Слаклайн на 200 метра над земята при 50 градуса по Целезий

Ян Розе опъва своя слаклайн между две причудливи скали в Казахстан, наричани „зъбите“

0
 

Сподели

Shares
Ян Розе
Ян Розе / снимка: Victor Magdeyev, Red Bull Content Pool

Често слаклайнът бива практикуван на невероятни места, но специално това, което е сякаш забутано в ъгъла на планетата, наистина ще ви спре дъха.

Естонският слаклайнър Ян Розе направи впечатляващо преминаване по 500-метрова лента, опъната между две планини, над дъното на някогашен древен океан. Мястото е Бозжира (Bozzhyra) в Казахстан, само на 160 км от Каспийско море, а името му означава „сива земя“. От снимките става ясно, че това място е всичко друго, но не и скучно.

Ян Розе опъва своя слаклайн между двете скали, наричани „зъбите“. С годините повечето скали в региона са разрушени от външни климатични фактори и са останали само тези две, на мястото, маркиращо входа на провинция Мангистау.

Бозжира е идеално място за снимане на холивудски уестърни или научнофантастични филми. Изглежда сякаш тези пейзажи са от извънземен произход, но всъщност те някога са били дъното на древния океан Тетис.

Веднъж като опънеш лентата за слаклайн (в случая хайлайн), ти трябват само търпение, методика, баланс и фокус. Да се придвижваш стъпка по стъпка половин километър, на височина 200 метра над пустинната повърхност, не е лесно. Но място като това определено си струва.

Ян Розе
Ян Розе в Бозжира, Казахстан/ снимка: Victor Magdeyev, Red Bull Content Pool

„Останах поразен от неземната красота на това място. Фактът, че тук е имало океан, наистина подхранва въображението“, споделя Розе. „Бозжира е предизвикателство и е един от най-трудните, но красиви проекти, които някога съм предприемал.“

Това далеч не е най-дългият слаклайн, пускан някога, но в случая има уникален набор от предизвикателства, които правят опита впечатляващ. Тъй като е в средата на безплодна пустиня, от силното слънце температурите достигат 50º C. „През последните пет дни получих годишната си доза витамин D“, шегува се Ян.

Но не жестоките слънчеви лъчи са били най-големият проблем, а вятърът, който духал през безкрайната мангистауска степ. Това кара екипа да чака пет дни, докато вятърът стихне.

Ян Розе в Бозжира
Ян Розе в Бозжира, Казахстан/ снимка: Victor Magdeyev, Red Bull Content Pool

Розе признава, че преживяването е било незабравимо: „Това е едно фантастично място, скрито далеч от цивилизацията. Радостен съм, че посетих и видях със собствените си очи това уникално място.“

Ян Розе е роден през 1992 г. и е известен със своите нерви от стомана. Слаклайнърът е трикратен световен шампион и е притежател на поредица от световни рекорди. Започва да се занимава със слаклайн на 18 г., а преди това е бил колоездач.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.