15-те неща, които трябва да имаме в раницата си по време на планински преход

Магазини Стената ни припомнят кое не трябва да забравяме при следващото ни планинско приключение

0
 

Сподели

Shares

 

Има набор от туристически принадлежности, повечето от тях леки и малки по размер, които винаги трябва да стоят в раницата. Това са неща от първа необходимост, както и такива, от които възниква нужда при екстремни и непредвидени ситуации. Разбира се, всичко зависи от това къде и за колко време отивате, така че не винаги се налага да мъкнете пълния набор. Предложеният списък е подходящ за сериозен преход от два или повече дни във високата планина, по време на който значително се отдалечавате от цивилизацията.

Компас – малка, но изключително полезна вещ, позволяваща да се ориентирате за посоките и местоположението си. Не се срамувайте да извадите компаса в момент на колебание. Колкото по-рано установите, че сте се загубили, толкова по-лесно ще поправите грешката!

Вижте също: Работа с компас: Основни положения

Карта на района – тя е ценен източник на информация и, когато сте на терен, трябва винаги да бъде с вас. Дори да познавате района много добре, падането на мъгла или тъмнината променят всичко и често ви правят безпомощни. Никога не може да запомните всички елементи от пейзажа и разстоянията.

Джобно ножче/сгъваем трион – помага да нарежете храната, да отрежете пръчка, да поправите раницата си или нещо друго от екипировката. Хубаво е ножчето да е тип швейцарско, с много полезни инструменти по него – трионче, отварачка за консерви, отвертка, тирбушон, шило… Комбинираният инструмент допълва всичко това с клещи, които са много полезни при шиене на твърди материали (раница, обувки) или когато нещо трябва да се огъне. При предвидено нощуване на бивак в гориста местност, по-сериозният нож е задължителен. Лек сгъваем туристически трион може да се окаже доста ефективен в някои случаи, а е значително лек (около 200 g).

Запалка (кибрит) – дори въобще да не планирате палене на огън и да не носите газово котлонче, една запалка в изправност или добре защитен кибрит няма да ви натежат. Никога не се знае как и кога ще приключи преходът, затова носете винаги с вас това средство за оцеляване. Магнезиевата запалка също може да свърши работа, като предимството и е, че никога не отказва!

Очила, шапка и крем за слънце – Чистият въздух в планината пропуска много по-голяма част от ултравиолетовите лъчи, а понякога прекарваме целия ден на открито на голяма надморска височина. Има специфични условия, при които опасността от силно изгаряне и повреждане на очите е още по-голяма – например прясна снежна покривка или рядка мъгла. Слънцезащитен крем, слънчеви очила и лека шапка с козирка или широка периферия (за предпочитане със светъл цвят) трябва да бъдат неизменни спътници в планината през всеки сезон! Те не са тежки, не заемат голям обем, но могат да спестят сериозни здравословни проблеми.

Бутилка за многократна употреба или термос (според сезона) – редовното пиене на течности е едно от задължителните условия за добрата физическа форма. Затова е необходимо винаги да имате с вас известно количество вода в зависимост от маршрута, сезона и личните ви нужди. Използвайте специално предназначените за тази цел съдове – те са трайни, леки, нечупливи, затварят се добре, а отворът им е голям, което улеснява пълненето и сипването на сухи сокове, витамини и др. вътре, както и по-доброто почистване. Еднослойните бутилки са леки, но нямат почти никакви изолационни свойства и за подобряване на топлинната им изолация се използват различни калъфи. Добре е капачката на бутилката да има по-голям отвор или халка, за да може да се закача на карабинер – така може да се сложи отвън на раницата, без да се опасяваме, че ще я загубите.

За зимата това не е достатъчно и се налага носенето на термос. Горещ чай, налят сутринта в качествен термос, остава такъв до вечерта, дори ако външните температури са под нулата.

Изброяването няма да бъде пълно, ако не споменем съществуващата от няколко години система за вода, която представлява торба за вода, поставена в раницата и тръбичка, която излиза навън от нея и завършва с накрайник, разположен близо до устата. Така можете да пиете вода по всяко време, без да се налага да спирате и да сваляте раницата си. Тази система, първоначално създадена за спортистите, в момента се радва на голям успех сред туристи и алпинисти. Почти всички нови модели раници имат специален джоб за нея и дупка за тръбичката (с обозначение Н2О). Има торби с изолация, предназначени за използване през зимата, както и съответните изолирани тръбички.

Дъждобран и покривало за раница – освен за дъжд те служат и за други полезни неща, например да легнете върху дъждобрана или да се завиете с него по време на обедната почивка. При нощувка на палатка може да оставите добре защитената от дъжда раница навън, за да не заема ценно пространство. При импровизиран бивак дъждобранът с голям успех може да се използва като защита срещу вятъра и дъжда.

Изолиращо фолио – тънък алуминизиран полиестерен филм/лист с приблизителни размери 210х140 cm. Служи за защита от влага и вятър при екстремни ситуации, когато се налага продължителен престой на открито. Алуминиевото покритие отразява топлинните лъчи – то може да служи както за защита от прекалено слънчево нагряване (когато пострадалият не може да се постави на сянка), така и за запазване на телесната топлина, ако сте увити с него. Въпреки малките си размери и тегло фолиото може да окаже голяма услуга в критична ситуация, като запази здравето, а в някои случаи дори живота ви. В определени ситуации, разпъвайки го на земята, може да пуслужи за подаване на сигнали за бедствие.

Лента за глава и тънки ръкавици – в планината времето винаги може да застудее.

Челник (фенерче) – винаги го носете, дори на еднодневен преход, особено като се има предвид, че в момента размерите са миниатюрни, а тежестта не надминава 100 g. Сложете го на удобно място. Не се знае какво ще се случи – една контузия или загубване могат да ви забавят и да се окажете в планината по тъмно, на сложен терен. Често липсата на светлина е причина туристи да прекарат нощта на открито, когато е било достатъчно да походят още час-два, за да достигнат до хижа или лесен път.

Челникът е много по-практичен от фенерчето – когато е сложен на главата, ръцете остават свободни. Това помага, когато се налага на тъмно да се търси нещо в раницата, да се ходи с щеки или да се измиете на реката. За предпочитане са челниците, защитени от проникване на вода – тях можете да използвате, когато вали дъжд (в каталозите са обявени като Rain proof).

Хубавите челници са сравнително скъпи и с дълга гаранция. Ако можете да си го позволите, не се колебайте, защото качеството си струва цената. Има и значително по-евтини модели, които също вършат работа, но надеждността им е значително по-ниска. Не правете компромис с качеството на батериите – евтиното менте може въобще да не светне, докато добрата батерия може да изкара цял сезон при умерена употреба. Въпреки това, при многодневни преходи, един резервен комплект батерии е добро подсигуряване!

Вижте също: Как да изберем перфектния челник

Квадратна памучна кърпа с размери 50х50 cm. Вързана като траперска или пионерска връзка около врата, го предпазва от изстиване вследствие на изпотяване и от неприятното усещане на течащата пот. При по-хладно време затопля. В случай на нужда замества шапката за слънце. Сгъната на триъгълник, може да поддържа пострадала ръка. С нея се правят също стегнати кръвоспиращи и покривни превръзки. Помага за превръзка и при шиниране. Служи за заместител на скъсана презрамка на раницата, за авариен колан и въобще на места, където има нужда от къса и здрава връзка.

Лична аптечка – тя трябва да е прибрана в пакет или кутийка, които да я защитават от механични увреждания и мокрене. За да има смисъл от носенето на аптечка, нейният притежател трябва да я подържа в добро състояние, да познава съдържанието й, както и да може да го използва.

Сигнална свирка – използва се при нещастен случай или друг проблем (например загубване в гъста мъгла), за подаване на сигнал за бедствие и за обозначаване на местоположението, без да се налага да се вика.

Молив и лист хартия – да се запише информация, или да се остави бележка, ако се наложи. Използва се най-вече при инциденти, за записване на важна информация за пострадалия.

Голяма игла и здрав конец – с тяхна помощ може да отстраните повреда в раница, обувки, дрехи или друга част от екипировката. Иглата трябва да е голяма, за да може да се шият твърди и дебели неща, като често това е възможно само с помощта на клещи (комбиниран инструмент). Конецът трябва да е здрав и негниещ, подобен на тези, използвани от обущарите.

Вярваме, че този списък ще ви бъде от ползва и ще ви подсигури безопасен престой в планината, изпълнен с много положителни преживявания.

Допълнителна информация и още важни съвети можете да намерите в изданието „Наръчник на добрия планинар: Планините отблизо“, видеопоредицата „Планината отблизо“, както и в блога на Магазини „Стената“.

Екипирайте емоцията и се забавлявайте!

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.