Иван Георгиев от Bora Sailing: Българският ветроходен небосклон имаше нужда от нещо ново

Разговор с един от организаторите на първата Шампионската лига по ветходство в България

0
 

Сподели

Shares

Този месец във Варна се проведе първият за страната ни кръг от Sailing Champions League или Шампионската лига по ветроходство. В събитието BORA Sailing Championship се включиха 12 отбора, които се състезаваха на четири лодки Laser SB20  за титлата “Шампион по ветроходство за еднотипни лодки на България”.

Големият победител стана отборът на ОВК Несебър 2000 със шкипер Яна Маркова. За да разкаже повече за формата и състезанието говорим с един от главните организатори от Bora Sailing – Иван Георгиев.

Ветроходство
Снимка: Петко Момчилов

Вие сте сравнително ново име във ветроходната общност. Кои всъщност са BORA Sailing?

Ние сме Яна Велева, Ясен Къчински и аз, Иван Георгиев. Всичко започна с мечтата и нуждата от one-design състезания, които по наша преценка липсваха на българския ветроходен небосклон. Към това желание се добави изникналата възможност да купим четири лодки на относително изгодна цена. Донякъде на шега, разговорите започнали през изминалата есен, избухнаха тази пролет и успяхме да го реализираме.

Познавахте ли предварително формата Champions League или това се случи, след като се сдобихте с лодките?

Това се случи изключително случайно. В търсенето ми за match-race събития, тъй като те са за еднотипни лодки и повечето са извън България, попаднах на този формат в интернет и видях, че имат white card позиции за хора, които не са част от лигата. Писах на организаторите, споделих, че имаме четири лодки, и попитах дали е възможно да се включим не само като състезатели, но и като организатори в България. Изпратих този мейл без никакви очаквания да получа отговор, но те не само отговориха, но се оказа, че уцелихме човека, който преди това е движил класа SB20 – веднага прегърнаха идеята и ни поканиха на годишната си среща. Получи се спонтанно и непланирано.

Ветроходство
Снимка: Петко Момчилов

Какво е специфичното за формата Sailing Champions League?

Първо, организаторът предоставя лодките и те са еднакви. Изискване на международния формат е организаторът да предоставя лодките и ветрилата, и да гарантира, че те са еднакви. Другото специфично е ротацията на лодките – така силите са изравнени. Гонките са кратки, много на брой и близко до брега. Форматът е започнал в Германия и е силно заимстван от Шампионската лига по футбол. Клубен турнир, в който лигите излъчват представители, правят се квалификации и т.н.

Как ви прие ветроходната общност, все пак сте нови имена като организатори, лесно ли беше да привлечете едни от най-добрите клубове за това първо издание? 

Всъщност беше изненада, че стана сравнително лесно. Първо мислихме да направим формата с осем екипажа и поканихме два от Гърция, които заради малкото време не успяха да реагират. Оказа се, че имаме много повече интерес от България от очакваното. Отдаваме го на факта, че този глад за one-design състезания, при който каква е яхтата ти няма чак такова значение, не е бил нещо, което само ние усещаме.

Шампионска лига по ветроходство
Иван Георгиев/ Снимка: Петко Момчилов

За съдия поканихте Стиви Курис от Гърция, имаме ли готовност да подготвяме наши рефери на вода (Chief Umpire)?

Точно в този формат нямаме съдии с опит, но това е една от идеите – лека полека да съдействаме да се подготвят. Имаме международни съдии с опит с реферство на вода (umpired racing), така че те просто трябва да се подготвят допълнително за формата. Със Стиви се познаваме от много събития преди това – знаем, че е много опитен и много позитивен – съдия, успяващ да се справи с конфликтите.

Какво следва от тук насетне?

Останалите две събития през тази година – септември в Поморие и на Язовир Искър през октомври. Честно казано, погледът ни е отправен в 2022 – ще имаме повече време, екипажите ще знаят по-отрано и се надявам да ни включат в календарите си от самото начало.

Ветроходство
Снимка: Петко Момчилов

Клубовете нямат такива лодки, как ще успяват да тренират на тях?

Имаме желание да провеждаме и обучения на тези лодки – наричат се клиники за състезатели. Искаме да обучаваме нови хора да влизат във ветроходството. Сега положението е доста затворено – състезателите са или олимпийски ветроходци, започнали от деца на клас Оптимист, или на големи яхти, които са скъпи, трудно е да влезеш в екипажа им и, по мое мнение, не са особено подходящи за първи стъпки във ветроходството.

Гледате ли вече към друг формат, който сте си харесали?

Да – Match Race! Познаваме се добре с хора в Корфу, Кавала и в Румъния, с които има шанс да организираме нещо съвместно. Има също идея за организиране на лига само за дами, Яна Велева от нашия екип прегърна съвсем разбираемо тази идея и проучваме възможностите за осъществяването й. Имаме много идеи – въпросът е не дали, а кога ще успеем да ги реализираме.

Шампионска лига по ветроходство
Иван Георгиев/Снимка: Петко Момчилов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.