнали. От друга страна, маратонът е сериозно и невинаги приятно изпитание, където трябва да дадеш всичко от себе си. И след това не остават душевни сили.

Освен това много хора си поставят определени цели, които преследват и състоянието им след това зависи от степента на тяхното постигане. Също така по време на маратона може да сте изживели толкова много емоции, че на следващия ден, да се окажете в психологическа дупка, от която не е лесно да излезете веднага. Основната спортна победа вече е постигната, но какво да правим след това, за какво да бягаме – е неизвестно.

Следователно, след физически и емоционален стрес, тялото ви се нуждае от спокойствие и цялостно разпускане.

Вижте още: Ще има ли полза, ако бягаме само веднъж седмично?

Какво се случва с тялото след пробяган маратон
снимка: Lisbon Marathon & Half

7. Намален имунитет

След всяка физическа активност имунната система е в депресивно състояние: повишеният кортизол унищожава имунните клетки, които се борят с вируси и бактерии. Тъй като маратонът е много сериозно натоварване, след него имунитетът е практически нулев и рискът от настинка, дори от лек бриз, е изключително голям.

Вижте още: 10 съвета – как да се възстановим след маратон

8. Повишена сърдечна честота в покой

Няколко дни след маратона сутрин може да чувствате повишен сърдечен пулс. Това е нормална реакция на тялото при голямо натоварване – сърцето също е уморено.

По правило пулсът ви трябва да се върне към нормалните стойности в рамките на няколко дни, докато се възстановите. Ако това не се случи и още повече е придружено от дискомфорт в гърдите или почувствате аритмия, незабавно се консултирайте с лекар.

Вижте още:
10 неща, които се случват в тялото ни, когато бягаме маратон 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.