Първи стъпки в слаклайна

0
 

Сподели

Shares

Не веднъж се е случвало онова, което започва като странна приумица на някоя луда глава, да се превърне в масова зарибявка. Всъщност, случва се доста често, особено когато си говорим за екстремни спортове. И добре че, в противен случай възможностите ни за повече фън и адреналинов приток щяха да са крайно ограничени.
По подобен начин започва историята и на слаклайна – на един паркинг в Йосемити, където група катерачи, чудейки се какво да правят със свободното си време, започват да се пробват в балансиране по натегнатите между колчета вериги. Не минава много време, преди да им хрумне, че това начинание ще бъде още по-успешно, ако заменят веригата с тръбна лента, която да опънат между две дървета. И ето, роден е нов спорт.

От 80-те години до днес обаче нещата доста са се променили. И ако първите слакъри са предизвиквали доста учудени погледи и неизбежни асоциации с цирковите въжеиграчи, днес нещата са изнесени на едно много по-високо, про-ниво. Слаклайнът вече съвсем не е запазена територия за катерачите, а печели все повече последователи, без значение дали занимаващи се с някакъв спорт или просто желаещи да опитат нещо ново. Това му е и най-хубавото – няма ограничения, изисквания, нужда от физическа подготовка…, единственото, което ти е нужно, е смелостта да се пробваш. Защото когато за пръв път качиш крак на лентата, тя ще е неочаквано вибрираща, а опитите ти за запазване на баланс и изминаване на няколко крачки, ще са – неизбежно – съпроводени от доста падания. Е, винаги е така в началото, затова е хубаво лентата да е опъната някъде, където паданията ще са възможно най-безболезнени – поляна, плаж, нещо мекичко за приземяване… Друг вариант е в началото да се пробваш на лента за начинаещи, която е доста по-широка и по-малко еластична, така че ще ти е по-лесно, докато свикнеш да държиш баланса. Колкото и трудно, и дори невъзможно да ти изглежда при първите опити, съвсем скоро вече ще изминаваш няколко стъпки, после до края на лентата, обръщане, обратно… Преди да се усетиш, вече ще пробваш трикчета – качване на лентата със скок или от седящо положение, баунс и сърфинг, завъртане на 180 и 360, предно и задно салто…

Това е и якото на слаклайна – освен, че е супер забавно, не изисква никаква специална подготовка и можеш да го правиш в общи линии навсякъде, ще ти бъде и супер полезен за другите спортове. Защото, освен че развива уменията ти за баланс и концентрация, на него много по-лесно можеш да тренираш скоци, салта, градуси и прочие трикове; така да се каже, лентата хем ти работи като своеобразен батут, хем ти дава много повече. Отделно, можеш да я интегрираш и съвсем буквално към другите си екстремни занимания – иде реч за скейтлайнинг, скилайнинг, бордлайнинг – или, с други думи, когато скачаш на лентата, без да сваляш дъската от краката.

Или да превърнеш самата лента в мега екстремно занимание, като се пробваш да я минеш на височина. За целта обаче ще ти трябва стабилна подготовка и екипировка, да не говорим за психологическа издръжливост. Ако пък те интересува повече развитието на вътрешното ти спокойствие, можеш да се пробваш с асани върху лентата, разновидност, което извежда класическите йога положения на съвсем ново ниво.

В общи линии, както вече казахме, граници няма – и всичко е въпрос на твоите собствени желания и настроения. Сам или с група приятели, на плажа, в гората, в парка, над водата, в задния двор или закрита зала – единственото, от което имаш нужда, е лентата и твоят ентусиазъм.

Колкото до екипировката…

Можеш да го даваш олдскул и сам да си организираш необходимия инвентар и натягаща система. В този случай ще ти трябват 10-20 метра тръбна лента, няколко карабинера и помощни въженца, с всичко това можеш да се сдобиеш в магазините за катерачна екипировка. Много по-лесно обаче е да прибегнеш до готов слаклайн кит. Освен че печелят точки с дизайн, основното предимство на готовите китове е пределно улеснената им система за натягане – става с минимум усилия, благодарение на специално разработена тресчотка. Отделно, имаш избор между ленти с различна дължина, ширина и степен на еластичност, според зависи какво точно търсиш – като например универсална лента за всякакви занимания и места; такава с допълнителна еластичност, специално предназначена за трикове и динамични движения; или лента с екстра устойчивост за начинаещите и малките слакъри.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.