450 състезатели мериха сили на Трън Ултра Рън 2024

Антония Григорова и Кирил Николов - Дизела са победителите в 24-км трасе „Четири върха Tрейл”

0
 

Сподели

Shares
Трън Ултра Рън 2024
Трън Ултра Рън 2024 / снимка: Елена Караилиева

Състезанието по планинско бягане, което превежда участниците през четири планини – Ездимирската, Любаш, Парамунската и Ерулската планина, се проведен на 11 май 2024 г.

В него се включиха почти 450 състезатели от цялата страна и чужбина, както и близо 100 доброволци. Състезанието се организира от Трънското туристическо дружество и подкрепено от община Трън.

Вижте още: Как се прави състезание: Трън Ултра Рън

Първото и най-късо трасе бе „Бягане до върха“ с дължина от 8 км и 560 метра положителна денивелация бе спечелено от Николай Генчев, който го преодоля за 57 мин., и при жените от Христина Тушева, която постигна резултат от 1 ч. и 12 мин. и по този начин зае и първото място в категория „Ветерани“ (45 г.+).

В трасето „През двата върха” с 13 км с 950 метра положителна денивелация се отличиха Георги Илиев, който го преодоля за 1 ч. и 40 мин., а сред жените Виктория Христова с резултат 2 ч. и 15 мин.

Трън Ултра Рън 2024С най-голям интерес от страна на участниците имаше към третото трасе „Четири върха Tрейл” с дължината 24 км и 1650 метра денивелация. В него стартираха 180 човека. Първи при мъжете стана известният с многото си рекорди българският спортен ориентировач и планински бегач Кирил Николов – Дизела, който постигна време от 2 ч. и 36 мин. При жените победител е Антония Григорова с време 3 ч. и 4 мин.

Най-голямо предизвикателство за състезателите представляваше трасето „Десет върха Ултра“ със своите 54 км дължина и 3400 метра денивелация. Сред мъжете там победи Станислав Чолаков с резултат от 7 ч. и 7 мин., а при жените призът взе Верадина Начева с време 8 ч. и 18 мин.

Вижте още: Българка с четвърто място на световното по скайрън за мастъри

От тази година Трън Ултра Рън има и нова категория – „Катерач“, при която се преодолява много стръмно изкачване от 480 метра положителна денивелация за по-малко от 2 км разстояние. Изкачването е истинско предизвикателство, защото преди това има още две много стръмни изкачвания – към Големи връх и в. Груйница.

Организаторите бяха предвидили надпревари и за най-малките си гости, както и  занимателни дейности като конна езда, открит урок по таекуондо от спортен клуб „Таекуондо Фитнес НСА“, образователни игри за работата на спасителните кучета, осигурени от сдружение „Кучета за търсене и спасяване – България“. Децата се запознаха и с концепцията за доброволчеството и мисията на спасителните кучета, които участват в реални операции по издирване и спасяване на изчезнали лица.

Класирането и всички новости около състезанието можете да научите от официалната странница на Трънското туристическо дружество.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.