Как да изберем перфектния челник?

Съветите, които ще ви светят в тъмното

0
 

Сподели

Shares
перфектният челник
Снимка: midcurrent.com

Независимо дали сте любители на outdoor преживяванията, или просто от време на време обичате да нощувате на палатка; независимо дали ще се промъквате през мрачните помещения на изоставени сгради, или ще се прибирате по тъмно с велосипеда си, вие ще имате нужда от светлина и челникът е тук, за да ви я даде.

Това малко (а понякога не) устройство все по-уверено измества обикновените фенерчета от раниците на пътешествениците. Фактът, че оставя ръцете ви свободни, докато осветява околното пространство, е едно от безспорните му предимства, а стотиците му приложения го превръщат в задължителна част от екипировката.

Също както приложенията им обаче, и моделите челници са най-различни. Ако за първи път сте усетили желанието да притежавате един от тях, вероятно ще имате нужда от няколко съвета, с чиято помощ да се ориентирате по-лесно кой е най-подходящият за вас модел. Но първо…

перфектният челник
Снимка: digitaltrends.com

Малко история

Първите джобни фенерчета се появяват още през 1899 г., но докато едно от тях се покачи върху главата на някой запален пещерняк, за да освободи завинаги ръцете му, ще изминат още 73 години.

Именно през 1972 г. френският спелеолог Фернанд Петцел за първи път демонстрира пред приятели изобретеното от него осветително приспособление, предназначено за закрепване върху челото. Първоначалната му идея е сам да си използва устройството, но интересът към него става толкова голям, че през 1974 г. му се налага да основе своя собствена компания – Petzl Corporation.

Първият челник, насочен изцяло към потребителите, се появява на пазара през 1981 г. Това е Petzl Zoom, който е снабден с крушка с нажежаема жичка и 4,5V батерия. Моделът веднага се превръща в хит, а оттогава Petzl е един от най-предпочитаните производители в този бранш.

перфектният челник
Снимка: fenixlighting.com

Спецификите

Много неща са се променили от 1981 г. Освен че днес можете да избирате измежду огромно количество марки, технологичният прогрес е превърнал челниците в едно малко инженерно чудо, въплъщаващо в себе си различни възможности.

Ето и някои от по-важните характеристики, които да ви ориентират в избора ви.

Снопът светлина

В зависимост от задачите, за които ще използвате вашия челник, е добре да знаете какъв тип е снопът светлина, излъчван от него.

За общи дейности около бивака, като стъкмяване на огнище, опъване на палатки по тъмно, някои дребни ремонти или четене са подходящи челници с по-разпръснат сноп светлина. Те разполагат с по-широко светло петно, което ви позволява да използвате периферното си зрение, почти както през светлата част от денонощието. Трябва да знаете обаче, че този тип челници са лишени от възможността да светят на дълго разстояние.

Ако пък смятате да използвате челника си най-вече за ориентиране в тъмното – например при нощни преходи – най-добре ще е да се спрете на такъв с по-фокусиран сноп светлина. Той няма да ви върши същата работа на близко разстояние, но пък ще ви позволи своевременно да оглеждате обекти, разположени далеч от вас.

Разбира се, най-добре е да се спрете на челник с регулируем сноп светлина, настройващ се според нуждите ви. Това обаче в повечето случаи е обвързано и с ценовия „сноп“ на модела.

перфектният челник
Снимка: http://uyled.com

Яркостта

Луменът е мерна единица, определяща общото количество светлина, която едно осветително тяло излъчва във всички посоки. Обикновено светоизточник с по-високо число на лумените консумира повече енергия от такъв с по-ниско число.

Излиза, че колкото повече са лумените, толкова по-ярко свети осветителното тяло.

На теория това е така, но на практика – не. От начина, по който челникът фокусира и насочва светлината зависи дали производителите са успели да се възползват по най-добрия начин от качествата на тези лумени. Тоест, колкото по-ярко свети един челник, толкова по-скъп е той.

перфектният челник
Снимка: somos-reyes.com

Дължината на снопа светлина

Основното предназначение на челниците е да осветяват избрана от вас зона. Ето защо дължината на този сноп е от особено значение и производителите извършват специални тестове, определящи разстоянието в метри, на което конкретният модел е в състояние да изпрати „използваема светлина“. Това понятие всъщност описва светлина, подобна на онази, която излъчва пълната луна – тогава е достатъчно светло, за да се ориентира човек в нощта.

Теглото

Теглото е друг важен фактор, който определя избора на подходящ челник. Повечето широко разпространени модели тежат до около 200 грама и се захващат за главата с помощта на една хоризонтална еластична лента. По-тежките челници обикновено са предназначени за професионална употреба, разполагат с допълнителни фиксиращи ленти и външен корпус за батериите. Те обезпечават специфичните нужди на собствениците им (катерачи, пещерняци), но не са подходящи за рутинни задачи, тъй като продължителната им употреба е свързана с дискомфорт, произлизащ от допълнителното тегло.

перфектният челник
Снимка: grindtv.com

Режими и допълнителни функции

Повечето челници разполагат с различни режими на светене, свързани както с тяхната яркост, така и с наличието на някои допълнителни функции.

Така например много модели разполагат с две или повече степени на яркост, които регулирате според конкретните си нужди.

Друг популярен режим е аварийният, при който диодите премигват с определена честота. Понякога този режим дава възможност за избор между няколко степени на мигане.

Червената светлина е още една полезна опция. Тя е подходяща в случаи, в които е необходимо челникът да се включи за съвсем кратко, тъй като не причинява такова свиване на зениците, както бялата светлина и съответно няма да ви остави заслепени, когато изключите челника. Освен това червената светлина не привлича излишно внимание, а ако притежавате два челника, можете да използвате единия и като габаритно осветление при колоездене.

Възможността за изместване на ъгъла на челника спрямо главата пък ви позволява да насочите светлината именно там, където желаете, без това да налага да променяте позицията си.

Ако сте фенове на дейностите, свързани пряко или косвено с наличието на вода в близост до вас, или просто планирате преход в дъждовно време, ще е добре да се осведомите и за водоустойчивостта на вашия челник. В зависимост от цената можете да избирате от устойчивост на водни пръски, та чак до светене на няколко метра под водата за определен период от време!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.