Дни на предизвикателствата 2012: акценти

0


Дата на събитието: 27.11.2012

Сподели

Shares

От 27 до 29 ноември в АУЛА МАКСИМА на УАСГ за осми пореден път ще се проведат традиционните „Дни на предизвикателствата”.

АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА:

Силвия Видал
Специалният гост за 2012 г. ще бъде световноизвестната катерачка Силвия Видал. Big wall, изкуствени опорни точки, соло – това са първите неща, които идват в главата на човек, когато стане дума за испанската мадона на соло катеренето Силвия Видал.

Филип Жак
Прекосявайки 14 държави, прави над 12 милиона крачки (8 000 километрa), с количка тежаща едва 40 килограма, той прави поредното си забележително пътешествие. От красивите Пиринеи френският пътешественик идва в страната ни, за да продължи след това към Азия. Целият му багаж се побира единствено върху „вярната му спътница” – количката „Одисей”. Теглейки я той прави и едно от най-трудните и забележителни пътешествия – преминава от Синайската планина в Египет до Сантяго де Компостела за 1 година.

„Снежна линия“ / „Snow Line”
Един различен поглед върху историята на фрирайд спусканията у нас, пречупен през погледа на планински спасители, планинари и скиори от всички поколения. Амбицията на филма е да разкаже за миналото, да покаже настоящето и да ви зареди с настроение за предстоящите зимни сезони. Освен красиви гледки и завладяващи разкази, лентата ще ви представи и специално селектиран саундтрак, в който участват само български изпълнители. Документалният филма засяга няколко важни теми: – Как трябва да бъдат оборудвани скиорите, които планират извънпистово каране? – Къде може да се намери допълнителна информация за маршрути и метеорологична обстановка? – Какво е правилното поведение при извънпистово каране и къде може да се потърси помощ при нужда?

„Изгубената зима“ / „Lost Winter“

Велообиколка на Средиземно море (32000км, 287/ден)
Приключенският дух на Вячеслав Стоянов, основателя на фондация Фактор, известна с нощните вело обиколки на София, както и с много вело пътешествия в България, сега го отведе на Средиземноморска одисея… и го върна! Повече за маршрута четете тук.

Тънка червена линия
„Тънка червена линия“ е името на новия маршрут на източната стена на „Червена дяволска игла“ в Рила. Маршрутът има претенции да е сред най-трудните дълги алпийски маршрути (multi-pitch route) в България. В дните от 26-ти до 30 септември 2012 усилията на катерачите Емилиян Колевски и Мартин Маровски заедно с цял снимачен екип, бяха възнаградени с нова интересна и трудна линия по красивата рилска стена.

Ride4Vitosha
Екстремно спускане: от Ride4Vitosha до софийските площади – сезон 2011/2012 Витоша без работещи лифтове през сезон 2011/2012. Това беше поводът група млади хора да се изкачат пеша до Черни връх и да започнат тяхното екстремно спускане към площад Народно събрание и Орлов мост. Препятствията този път се оказаха необикновени – министри и депутати, които не се съобразяват с обществото; бизнес, който пренебрегва клиентите си с цел максимум печалба; оглушели и ослепели медии и по една камара скептицизъм на всеки следващ завой. За щастие младите скиори, бордисти и любители на планината бяха в отлична форма този сезон и успешно завършиха своето спускане. Благодарение на добрите условия, чак до началото на лятото, те спечелиха сърцата на много други и преодоляха всички трудности по трасето. Ако искате да чуете тяхната история и да дадете своите прогнози за идния сезон, заповядайте на Дните на предизвикателствата със ЗаВитоша.

Експедиция Бански Суходол 2012
Междуклубната експедиция „Бански суходол 2012” беше организирана от софийските клубовеСПК „Академик” и ПК „Хеликтит”, участие в нея взеха членове на пещерните клубове „Черни връх” – София, „ПКСУ София, „Под ръбъ” – Церово, Председателя на БФСп д-р Петър Берон, Боян Петров – Центъра за изследване и защита на прилепите при Националният природонаучен музей – БАН и хора, които не членуват в пещерни клубове.

Родопи Родопи – свещената планина

Николай Генов и Христо Тодев години наред обикалят родопските пътеки. Николай е познат от неговите пътеписи в Списание 8, книгите, изложбите и филмите му за екзотични места. Христо е алпинист от Димитровград и е сред най-добрите познавачи на тази планина. Двамата събират впечатляващите си снимки, гарнирани с увлекателните текстове на спътничката и съавтор на Ники – Румяна Николова в уникален албум, който ще бъде представен на „Дните на предизвикателствата“. Вижте Родопите така, както никога не сте си представяли, че е възможно.

Планините отблизо

Планините имат фундаментално значение, не само за средата на живот, и за водата и въздуха, които дишаме, но са и предпочитана дестинация за туризъм и приключения и обект на инвестиционен интерес. Третото основно допълнено и преработено издание на „Планините отблизо” (296 стр. над 400 снимки, рисунки и схеми) се опитва да скъси дистанцията, като защити и доразвие мястото на професията на планинския водач в България. Авторите – планински водачи и експерти в различни области – разглеждат основни въпроси от интерес за всеки планински водач, планинар и пътешественик, но и за студентите по туризъм, лесовъдство и екология. Без претенция за изчерпателност, те се стремят да направят планините и техните ресурси, пейзаж, традициите и културата на местното население по-близки и разбираеми за всички.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.