„ДОМ В ПЛАНИНАТА“ – проектът на SPORT DEPOT, който вдъхновява за приключения в планината

Хижа "Плевен" е първият ДОМ по проекта на SPORT DEPOT

0
 

Сподели

Shares
"ДОМ В ПЛАНИНАТА" - проектът на SPORT DEPOT
снимка: Теодор Тодоров

Да забъркаш още малко магия в планината? Възможно е, когато си воден от любов към природата и искаш да вдъхновиш повече хора за приключения на открито. „ДОМ В ПЛАНИНАТА“ е един проект, който отразява в голяма степен социалната ангажираност и желание на SPORT DEPOT да се погрижи за хижите и хората, посветили се на тези места. Мисията на тази инициатива е да приобщи все повече хора около притегателната сила на планината и спорта.

Да бъдат съживени тези планински домове, като станат по-привлекателни и функционални за посетителите, е основен стремеж на SPORT DEPOT. Потърсихме екипа, застанал зад проекта, за да научим повече:

Слоганът на проекта „SPORT DEPOT вдъхновява за приключения“ подчертава отдадеността да дадем възможност и мотивация на хората да се свържат с природата и да се впуснат в запомнящи се пътешествия. 

 

"ДОМ В ПЛАНИНАТА" - проектът на SPORT DEPOT - гледка от хижа Плевен
снимка: Албена Костадинова

Как се ражда идеята за „ДОМ В ПЛАНИНАТА“?

„ДОМ В ПЛАНИНАТА“ се появява колкото спонтанно по време на пролетна оперативка през 2022 година, толкова и като логично следствие от желанието на екипа за работа по планински проект, ангажиран с кауза. Оттогава идеята търпи развитие, обсъждат се различни варианти, и със сигурност проектът се трансформира поне няколко пъти.

Основното обаче беше желанието ни да си сътрудничим с планински хижи, които да подпомогнем в предлагането на по-удобни и гостоприемни пространства. Както и личната мотивация да излезем от обичайната си корпоративна роля.

Посланието на SPORT DEPOT 

Чрез стартирането на „ДОМ В ПЛАНИНАТА“, SPORT DEPOT се стреми да остави положително и трайно въздействие, насърчавайки идеята, че планината е дом на всички, както хора така и животни, и носим колективна отговорност да опазваме и ценим тези забележителни природни богатства. Основна цел е създаването на дългосрочна инициатива, която обхваща колкото се може повече места, нуждаещи се от подкрепа.

Чрез проекта желаем да се погрижим за хижите и хората, посветили се на идеята да превърнат тези наглед обикновени постройки в наши планински домове. И с всичко това да приобщим все повече хора около притегателната сила на планината и спорта.  

"ДОМ В ПЛАНИНАТА" - проектът на SPORT DEPOT
снимка: Албена Костадинова

Може ли изкуството да говори? 

Дали изкуството може да говори? Със сигурност! Изкуството може да разказва истории, да представя символика, която всеки да интерпретира по свой начин. Изкуството може и да променя, там където има нужда. Както се казва: една картина струва колкото хиляди думи, защото предава послание и дава поле за размисъл.

Там, където думите не стигат, изкуството „говори“. То може да ни отведе до дълбините на човешките усещания, чрез символични фигури и сцени да експресира чувства и емоции, които думите трудно могат да опишат.

Така например „Добре дошли в техния дом!“ е част от “скритата” символика на изображението на фасадата на хижа „Плевен“ – първото, реализирано в рамките на кампанията „ДОМ В ПЛАНИНАТА“. То подканва всички да прегърнат идеята, че са едновременно гости и домакини в планината, уважавайки природата и всички нейни обитатели.

Планината отваря обятията си за нас и от нас зависи да я запазим такава каквато е.

Посланието е просто, но също така емоционално, тъй като подчертава значението на защитата и запазването на крехките екосистеми на планините.

"ДОМ В ПЛАНИНАТА" - проектът на SPORT DEPOT
Художникът Иво, хижарят Дидо и Албена Костадинова от SPORT DEPOT / снимка: Личен архив на Албена Костадинова

Каква е стойността на хижите за туристите и планинарите

Хижите са неизменна част от планинарската култура, още от зараждането на туристическото движение в България. Те са  убежище за всички, решили да опознаят планините. Дават лесен достъп за контакт с природата. Хижите събират хора с общи интереси и това създава възможност за обмен на опит, споделяне на истории и създаване на приятелства.

В планината всички са приятели! Тук се трупат спомени за цял живот и се събират хора от цялата страна. 

Хижите играят ключова роля, особено при по-продължителни маршрути, които изискват подготовка и планиране, предоставяйки необходимата инфраструктура и условия за почивка, отдих и сигурност. От SPORT DEPOT са убедени:

За да запазим тези важни функции на хижите, е важно да се отнасяме с уважение към природата, да спазваме правилата на хижите и да сме благодарни към тези, които се грижат за тези места.

"ДОМ В ПЛАНИНАТА" - проектът на SPORT DEPOT
Художникът Иво Илиев–Yeto рисува на х. Плевен / снимка: Албена Костадинова

Колко хижи ще участват в проекта “ДОМ В ПЛАНИНАТА”?

От SPORT DEPOT виждат проекта като дългосрочен такъв и превръщането му в традиция за екипа. Затова и отговорът на въпроса е: „Колкото се може повече!“, а целта е всяка година да се осъществява поне по един на ново място.

Изборът на хижа Плевен за “първи дом”?

Хижа „Плевен“ има специално място в нашите сърца“ – споделят създателите на проекта от SPORT DEPOT. – „Тя е най-голямата високопланинска хижа в Стара планина. Намира се в сърцето на Балкана. Местността съчетава едни от най-красивите природни дарове и е важен изходен пункт за цялото старопланинско било. Хижата е перфектна база за планинарски приключения, особено когато става въпрос за изкачване на връх Ботев.

Хижарите на х. Плевен
Албена Костадинова от SPORT DEPOT и хижарят на х. Плевен, Дидо (снимка: SPORT DEPOT, Теодор Тодоров)

Но освен всички природни дадености, от компанията подчертават и значимостта на човешкия фактор. „В лицето на хижарите виждаме сериозен партньор, с който гледаме в една посока.“

И изброяват свършеното досега, а то не е малко: „Фактът че е единствената хижа, в която можеш да присъстваш на поетичен рецитал и на изпълнение на роял едновременно. Това че зад гърба си хижарите имат вече един доста добре изпълнен проект с Читалня “Книги в облаците”. Желанието им да превърнат мястото в център за спорт и планинарство, организирайки спортни и кино събития, които да подплатят усилията им в тази посока. Не на последно място добрата храна и гостоприемство на всички работещи там я превръщат в специално място през всеки един сезон и идеалния първи дом за нашия проект.“

"ДОМ В ПЛАНИНАТА" на хижа "Плевен"
снимка: Албена Костадинова

Как ще се развива проектът в бъдеще?

„ДОМ В ПЛАНИНАТА“ на хижа „Плевен“ предстои да се реализира в две фази. Първата е свързана със стенописите на фасадата и фоайето, с които се оформя визуалната идентичност на проекта и се подготвя за втора фаза, която ще се осъществи през настоящата година. В този период ще се случи реновиране и изграждане на нова зона във фоайето на хижата и освежаване на стълбището към читалнята.

„Целта ни е да направим пространството по-практично. Основният проблем, който трябваше да разрешим с тази реновация, е от една страна превръщането на зоната в използваема площ, която да подканва гостите да се чувстват приятно, да релаксират там и да обживяват пространството. От друга трябваше да измислим как логически да свържем зоните на приземния етаж – конферентната зала и читалнята, заедно с останалите части на хижата. В момента зоната на фоайето се използва предимно за склад, доста е тъмно и невзрачно. А реално малко хора знаят, че има много приятна конферентна зала и пряк път към читалнята, които в комбинация с добрия интернет, биха могли да се превърнат в чудесно място за изнесен офис и привличане на малко по-различен тип гости, които да обитават пространството през седмицата.“

Извън планираното с хижа „Плевен“, най-общо проектът е насочен към всички активно работещи хижи и това е най-важното условие за кандидатстване по него. Проектът „ДОМ В ПЛАНИНАТА“ е за стопани на хижи, които желаят да подобрят условията в работещ планински обект. Подкрепата е в полза на процеси, свързани с реновиране на сградния фонд и облагородяването на прилежащата околна среда.

Освен финансова и организационна помощ за осъществяване на проект, свързан с реновиране на пространството в или около хижата, стопаните ѝ ще получат грант за екипировка от една от водещите марки за планинска екипировка от портфолиото на SPORT DEPOT.

В допълнение ще имат възможност да се възползват от преференциални цени при закупуване на други продукти от гамата на SPORT DEPOT.

Ще има ли възможност за участие на доброволци в реализирането на следващите етапи от проекта?

Краткият отговор е да. Идеята на SPORT DEPOT е във фаза две да се осъществят няколко доброволчески акции – такива с екипа на SPORT DEPOT и други, отворени към цялата планинарска общност. „Желанието ни е да включим и фестивален елемент в работния процес, така че доброволците да се чувстват допълнително наградени за целия принос. Имаме няколко интересни идеи за активности и събития, както и други изненади за директна подкрепа на проекта, за които ще разкажем съвсем скоро.“

Всичко за проекта „ДОМ В ПЛАНИНАТА“ може да намерите на сайта на SPORT DEPOT. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.