Как се прави спортен фестивал: Организаторите на „Спици и бодли“

Състезание, фестивал, лятно кино, музика на живо, една каравана и много усмивки

0
 

Сподели

Shares
Организаторите на "Спици и бодли"
Организаторите на „Спици и бодли“ / снимка: Алиса Терзиева, „Спици и бодли“

Вече няколко години поред по южните склонове на Стара планина, до Казанлък, се провежда едно вълнуващо състезание по планинско колоездене и дуатлон. Всъщност събитието далеч надхвърля представата за обикновен състезателен старт, защото традиционно се организира под формата на фестивал и е един празник за любителите на колоезденето и бягането. За да научим повече за това как се случва „Спици и бодли“, разговаряме с организаторите. Ето какво ни споделиха те:

Кой стои зад събитието?

Кратката версия е: Софийски планински клуб. Дългата е историята на всеки един, който от адвокат се превръща в шеф на регистрация, от софтуерен инженер – в отговорник паркиране и палатков лагер, от офис мениджър – в организатор на фестивал, от маркетинг координатор – в маркетинг координатор, защото толкова си може. А истината дори надхвърля и тези версии – всяка година зад „Спици и бодли“ застават различни организатори, участници, спонсори, партньори и голям брой доброволци, които заедно работят в подкрепа на инициативите, които финансира състезанието. Спиците са най-голямото ни събитие и това го превръща в своеобразно ядро, в което всеки може да намери своето място – било то член на клуба или не. Ади, маркетинг и PR. 

Кой и кога даде идеята за „Спици и бодли“? Защо в Казанлък?

Като всичко, което реализира Софийски планински клуб, и „Спици и бодли“ е резултат от колективна работа и любов към активностите на открито. По-конкретно идеята за състезание се зароди преди 9 години и един ден Христо, един по-старите членове на клуба, изскочи с новината, че в Казанлък един от местните карачи знае „страшно“ трасе. Не е около София, което си беше бонус, защото има толкова прекрасни места в България, за които често не ни остава време или са встрани от пътеката. Решено е!

Мястото беше ясно, а месецът дойде от само себе си. През май в Казанлък се провежда „Фестивал на розата“ и какво по-хубаво от това, гостите на Фестивала да го съчетаят и с малко спорт. През 2023 година „Спици и бодли“ официално е част от програмата на Празника на Розата. С времето Хоби и Трудното трасе се утвърдиха, като всяка година се опитваме да има подобрения и за всеки по нещо. – Дора, председател на СПК.

Организаторите на "Спици и бодли"
Организаторите на „Спици и бодли“ / снимка: Алиса Терзиева, „Спици и бодли“

Как мина първото събитие през 2016 г.?

Мина като емоционален ролеркостер. Трябваше да маркирам преимуществено сам двете състезателни трасета един ден преди състезанието, в проливен дъжд, гръмотевици и до към 22:00 ч. Съответно, имаше известни пропуски в маркировката, като още в самото начало на състезанието се загубиха около 60 човека от състезателите, от общо 140 стартирали.

А като успех – успяхме да положим основните на една страхотна традиция, която се превърна във водещ бранд на българската спортна аматьорска сцена, както и за фестивалната част. Та, всеки успех е изтъкан от неуспехи и първото издание не Спиците не прави изключение. – Митко, бивш председател на СПК.

Организаторите на "Спици и бодли"
Старт колоездачи – „Спици и бодли“ / снимка: Тодор Мишинев, „Спици и бодли“

След години опит, кажете ни кои са най-големите трудности в организацията на такъв фест?

Трудностите са от най-разнообразен характер. От това да отидеш месец преди състезанието в Казанлък и да видиш улицата на старт-финала разкопана с огромни ровове, в които се полагат канализационни тръби, минавайки през многобройните срещи от септември до юни, в които се стои до късно и се мисли за най-дребните детайли, до това да режеш паднали дървета и да кастриш всякакви видове трънки в най-разнообрани метеорологични условия.

Вижте: Трасета за планинско колоездене през зимата

Детски старт на "Спици и бодли"
Детски старт на „Спици и бодли“ / снимка: Smileyfox, „Спици и бодли“

Сякаш след 8 години организация имаме някакъв ритъм, знаем какво да правим и какво да очакваме, но трудностите се намират – даже ни изненадват, къде приятно, къде не чак толкова приятно. Сякаш в уикенда на състезанието обаче си на тетрис последно ниво, в който трудностите буквално идват непрекъснато и адски бързо, но някак си накрая всички паднали парчета на тетриса са си по местата.

Не знам как така става всеки път, честно. Но сякаш най-големите трудности в организацията на „Спици и Бодли“ са да успяваме да поддържаме ритъм на работа целогодишно, защото това за всички ни е едно странично занимание, за което даваме нашето време и усилия абсолютно безвъзмездно. И мисля, че всички тези усилия се възнаграждават за всички ни, когато дойде уикендът на „Спици и бодли“, детското състезание, музикалният концерт под звездите и 600 човека на старта в неделя сутрин. Невероятно е!!! – Ради, главен организатор (Бодил).

Старт колоездачи "Спици и бодли"
Старт колоездачи „Спици и бодли“ / снимка: Тодор Мишинев, „Спици и бодли“

Какви са състезателните дисциплини тази година, кое е различното?

Тази година добавяме изцяло ново трасе, което е насочено към смелчаците. То е с дължина 64 км и достига почти 2000 м денивелация. Кръстили сме го „Pro“ и идеята зад него е да изпита физическата издръжливост на всеки лицензиран състезател, като сме приготвили технични изкачвания и спускания, комбинирани с уникални панорамни гледки към Долината на розите.

Вижте: Съвети за почистване и поддръжка на велосипеда в студения сезон

За хората, които нямат професионален или хоби лиценз, но все пак имат състезателния хъс, сме предвидили „Трудното“ трасе. То е с дължина 47 км, като достига около 1300 м денивелация. Това е трасе, което се кара от много години, но фокусът за тази е да се доближим максимално до горския терен. Заменили сме едно от спусканията по черен път, с такова през гората. Премахваме скучно и монотонно спускане и добавяме динамично изживяване в гориста местност.

Призьорите на "Спици и бодли"
Призьорите на „Спици и бодли“ / снимка: Smileyfox, „Спици и бодли“

За десерт сме оставили „Хоби“ трасето. Дължината му е 37 км, а денивелацията е около 800 м. То е изцяло насочено към начинаещи или към хора, за които мястото на почетната стълбичка не е основна мотивация. Целта ни е с него да популяризираме планинското колоездене и здравословния начин на живот.

Освен колоездачите дисциплини, и тази година ще имаме дуатлон. Участниците ще карат по „Хоби“ и ще бягат по изцяло ново трасе с дължина 22 км и около 500 м денивелация. Тук хората, които могат да комбинират най-доброто от двата спорта – колоездене и бягане, определено ще останат доволни. Васко, организатор на състезателната част.

Какви събития включва програмата?

Програмата включва многообразие от активности, като започва още в петъчната вечер с прожекция на лятно кино под звездите, с първите гости на събитието.
В събота ще бъде най-динамично. Тогава се събуждаме с йога практики на поляната до къмпинга, ще има също конна езда и хамачена градина за разкош. След това, през целия ден гостите на „Спици и бодли“ ще могат да се насладят на вкусотиите, които караваните-гости на фестивала са им подготвили. Ще има специализирано ароматно кафе, истинско био какао, разнообразие от хапване за всеки вкус и разбира се добре заредената шатра с фаворитът ни измежду бирите – Ромбус.

Любомир Ботушаров
Любомир Ботушаров / снимка: Личен архив на Любомир Ботушаров

Дотук сме горе-долу на половината от съботния ден. Следва Game Of Bike, обучение по MTB колоездене с Любо Ботушаров за тези, които са се записали, а за останалите сме подготвили игра, на която със сигурност ще падне смях и голямо забавление –Надбягване с чували!

Със заредени батерии от всичко изброено дотук, се отправяме към състезанието на най-малките състезатели и MTB надежди – „Малките Спици“, ще има и специално подготвена йога за деца. И ако си мислите, че няма накъде повече, сте сбъркали, защото тук следва кулминацията на съботния ден – Фестивалът! Започваме със свежа музика от DJ пулта, след което следват дуото Георги Арсов § Андриян Асенов. За тези, които не ги познават – Георги е познатият глас от група „Атлас“, актьор в театър „Алма Алтер“, пътешественикът от пътя „Камино де Сантяго“. Андриан е любимият на всички финалист от „България търси талант“, майсторът на кахона, човекът с много гласове. От това дуо можете да очаквате не само концерт, а цял спектакъл!

Вижте: Изтрещели локации: Любимите велосипедни маршрути на Любомир Ботушаров

Последната изненада, която сме ви подготвили за съботния ден няма нужда от представяне, нито описание – хедлайнерът на вечерта – група „Уикеда“. О, да ! А входът остава напълно свободен! Тази година сме се постарали да осигурим повече разнообразие за състезатели и гости на събитието, надяваме това да се хареса и хората да останат доволни.

„Спици и Бодли“ е не просто едно от всички пролетно/летни състезания, то е тридневно приключение, емоция, то е преживяване, което ви препоръчваме да усетите и не на последно място е събитие с кауза. 13-14 май – гр. Казанлък – бъдете там! – Сия, организатор на фестивалната част.

Старт колоездачи "Спици и бодли"
Старт колоездачи „Спици и бодли“ / снимка: Тодор Мишинев, „Спици и бодли“

Колко участници е имало през годините и колко очаквате тази година?

Всяка година бележим ръст на участниците, което ни кара да бъдем по-креативни и съобразителни за редица неща по трасето и организацията. Миналата година имахме рекордния брой участници – около 600 човека. Детското състезание, което се провежда в събота, и тази година ще е третото му издание, също събира много запалени колоездачи сред най-малките. Миналата година участие взеха около 70 деца в три възрастови категории.

Прогнозата ни за тази година е броят на участниците отново да расте. – Алекс, дизайн и криейтив.

Вижте: 7 екопътеки край Казанлък с невероятни гледки

Организаторите "Спици и бодли"
Организатори и доброволци на „Спици и бодли“ / снимка: Мирослав Качамаков, „Спици и бодли“

Всяка година основният двигател зад организацията на състезанието са доброволците. Как намирате толкова хора, които да припознаят „Спиците“ като своя кауза и да се включат като доброволци?

Да, доброволците и състезателите в едно състезание го правят уникално и го отличават от другите подобни мероприятия. В това издание на Спиците има хора, които доброволстват за осма поредна година, т.е. са от самото начало на състезанието, и такива, които ще участват за първи път в такова събитие. Най-голям брой доброволци идват от клуба ни, което е разбираемо. Има и много хора, които са влезли в групата ни „Доброволци Спици и бодли 2023“ във Фейсбук, чули са от приятел за нас или просто са видели пост някъде. Организираме заедно срещи, на които да се опознаем и споделим новини около предстоящото събитие, даваме информация и отговаряме на всякакви въпроси онлайн, провеждаме обучения на терен. Стараем се да изградим позитивна общност, в която всеки се чувства полезен, учи нови неща и най-вече – се забавлява.

Всеки доброволец има различна история, своя суперсила и енергия, които привнася в цялостния облик на „Спици и бодли“. Това, което ни обединява, са помагането в благотворителни каузи, желанието да се забавляваме сред природата и да срещнем нови хора, с които имаме повече допирни точки. Всеки е добре дошъл, ако припознава себе си в тези редове. – Роси, организатор на доброволците.

Вижте: С куче на палатка

През 2023 г. „Спици и бодли“ ще се проведе на 13 и 14 май.

Състезанието по планинско колоездене ще е с масов старт на три трасета – Хоби, “Трудното” и PRO (XCM). Ще има и старт в дисциплината „Дуатлон“.

На мястото на събитието ще бъде организиран палатков лагер. Състезатели и гости ще могат да се насладят на различни активности като лятно кино, музикална сцена с изпълнители, каравана с хапване и наливна бира, йога и конна езда и други.

Подробности може да следите:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.