Как да подготвите ските и дъските за зимата

3
 

Сподели

Shares

Умението за елементарна поддръжка на екипировката е задължително за всеки уважаващ себе си бордист или скиор. От дъската (ските) се иска да е в добро състояние, готова да даде всичко от себе си. За да ви помогнем, ще ви запознаем отблизо с тънкостите по ремонта на сноуборда или ските (ние избрахме сноуборда), който можеш съвсем спокойно да направиш у дома с помощта на малък набор инструменти.

Подготвихте ли дъските за зимата?
Снимка: Whitelines

Първо освободи една стабилна маса и подготви електрически удължител, инструменти и болния пациент.

Подготвихте ли дъските за зимата?

Наборът от инструменти, които ще са ти от полза:
Ютия, цикла (метална и пластмасова), вакс-ремувър, вакса, пластмаса за ремонт на драскотини (специална база), четка за полиране, радиална пила, шлайф пила, четка за структуриране, пила за кантове с градуси (или ъгъл с точен градус), запалка с насочен пламък, фина шкурка и маркер.
Изброените инструменти задоволяват един не много тежък ремонт. Съветваме те – ако усетиш трудности, не се колебай да потърсиш помощ от специалист.

wax remover

Вече можем да пристъпим към същинския ремонт на дъската.
Първото и най-важно нещо е почистването на базата от старата вакса с помощта на вакс-ремувър. Напръскваме и изчакваме 2-3 минути, след което със салфетка избърсваме базата. Готови сме да заливаме или запълваме драскотините.

nanasyane na baza

Важно е да нагреем нараняването, преди да започнем да нанасяме база, разтопявайки я, за да бъде темперирана. Използваме запалка с насочен пламък, за да става топенето без кипене. След като залеем драскотините, оставяме ги да изстинат добре.

radialna pila

metalna tzikla

Идва ред и на радиалната пила, с която изстъргваме с резки движения ненужната част от пластмасата. За фина обработка ползваме метална цикла. Позицията на циклата спрямо базата трябва да е такава, че да образува режещ ръб.

pila s gradusi

pila s gradusi

Пристъпваме към точенето на кантовете. За целта ще са ни нужни шлайф пилата и пилата с градуси. Стилът на каране и условията определят градуса на заточване на кантовете. Ако сте любители на пистовите приключени, настройте пилата на 89°, за рейлове и боксове долната част на канта трябва да бъде скосен с 1°. Ъгълът между пилата и долната част на канта става с две намотки на изолационна лента по плъзгащата се част на плоскостта.

chetka za strukturirane

Много е важно ваксата да проникне добре в базата. Затова базата трябва да бъде подготвена добре или да се направи т.нар. структуриране. Четката, която ползваме, е със стоманен косъм, а движенията са успоредни на кантовете (базата трябва да се надере добре).

iutia s termostattopene na toplata vaksa

iutiia action

Вече сме готови да ваксираме. Използваме топла вакса и ютия. Ваксата се избира спрямо времето и температурата на снега. Взимаме загрятата ютия и ваксата. Топенето е много бързо затова действията ни трябва да бъдат точни и координирани. Накапваме базата, като съблюдаваме да има равномерно количество вакса навсякъде. След това разнасяме добре с ютията. Запомнете, че горещият уред трябва да се движи постоянно и да се наблюдава ваксата да не дими, за да не се стигне до прегряване на базата и тя да се отлепи.

plastmasova tzikla

Оставяме да изстине добре и започваме да циклим. Това става с помощта на пластмасовата цикла, като тук принципът е същият, както при металната – държи се така, че да има режещ ръб. Движенията са от носа към опашката както за цикленето, така и за всички обработки на базата. Не забравяйте да почистите кантовете от ваксата, защото ще останете изненадани при първото каране.

chetka za polirane

chetka za polirane
chetka za polirane

След цикленето идва ред на последната фаза – полирането. За него използваме четка с метален и найлонов косъм и с нейна помощ полираме базата. Движенията са пак от носа към опашката на дъската.

Манипулациите свършиха! Единственото, което й остава на дъската ти, е един хубав и пръхкав сняг.

Работилница: Алпин Спорт

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. May I kindly ask you to fix the images for this article.

    They are not loading as the hostname from which browser is trying to pull them from betameta does not exist. Instead you should fix betameta and replace it with www.

    Ahh those beta testing servers :) They ruined your images :D

    Thanks in advance.

    vaLentin

  2. Holla Valentine,
    Thanks for your comment.
    We’ve replaced them.
    Greets!
    360

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.