Как се прави състезание: Дивото зове

Всичко за тазгодишното издание на състезанието по планинско колоездене и планинско бягане ни разказват Николай и Михаела

0
 

Сподели

Shares

Дивото зовеСъздадохме рубриката „Как се прави състезание“, за да ви разкажем за хората, без които любимите ни състезания нямаше да съществуват. Ще ви срещаме с организатори на различни спортни събития, за да научим как се ражда едно състезание и как  еволюира от идея, до успешна реализация. Ще ги питаме за трудностите и препятствията, но и за забавните моменти. Ще им зададем въпроси и за всички новости около състезанието. 

За новостите и традициите в „Дивото зове“ разговаряме с организаторите Николай и Михаела:  

Къде се провежда състезанието? 

„Дивото зове“ се провежда в град Маджарово. Интересно за него е, че се намира в кратера на изригнал преди 35 милиона години вулкан. Заобиколен е от причудливи скали, наситени с ценни минерали и днес е дом на най-голямата популация на лешояди в България.

Районът на Източните Родопи е и дом на голяма част от огромното биоразнообразие в страната ни. Планината е разделена от долината на р. Арда, известна с цветните залези, мъгливи и мистични утрини.
Цялата тази картина обяснява и избора ни на име за състезанието – “Дивото зове”.

Дивото зове, Маджарово

На коя дата ще се проведе тази година? Какви са дисциплините и дистанциите?

Тази година ще се проведе на 15 и 16 юни и ще включва следните дисциплини:
Трейл бягане: 12 км, 20 км и 31 км,
Дуатлон: 39 км колоездене + 12 км бягане,
МТБ 39 км,
ХСМ 62 км,
XCO 4 км,
както и детски състезания по колоездене и бягане в различни възрастови категории.

Дивото зовеКога и как се зароди идеята за състезанието? Кои бяха основните действащи лица?

Спомените ни връщат в детските години, когато прекарвахме летните ваканции покрай Арда, ловейки риба и къпейки се в хладните води на реката. Водени от стремежа си за по-тясна връзка с природата в най-чистия ѝ вид, се озоваваме в Маджарово всяка година.

Тук всеки усеща свободата, с която това място го поглъща. Недокоснатата, девствена природа те пренася в друг свят.

Желанието ни да покажем красивото, но малко познато кътче от нашата прекрасна природа на повече хора, ни подтикна да решим да направим това състезание именно тук. Ние сме Николай и Михаела, заедно сме от 14 години и имаме две деца на 1 и 4 г. Миналата година в организацията участва и Вело клуб Берое, но тази година основахме собствен клуб – „Димитър Маджаров“.

Дивото зовеС какви трасета започнахте и претърпяха ли промени за тазгодишното издание?

В началото заложихме на две дисциплини: Трейл бягане 12 и 21 км, тази година решихме да включим и по-дълго 31 км трасе. Така трейл трасетата ще са 12, 20 и 31 км. Ще има отново дуатлон 39 колоездене + 12 км бягане, както и три дисциплини планинско колоездене – хоби МТБ трасе 39 км, XCM 62 км, което миналата година беше 50, но понеже тази година е включено в календара на Купа България, изискванията са да е над 60 км и го удължихме до 62 км. В Купа България е включено и миналогодишното трасе от олимпийската дисциплина XCO 4 км, което тази година е още по-изпипано и игриво. Детските състезания също ще бъдат по-забавни и интересни.

Какво отличава „Дивото зове“ от останалите?

От състезателна гледна точка Дивото зове се отличава с най-доброто ХСО трасе, според миналогодишните участници. Затова и тази година включихме Живо излъчване на цялото състезание ХСО, което ще се предава по водещ спортен канал. Това ще се проведе за първи път, както и тази година включваме категорията Ел Байк, която е първа в дисциплината ХСО за България!

Дивото зове в МаджаровоРазкажете повече за дистанциите и трасетата тази година?

Водещо за повечето трасета е, че преминават през непокътнати и защитени природни местности в региона. Като по тях се откриват чудесни пейзажи и спиращи дъха гледки. Тази година включихме по-дълги и предизвикателни дистанции за бягане и за колоездене. Включихме нови елементи по трасетата и се постарахме да преминават през най-красивите местности в Източни Родопи.

Кои са най-предизвикателните участъци?

Предизвикателното при 20 и 31 км трейл бягане е стартът, където има солидно изкачване – около 3 км с 400+ денивелация. Това отвежда състезателите до красиви панорамни гледки. На около 28-и км от по-дългото трасе става доста стръмно, но сме предвидили обезопасителни въжета за по-несигурните.
За колоездачите при новото по-дълго ХСМ трасе ще бъде предизвикателно катеренето след 42 км в продължение на 2 км и стръмното спускане след 55-ия км. По същото трасе се спускат и колоездачите от 39 км хоби трасе.

Дивото зове в МаджаровоА най-красивите?

Безспорно най-красиви са панорамните гледки, които се откриват отвисоко над целия каньон на река Арда и стигат чак до яз. Ивайловград.

Кои са авторите на трасетата и по какви критерии създавате едно трасе?

Основните виновници за създаването на трасетата са представителите на местната фауна, в това число крави, кози, диви коне, мечки, вълци, както и някои познати и непознати местни жители и обитатели, познаващи всяка точка от региона. Критериите се свеждат до това да се премине през най-живописните и красиви местности в района. Също основна част от създаването им е да запазим и използваме естествените дадености на природата.

Николай и Михаела - организатори на "Дивото зове"
Николай и Михаела – организатори на „Дивото зове“

Кое е най-трудното в организацията на събитието?

Трудността при организирането идва от отдалечеността на Маджарово от нашия град, в който живеем – Стара Загора, но всеки път пътуването до там е вълнуващо и предоставящо нови идеи и перспективи.

Разкажете ни интересна случка „от кухнята“?

За нас всяка една част от организацията е интересна, но най-много се радваме на жителите, които не бяха виждали подобно събитие в Маджарово и са изключително щастливи, че се случва, всеки иска да се включи и интересните предложения за помощ валят непрекъснато.

Дивото зовеИма ли нещо ново в предстоящото издание?

Новостите са свързани с по-големи награди и с по-богат стартов пакет.

Имате ли нови идеи, които отлежават занапред? В каква насока?

Идеите са ни да развием дисциплината ХСО до международно състезание, както и да доизградим вече съществуващи трасета и за други стилове в колоезденето.

Какво не ви попитахме, а искате да споделите?

За нас организирането на Дивото зове е продиктувано от идеята да развием региона на гр. Маджарово, като популярна дестинация за спорт и отдих на хора от цялата страна, а и от чужбина. Това, което ни предоставя местната природа, е неограничено и неповторимо. Радваме се, че все повече хора научават за това приказно райско кътче от нашата страна и ще се радваме да се срещнем с всички вас много скоро! Дивото зове!

Дивото зовеСледете всички новости за състезанието на Фейсбук страницата Дивото зове в Маджарово и на уебсайта https://divotozove.bg/.

Вижте всички статии от рубриката „Как се прави състезание“!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.