Черно море в цифри и факти

Опознай морето, за да го обикнеш!

0
 

Сподели

Shares
Черно море
Снимка: Христо Узунов

ЧЕРНО МОРЕ В ЦИФРИ

Площ: 425 000 кв.км. 

Средна дълбочина: 1253 м.

Максимална дълбочина: 2212 м. (за сравнение височината на Черни връх е 2290 м)

Обем: ~537 хил. км³ вода

Най-голяма дължина: между градовете Бургас и Кобулети – 1167 км

Най-голяма ширина: между Березанския лиман и нос Гиресун – 624 км

Най-тясна част: между нос Сарич (полуостров Крим) и нос Керемне (полуостров Синоп) – 263 км. 

КОЛКО СОЛЕНО

В сравнение със Средиземно море и световния океан, водата в Черно море е доста по-слабо солена – 1.73% срещу 3.6%. Причината е обилният приток на речни води – в Черно море се вливат три големи реки – Дон, Дунав и Днепър. 

ДОКЪДЕТО СТИГА ПОГЛЕДЪТ

Черно море
Снимка: Христо Узунов

Прозрачността на водата в открито море достига 30 метра. Но ако се гмуркате близо до брега, няма да видите много надалеч – там видимостта е около 1-2 метра. 

В ЦВЯТ ЗЕЛЕН

Цветът на водата в открито море е зеленикаво-син, а край бреговете, поради наличието на наноси, най-често е зелен. 

КОЛКО ГРАДУСА

През летните месеци водата по крайбрежието се затопля до 24-28 градуса. През зимата не е нетипично морето да замръзне, особено на Север, където се вливат основните речни притоци. 

НЕПРОМЕНЛИВО

Черно море
Снимка: Христо Узунов

Малките размери на Черно море определят незначителната разлика в нивото на водата по време на прилив и отлив – от 3 до 8 сантиметра разлика. Ветровете при буря предизвикват малко по-големи колебания в морското равнище – между 10 и 20 см. 

ОТ СЕВЕР НА ЮГ

Основното морско течение е в посока обратна на часовниковата стрелка – по българското крайбрежие то е от север на юг. 

НАМЕРИ МИ ОСТРОВ

Черно море
Снимка: Христо Узунов

Сравнително малко са островите в Черно море, като най-големият от тях – Джарългач, Украйна, е с площ от 62 кв.км. От българска страна можем да се похвалим с цели 5 острова – Змийски остров, Света Анастасия, Свети Иван, Свети Кирик и Свети Петър.

С МИРИС НА… РАЗВАЛЕНИ ЯЙЦА

Специфично за Черно море е наличието на сероводород в концентрация 11-14 мл/л на дълбочина 120-150 м до дъното. Това е причината под тази граница да не съществуват живи същества, с изключение на някои анаеробни бактерии. На дълбочина между 100 и 200 метра водите на Черно море почти не се смесват, поради което в 90% от водата няма кислород, тоест липсва и живот. Една от причините е слабата връзка на Черно море със Световния океан – Босфорът и Дарданелите са тесни провлаци с малка дълбочина, което не позволява пълен обмен на черноморските води. Поради липсата на кислород във водата и голямата концентрация на сероводород, потъналите обекти и предмети се предпазват от гниене и се запазват в много по-голяма степен. 

ЧЕРНО ЕЗЕРО

Смята се, че когато е свършил последния ледников период преди около 12 000 години, Черно море е било езеро, но с покачването на температурите и на морското равнище, солената вода от Средиземно море е започнала да прелива през Босфора. По този начин Черно море се е захранило едновременно със солена и със сладка вода, което е довело до формиране на двата слоя – горен, богат на кислород и с ниско съдържание на сол, и долен, солен слой без кислород. 

МОРСКИ ЖИВОТ

Черно море
Снимка: Христо Узунов

1966 вида животни са установени в Черно море, сред тях 180 вида риба и 3 вида делфини. До края на ХХ век в Черно море живее и застрашеният тюлен монах, а има данни и за появата на китове в края на по-миналия век. Скелет от ивичест кит и до днес се пази в музея в Грузия – историята разказва, че китът се е появил край  тамошните брегове, след което е бил убит от местните, преди да се разбере какво точно представлява. 

ПРОБЛЕМЪТ С БОКЛУЦИТЕ

Около 70% от отпадъците, които се изливат в Черно море, идват от шестте страни, които граничат с него, а останалите 30% идват чрез Дунав. Като добавим към това липсата на големи течения и недостатъчната циркулация на водата, проблемът със замърсяването на водата е повече от значителен. 

РЕКА ПОД ВОДАТА

В Черно море съществува подводна река – придънно течение, носещо силно солена вода от Мраморно море. Реката тече по канал с дълбочина около 35 м, ширина около 1 км и дължина около 60 км. Ако беше на сушата, тази река би била шеста по пълноводност в света. Открита е от учени от Университета в Лийдс, Великобритания, през 2010 година, и е първата придънна река, чието съществуване е потвърдено. 

ЕДНО ОТ ЧЕТИРИ

Черно море
Снимка: Христо Узунов

Черно море е едно от четирите морета, носещи имена на цветове – останалите са Червено, Бяло и Жълто море. 

НАЙ-ДЪЛГА ИВИЦА

Украйна печели класацията с крайбрежие от 2782 км, следвана от Турция с 1329 км и Русия с 800 км. България може да се похвали с 378 км излаз на море. 

ГРОБИЩЕ ЗА КОРАБИ

Снимка: Христо Узунов

Множество са потъналите кораби, до които можеш да се гмурнеш в български води, достъпни дори за любители водолази. Сред една от последните находки на професионалистите са над 40 напълно запазени древни кораби от Османската и Византийската империя – открити на дълбочина от 150 метра, и много добре запазени, поради липсата на кислород, включително дървените и въжените части. 

КЪДЕ ЗА ГМУРКАНЕ

Созопол е едно от местата, където може да гмурнеш до множество потънали кораби, по-голямата част от тях са потънали през 20 век. Освен останките на кораби, край Созопол може да разгледаш и подводната каменна гора – намира се в близост до остров Свети Иван, и преди милиони години е била на повърхността. Днес вкаменените дървета са на около 20 метра дълбочина, а около тях има и други интересни обекти като амфори, котви и керамика. 

Между Варна и Калиакра също има множество подводни обекти, включително кораби и подводници, леснодостъпни и за водолази-любители, както и интересни подводни пещери.

ПОТОПЕНИ ОБЕКТИ

Черно море
Снимка: Христо Узунов

Подводен параклис и потопен самолет са две от забележителностите под вода, до които се достига лесно. Храмът “Свети Никола” е в местността “Крокодила” край Приморско, и се намира на 10 метра под водата, като предлага едно по-необичайно място да кажеш “Да” на сватбения си ден, или да запалиш свещичка за здраве (използват се специални химически свещички). Край Варна пък е потопен бившият правителствен самолет Ту-154, на който се е возил Тодор Живков до 1989 г. Самолетът, който днес е изкуствен подводен риф, се намира на 23 метра дълбочина, в близост до “Св. св. Константин и Елена”. Между Созопол и остров Цв, Иван пък, специално за водолазите, е потопен някогашният рибарски кораб „Пионер“

ЧЕРНО МОРЕ НА ВСИЧКИ ЕЗИЦИ

На всички езици преведено името му буквално е Черно море. Изключение прави единствено Гърция, където се нарича Eúxeinos Póntos – в превод Гостоприемно море. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.