Учените са единодушни: Няма опасност за Черно море след разлива в Каховка

Вероятността по нашето Черноморие да се появят патогенни микроорганизми, които да предизвикат заболявания у хората, е много, много, много ниска, смята проф. Кантарджиев

0
 

Сподели

Shares
Небе-море, море-небе
Нос Чиракман, пилот: Христо Черногоров/Снимка: Ира Кюрпанова

След взривяването на бента на Каховския язовир в Украйна, мнозина изразиха притеснение дали патогените, намерени в морската вода на плажовете в Одеска област, могат да достигнат акваторията на българското Черноморие.

В редица интервюта в българските медии учени изразиха становище, че такава опасност няма. Ето и фактите, на които се базират техните заключения:

Директорите на два института към БАН бяха категорични, в интервю за телевизия ON AIR, че след разлива в „Нова Каховка“ за България няма опасност, както по отношение на придвижването на замърсените води, така и за масово заразяване на хора с холера.

Директорът на института по океанология към БАН, доц. Николай Вълчев, каза, че в първите дни след инцидента е имало силно скоростно течение, което притискало петното на замърсителите към брега, а после теченията са се успокоили и дори е имало обратни течения, които отвеждат назад към залива на Одеса.

Според проф. Пенка Петрова – директор на института по микробиология към БАН, в България не сме притеснени по ред причини и най-важната е, че в Одеса няма болни хора. Тя коментира и вероятността от зараза с холера:

„Дори да приемем, че взривно са навлезели в Черно море води, то при достигането им до нас, те ще са много силно разредени. За да се зарази човек, са нужни 1 милион погълнати бактерии – това означава, че човек трябва да се грижи за холерно болен и да го обслужва. Едва тогава има риск от зараза“, посочва още проф. Петрова.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви за NOVA NEWS: „Теоретично не е изключено, но на практика не виждам как зарази ще достигнат Черно море след взривената язовирна стена на „Нова Каховка”.

Вижте: Черно море в цифри и факти

Морската вода не е най-добрата за микроорганизмите, тя има определена соленост, състав, слънчево греене – това помага те да не живеят дълго в нея, обясни главният здравен инспектор.

Той увери, че се вземат проби от 92 пункта по цялото Черноморие – повечето в Бургаско, но и ареалите на Варна и Добрич. Доц. Кунчев разказа, че за 40 г. стаж като епидемиолог не е срещал случай на заразен чрез морска вода и препоръча добрата лична хигиена.

Проф. Кантарджиев, в обширно интервю за OFFNews, коментира принципните опасности от различни патогенни микроорганизми.

„Когато се намираш в места, където има разлив на води, опасност представляват лептоспирите. Тези лептоспири могат да преминат в организма през ранички по кожата и да предизвикат заболяване, свързано с висока температура. Но говорим за местата, където е самият разлив.“ – подчерта той.

По думите му в момента холерата не представлява голяма опасност. „Първо, защото има лабораторни средства за диагностика, които могат да я докажат много бързо, и второ, има възможност за лечение с антибиотици, когато са правилно назначени.“

„Опасно е и заразяването с коремен тиф при неконтролирано водоснабдяване. А това, че когато фекални ями се излеят в реката, ще бъдат намирани чревни патогени като причинителите на дизентерията и салмонелата, за мен е нещо напълно нормално и очаквано.

Вижте: 74 000 делфина са регистрирани в българската акватория на Черно море

Ако говорим за акваторията на Черно море, извън Одеския залив, вероятността водни маси да пренесат някаква зарази е много малка“, каза професорът и припомни, че морската вода притежава силна самоочистваща сила „вследствие на слънчевото греене и разреждането на водата“.

„Рискът се минимализира. Вероятността по нашето Черноморие да се появят патогенни микроорганизми, които да предизвикат заболявания у хората, е много, много, много ниска.“- категоричен беше проф. Кантарджиев.

Актуални данни за състоянието на водите в българската акватория на Черно море може да следите и на сайта на Министерство на околната среда и водите.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.