Лекция: Хеликоптерно спасяване в България

0


Дата на събитието: 11.04.2017

Сподели

Shares

На 11 април (вторник) ще имаме възможност да разберем повече за хеликоптерното спасяване в България – практики в миналото, настоящи проблеми и какво е нужно да се промени, за да бъде приложимо в бъдещето на нашето общество. Лектори са едни от малкото хора, които се занимават с тази дейност у нас – инженер Красимир Стоянов и българският катерач Виктор Варошкин. Лекцията ще се състои в Полски институт София (ул „Веслец“ 12) от 19 ч., а входът ще бъде платен, на стойност от 3 лв. Събитието е част от рубриката „Планинарска академия“ и се организира съвместно от Банско филм фест и Полския институт.

Повече за лекторите:

Инж. Красимир Стоянов е алпинист и дългогодишен планински спасител с много висока квалификация, най-добрият български специалист по спасяване от въздуха (с използване не хеликоптери), инструктор по планинско спасяване, алпинист, родоначалник на екстремните ски в България, участник в множество експедиции. Ръководител и управляващ учебния процес в катедра „Туризъм“ към програмата „Спорт“ в Нов български университет, ръководител на спасителни екипи на международни състезания по екстремни ски и ски-ралита. Участвал в изкачвания на върховете Аконкагуа, Маккинли, Монблан, Елбрус, пик Ленин, Арарат, Айлан Пик и други.

Виктор Варошкин е носител на годишна награда за алпинизъм на БФКА (Българска федерация по катерене и алпинизъм) за 2013 г. Работи като HRS (Helicopter rescue specialist) при полети с хеликоптер Agusta Westland A109k2 и е първият лицензиран спасител в този тип дейност на територията на България. Отдаден е на алпинизма във всичките му форми – свободно и изкуствено, миксово, ледено и традиционно катерене. Изкачил е множество технически сложни традиционни маршрути на територията на Европа, както и едни от най-трудните в България. Автор е на едни от най-трудните спортно-традиционни линии в България. Има множество изкачвания зад граница, участник в експедицията „Опашката на дракона“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.