Обувките за планина: как да направим своя избор

Запознайте се с основните характеристики на обувките за планина, за да направите по-лесно своя избор

0
 

Сподели

Shares
Обувките за планина : как да направим своя избор
снимка: Fabrizio Conti, Unsplash

Всеки преход в планината започва с усмивка, но дали ще я запазим до края, зависи колко щастливи ще се чувстват краката ни след изминатия път.

Със следващия материал ще се опитаме да ви помогнем в избора на обувки за планина.

Какво стои в основата при избора на обувки?

Ако сме избрали правилно своите обувки за планина, ще си гарантираме приятно изживяване, независимо дали катерим високопланински, скалисти и заледени терени, или просто се разхождаме по сравнително равни горски пътеки. Подходящите за условията обувки ще ни спестят наранявания и ще гарантират комфорт на краката ни.

За да направите правилен избор, е важно да си отговорите на няколко въпроса: кога ще ги носите – през лятото, зимата или трисезонно, и къде ще ги носите – в ниската планина или искате са изкачвате високопланински терени? Тогава може да пристъпите към своя избор, а най-важните неща, за които да следите, са: комфорт, издръжливост, стабилност, тегло, топлина и водоустойчивост. 

Обувките, предназначени за тежки натоварвания и ходене извън пътеките, е много важно местата, които най-често влизат в допир с камъните, да са защитени с гума, разположена като борд над подметката и на мястото на бомбето. Това ще осигури защита на краката в случай на удар в камък или други твърди предмети, и ще удължи живота на обувките.

Горната част на обувките може да бъде с различна височина, в зависимост от терените и личните предпочитания на всеки. За сериозен планински преход обикновено се препоръчват високи обувки, обхващащи добре глезена, независимо от сезона.

Трекинг обувки
Sandy Ravaloniaina, Unsplash

Материалите

Безспорно най-дълготрайната материя е естествената кожа, която ще ви осигури топлина. Велурените обувки са за по-сухи и меки дни, тъй като те все пак пропускат влага и ще ви причинят дискомфорт. Изкуствената кожа е добър заместител на естествената, но тя рядко издържа повече от един сезон. Дишащата способност е от особено значение, защото при липсата ѝ, ако кракът ви се изпоти в обувката, тази влага няма къде да отиде и остава на ходилото, което бързо изстива.

Горна част на обувката или Uppers

Това е частта, която обвива ходилото ви и материалът, от който е направена, реално определя колко водоустойчива, дишаща, издръжлива и лека ще бъде тя.

Естествена кожа: най-издръжлива и устойчива на износване, водонепромокаема. Поради това обаче обувката е най-тежка, най-малко дишаща и най-малко гъвкава.

Набук или велур:

Тази кожа е по-мека и по-гъвкава от естествената, но също е и по-малко издръжлива и по-малко водонепромокаема. Освен това велурът  трудно съхне.

Изкуствена кожа (синтетика):

Изкуствената материя може да бъде полиестер, найлон или полиуретан в различна дебелина и плътност. Като цяло, синтетиката е по-лека, по-дишаща, по-гъвкава, по-евтина и съхне много по-бързо от естествената кожа, но в сравнение с нея е по-малко трайна и по-малко водонепромокаема.

Мрежеста материя:

Тя добавя дишаемост на обувките и намалява теглото им. Тъй като мрежата не е толкова издръжлива, често тя е поставена само в зоните на обувката с по-слабо износване.

Водоустойчиви дишащи мембрани:

Кожата и някои синтетични материи имат отлична водонепромокаемост. Някои обувки използват популярните водоустойчиви дишащи технологии като Gore-Tex или eVent, но някои марки използват собствени технологии.

Бомбе:

Подсилената гумена „капачка“ или „бомбе“ на върха на пръстите – предпазва краката от случайни удари в камъни, корени, дънери.

Странично гумено покритие (rand):

Обикновено по-техничните високопрофилни планински обувки имат подсилено гумено уплътнение по дължината на цялата обувка за още по-голяма защита, при особено скалисти терени.

Зашит (вграден) език:

Вграденият език е зашит от двете си страни към горната част на обувката, за да се предотврати навлизането на мръсотия, чакъл и вода.

Междинен слой на подметката (Midsole):

Той осигурява омекотяване, служи като буфер между крака и шока при удар със земята. Най-често срещаните материали за междинен слой на подметката са EVA (етилен винил ацетат) и полиуретан (PU).

EVA: е малко по-плътна, по-лека и по-евтина. Междинните слоеве могат да са с различна плътност на EVA, за да осигурят по-твърда опора, когато е необходимо.

Полиуретан: обикновено е по-твърда и по-издръжлива, използва се по-често при високопрофилните планински обувки.

Вътрешна част на подметката (Internal Support):

Средната част на подметката е с дебелина 3–5 мм и добавя твърдост на междинния слой. Някои покриват цялата дължина на междинния слой на подметката, други са само до половината.

Подметка:

Обикновено почти всички подметки за планински обувки са изработени от гума. При някои е добавен карбон, за да повиши твърдостта им. Особеното е, че твърдите подметки увеличават стабилността ви. Колкото са по-дебели и по-изпънали са грайферите, толкова по-добро сцепление ще имате със земята, особено ако е заледена и/или мокра.

LA SPORTIVATrango Trk Leather Woman GTX2
Подметка Vibram – LA SPORTIVATrango

Често подметките са изработени от специален каучук от марката Vibram. Какви са неговите предимства:

  • устойчивост на износване, устойчивост на влага и температурни промени;
  • отлична гъвкавост, позволяваща на обувката да повтаря естествените движения на краката;
  • противоплъзгащ каучук, с много добра адхезия (прилепване) към повърхностите.

Подсилена задна част на подметката:

Подсилената част в зоната на петата намалява шансовете ви за плъзгане по време на стръмни спускания.

Грайфери

Едва ли има човек, който не си дава сметка за важността на грайфера на обувката при планинските преходи. Издатините на подметката и каналите между тях са тези, които осигуряват стабилност при мокри, снежни и заледени повърхности. Подобно на гумите за кола, колкото по-дълбоки са те, толкова по-добро е сцеплението и е по-малък шансът да се хлъзнете.

Водоустойчивост или водонепроницаемост

Водоустойчивост – това е функцията на материала да устоява до определена степен на налягането на водата. Най-често може да се срещне с термините waterproof и waterresistant.

Гортекс
Гортекс / снимка: Mayhaymate, wikiwmedia.org

Водонепромокаемост (водонепроницаемост): способността на материала да не пропусне вода или влага. Най-често става въпрос за материала на горната част на обувката, който е оборудван с водонепроницаема мембрана. Една от тези мембрани е GORE-TEX и тя има свои вариации:

Extended Comfort – вид, който не разполага с термоизолация, подходящ е за топло време;

Performence Comfort – задържа минимално топлината и при интензивни движения;

Insulated Comfort – мембрана, комбинирана с изолационен слой, който задържа топлината, дори при малко движение.

Термоустойчивост

Температурните характеристики, които може да видите на етикетите на обувките, са сходни с тези на спалните чували. Тази им характеристика може да се окаже определяща, ако се колебаете между няколко модела и не можете да вземете решение. В този контекст изборът на обувка трябва да е съобразен с температурата, до която се счита, че ще бъде преходът.

Избор на правилния размер обувка

За да сте най-прецизни при избора си, отидете да пробвате обувката на място. Най-добрия съвет, който можем да ви дадем е да пробвате няколко различни модели и размери планински обувки. Опитайте да пресъздадете поне част от условията, при които ще използвате обувките. Носете любимите си чорапи за планина, когато пробвате трекинг обувки.

Трекинг обувки
Трекинг обувки / Emma Van Sant, Unsplash

Ако все още не притежавате добри обувки за планина, или пък имате нужда от нови, разгледайте актуалните предложения на SPORT DEPOT на тяхната интернет страница, както и на място в техните магазини.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.