Как поляците се готвят за зимно изкачване на К2

В подготока за следващия зимен сезон, този месец 4-членна експедиция от Полша пристигна в Базовия лагер на техничния шестхилядник Лайла Пик в долината Хуше, Пакистан

0
 

Сподели

Shares
Кшищоф Виелицки с наградата „Златен пикел за цялостна кариера“.
Източник: pioletsdor.net

Представяме ви Таня Иванова – журналист от БНР, запален по екстремните спортове и високите върхове, неуморно следящ какво се случва по света и у нас. Всяка седмица Таня ще ни представя по една актуална тема, част от седмичния бюлетин на БНР “Екстремните спортове”, развита специално за нас.

За разлика от комерсиалната експедиция на К2 тази зима, чиито участници се наложи да вземат решение едва няколко месеца преди пристигането си в Исламабад, полските алпинисти отделят години целенасочена подготовка за огромното предизвикателство. Просто такива са традициите в алпинизма в тази страна, записала в историята първите зимни изкачвания на 10 от 14-те осемхилядника.

В подготока за следващия зимен сезон, този месец 4-членна експедиция от Полша пристигна в Базовия лагер на техничния шестхилядник Лайла Пик в долината Хуше, Пакистан. Ръководител бе Йежи Наткански, а участници – 53-годишният Януш Голомб, участвал в първото зимно изкачване на Гашербрум 1 (осъществено на 9 март 2012 г. с Адам Биелицки, което обаче не е приемано за чисто зимно изкачване от някои алпинисти, тъй като е осъществено след първи март), и младите алпинисти Марко Швидергал и Бартек Жиемски. Тримата достигнаха 5500 м от високия 6096 м връх, но се наложи да прекратят атаката, заради висока лавинна опасност.

Лайла Пик е с характерна форма, подобна на копие, а северозападната му стена е 1500-метрова стена с 45 градуса наклон. Изкачван е едва няколко пъти, а първото и единствено досега зимно изкачване е осъществено на 18 февруари 2013 г. от Алекс Чикон и Хосе Мануел Фернандес. Двамата спират на около 10 метра от най-високата точка, заради риск от срутване на снежна козирка при минус 35 градуса температури и вятър със 60 км/ч.

Виелицки и Лешек Чихи след първото зимно изкачване на Еверест. Личен архив на Виелицки

Експедицията на поляците сега продължи 10 дни (до 19 февруари) и беше организирана от Фондация “Кукучка”, а целта беше подготовка за зимно изкачване на К2 без допълнителен кислород.

Миналата зима поляците направиха опит за зимно изкачване на седемхилядника Батура Сар (известен още като Батур 1 и висок 7795 м) в Западен Каракорум, Пакистан, за да се подготвят за тази зима на К2. Екипът беше воден от един от най-добрите полски алпинисти Пьотр Томала, който обаче прекрати експедицията в края на февруари 2020 г., след като бяха изградени Лагер 1 (5100 м), Лагер 2 (6000 м) и Лагер 3 (6400 м), заради влошени метеорологични условия – обилни снеговалежи (от 26 години не беше падал толкова сняг, който на места достигна метър и половина дълбочина), ветрове със скорост до 100 км/ч, почти никаква видимост и повишена лавинна опасност.

Участниците в експедицията на Лайла Пик. Източник: „Polski Himalaizm Zimowy“

Батура Сар е също от сложните върхове. Изкачен е за първи път през 1976 г., а преди полската експедиция е правен само един опит за зимно изкачване – през 1981 г., от австрийци.

Малко преди експедицията на Батура Сар, в интервю за БНР по време Банско филм фест през ноември 2019 г., легендарният полски алпинист Кшищоф Виелицки обясни, че целта на поляците, преди да предприемат опит за зимно изкачване на К2, е задължително да съберат достатъчно силен екип от способни алпинисти:

“Имаме 15-20 много добри, но трябва да ги пробваме. Ще ги пратим на две-три експедиции и ще видим как се катерят, как се чувстват, могат ли да работят в екип, как се справят в зимни условия…”.

Попитан, какво е нужно, за да бъде изкачен К2 през зимата, Виелицки отговаря:

“Правил съм 3 опита за зимно изкачване на К2. Трябва да сме подготвени за лошо време – там е така. Единственото, което бихме могли да променим е тактиката, логистиката също. И екипа, екипът е важен! Екипировка имаме много добра, имаме спонсори, така че единствено трябва да съберем екип. Искам да имаме поне 50% шанс да се качим, защото да тръгнем от Полша с 50% шанс значи, че можем да успеем”.

Участниците в полската зимна експедиция на К2 2017/2018 г.

С изключение на първото зимно изкачване на Еверест на 17 февруари 1980 г. (то е и първото зимно изкачване на осемхилядник), при което Виелицки и Лешек Чихи носят със себе си по 1 бутилка кислород, всички други първи зимни изкачвания на останалите 9 осемхилядника, осъществени от поляци, са без упортреба на допълнителен кислород. От всички членове на екипа.

Статията развива седмичния бюлетин на БНР “Екстремните спортове”, като обръща по-сериозно внимание на една избрана тема.

Лайла Пик. Източник: Фейсбук страница „Polski Himalaizm Zimowy“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.