Начало Новини Чудобой 2019: Разнообразни предизвикателства и приключенски дух

Чудобой 2019: Разнообразни предизвикателства и приключенски дух

Едно състезание за ентусиасти и любители на екстремните забавленияДата на събитието: 14.09.2019
0

Сподели

0Shares
0 0
Чудобой 2019
На 14 и 15 септември 2019 г., в района на природната забележителност „Чудните скали“ и язовир „Цонево“, до село Аспарухово, ще се проведе поредното издание на едно от най-атрактивните състезания по българските земи – Чудобой 2019.

„Чудобой“ е състезание, което се провежда от 2013 г. насам. В него са включени много на брой и разнообразни по характер предизвикателства: скално катерене; спускате на рапел; гребане с каяк; влизане в пещери; ориентирате с карта и компас; колоездене; етапи, които остават тайна до достигането им, и какво ли още не. Всичко това в компанията на весели и позитивни хора.

Какво е “Чудобой”?

Чудобой 2019

Идеята на състезанието е участниците не просто да се състезават, а и да научат нещо ново и полезно. Не е необходимо те да са подготвени за всички етапи. Ако даден етап не може да бъде преминат, не следва дисквалифициране. Просто се продължава към следващия.

Състезанието е отборно, а отборите са от по двама души. Участниците са разделени на две групи – „Хоби“ и „Елит“. Разликата между тях е основно в дължината на трасето и трудността на етапите, които за група „Елит“ изискват по-добра физическа подготовка.

Едно от характерните неща е, че етапите не се преминават в точно определена последователност. Отборите сами избират последователността на преминаването им, по най-добрия според тях маршрут, подпомагани от картата на състезанието. По този начин пред отборите стои и предизвикателството сами да изберат стратегията, която смятат, че ще ги издигне нагоре в класирането.

Чудобой 2019

Оценяването на резултатите също е различно от повечето състезания. Поради разнообразните етапи, няма как времето да е единственият критерий за оценяване. Затова етапите се оценят не само по време за преминаване, но и с брой точки, който определя крайното класиране. Само в случай на равен брой точки определянето на класирането става по времето за финиширане.

Организаторите частично променят както правилата, така и етапите, а и формата на състезанието с всяко следващо издание. По този начин състезанието винаги остава една загадка – неизвестно предизвикателство, както за състезателите, така и за самите организатори. Някои от изданията се провеждат с точно определени трасе и последователност на преминаване на етапите, но произволната последователност се е утвърдила като по-атрактивна и предизвикателна за участниците.

Къде се провежда състезанието?

Чудобой 2019

“Чудобой” се провежда ежегодно, през есента (септември), в района на природната забележителност ”Чудните скали”. Мястото предлага възможности за практикуване на множество видове спорт на открито. Наблизо се намира яз. Цонево, подходящ за гребане с каяк. В близост има четири обекта с маршрути за скално катерене. Има множество планински пътища и пътеки, подходящи за планинско колоездене и преходи, както и чудесни места за бивакуване с лесен достъп до вода. А близкото село Аспарухово, с множеството си къщи за гости, предлага отлични условия за пребиваване в спокойна и уютна  атмосфера.

Чудобой 2019

Повече информация относно програмата на състезанието и правилата за участие можете да намерите на страницата на СК “Чудните скали” Варна.

Можете да заявите желанието си за участие като попълните формата за записване за Чудобой 2019.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.