Начало Новини Чудобой 2019: Разнообразни предизвикателства и приключенски дух

Чудобой 2019: Разнообразни предизвикателства и приключенски дух

Едно състезание за ентусиасти и любители на екстремните забавления

0


Дата на събитието: 14.09.2019

Сподели

Shares
Чудобой 2019
На 14 и 15 септември 2019 г., в района на природната забележителност „Чудните скали“ и язовир „Цонево“, до село Аспарухово, ще се проведе поредното издание на едно от най-атрактивните състезания по българските земи – Чудобой 2019.

„Чудобой“ е състезание, което се провежда от 2013 г. насам. В него са включени много на брой и разнообразни по характер предизвикателства: скално катерене; спускате на рапел; гребане с каяк; влизане в пещери; ориентирате с карта и компас; колоездене; етапи, които остават тайна до достигането им, и какво ли още не. Всичко това в компанията на весели и позитивни хора.

Какво е „Чудобой“?

Чудобой 2019

Идеята на състезанието е участниците не просто да се състезават, а и да научат нещо ново и полезно. Не е необходимо те да са подготвени за всички етапи. Ако даден етап не може да бъде преминат, не следва дисквалифициране. Просто се продължава към следващия.

Състезанието е отборно, а отборите са от по двама души. Участниците са разделени на две групи – „Хоби“ и „Елит“. Разликата между тях е основно в дължината на трасето и трудността на етапите, които за група „Елит“ изискват по-добра физическа подготовка.

Едно от характерните неща е, че етапите не се преминават в точно определена последователност. Отборите сами избират последователността на преминаването им, по най-добрия според тях маршрут, подпомагани от картата на състезанието. По този начин пред отборите стои и предизвикателството сами да изберат стратегията, която смятат, че ще ги издигне нагоре в класирането.

Чудобой 2019

Оценяването на резултатите също е различно от повечето състезания. Поради разнообразните етапи, няма как времето да е единственият критерий за оценяване. Затова етапите се оценят не само по време за преминаване, но и с брой точки, който определя крайното класиране. Само в случай на равен брой точки определянето на класирането става по времето за финиширане.

Организаторите частично променят както правилата, така и етапите, а и формата на състезанието с всяко следващо издание. По този начин състезанието винаги остава една загадка – неизвестно предизвикателство, както за състезателите, така и за самите организатори. Някои от изданията се провеждат с точно определени трасе и последователност на преминаване на етапите, но произволната последователност се е утвърдила като по-атрактивна и предизвикателна за участниците.

Къде се провежда състезанието?

Чудобой 2019

„Чудобой“ се провежда ежегодно, през есента (септември), в района на природната забележителност ”Чудните скали”. Мястото предлага възможности за практикуване на множество видове спорт на открито. Наблизо се намира яз. Цонево, подходящ за гребане с каяк. В близост има четири обекта с маршрути за скално катерене. Има множество планински пътища и пътеки, подходящи за планинско колоездене и преходи, както и чудесни места за бивакуване с лесен достъп до вода. А близкото село Аспарухово, с множеството си къщи за гости, предлага отлични условия за пребиваване в спокойна и уютна  атмосфера.

Чудобой 2019

Повече информация относно програмата на състезанието и правилата за участие можете да намерите на страницата на СК „Чудните скали“ Варна.

Можете да заявите желанието си за участие като попълните формата за записване за Чудобой 2019.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.