Винаги седем наум: безценни правила за безопасност при преходи

От първа помощ до срещи с мечки - трябва да сте подготвени за всичко!

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Sara Monika/Getty Images

И ние като вас повече отвсякога искаме да сме сред природата и още  преди да сме се завърнали от последния си преход, вече плануваме следващия. Това е страхотно, но ентусиазмът ни може да ни изиграе лоша шега и да доведе до инциденти, за които не сме подготвени.

Предлагаме ви седем съвета, които ДА НЕ забравяте при следващата си дълга разходка и да не пренабрегвате най-важното – собствената си безопастност сред природата.

1. Аптечка за спешна медицинска помощ

Комплектът за първа медицинска помощ е абсолютно задължителен, ако сте решили да прекарате дори и два часа в планината. Препоръчително е той да включва:

  • Препарати за промиване на раните /кислородна вода, спирт, риванол/
  • Противоалергични лекарства /напр. Кларитин/
  • Лекарства за главоболие и мускулни болки /напр. Аналгин, Нурофен/
  • Лекарства против диария и повръщане /напр. Имодиум, Деган/
  • Анбиотични прахчета или гел /напр. Топоцин/
  • Дезинфектант
  • Ножица, пинцета
  • Марли, памук, лепенски с различна широчина, ластичен бинт, ръкавици
  • Слънцезащитен крем
  • Препарат против изгаряне
  • Репелент
Снимка: Michael Mauro

2. Опаковайте добре храната си

Преди да тръгнете на преход си подгответе пълноценна и засищаща храна и не пренебреграйте нейното опаковане, особено ако възнамерявате да нощувате на открито. Животните надушват храната отдалеч и може да пострадате наистина неприятно, ако някой див звяр реши да се домогне до сандвича ви.

Съветваме ви да използвате херметически затворени кутии за съхранение или такива с вакуумиращ капак.

3. Носете карта или друго средство за ориентиране

Всяка година статистиката с изчезнали и загубили се туристи в дивата природа се увеличава. Това е така, защото повече от тях са уверени, че знаят накъде отиват, въпреки че не са проучили маршрута си достатъчно.

Никога, никога, ама никога не подценявайте картата и компаса. GPS приложенията могат да останат без батерия в най-неподходящия момент и да се сблъскате с неприятности.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Работа с компас: Основни положения

4. Проучвайте внимателно маршрута

Вероятно ви е интересно да експериментирате, но не го правете, ако не сте сигурни поне малко къде отивате. Следвайте утъпканите пътеки и недейте да си мислите за по-кратък път или какво има зад ей онзи хълм докато не придобиете достатъчно опит.

Удивително е колко бързо можете да се дезориентирате в дивото – дори след като се отклоните само на няколко крачки. Оставете странстването и се наслаждавайте на изпитания маршрут.

5. Носете няколко слоя дрехи

Както казват бабите ни: „Една дрешка никога не е тежка“ и това напълно важи за планинските преходи. Рязката промяна в дневната и нощната температура, може да доведе до животозастрашаващи последеци, ако не сте достатъчно подготвени.

Задължително носете дълги чорапи, шапка, шал, ръкавици. Ветроустойчиво яке, дъждобран, дълги панталони и дори термобельо. Планината е непредсказуема, никога не го забравяйте!

ВИЖТЕ ОЩЕ: Одеждите за туризъм: Слоеве, сезони, начини на употреба

Планина, приятелство
Снимка: pxhere

6. Спрей против мечки

Изобщо не се шегуваме, стане ли въпрос за този планински обитател.

Срещите с мечки не са рядкост, тъй като се разхождаме в местообитанието им. Те може да са навсякъде, така че проверката на района преди прехода не ви гарантира избягването на срещата с тях.

Спреят против мечки би ви свършил перфектна работа, ако тичате бързо и не се паникьосате.

7. План за спешни случаи

При преходите всичко може да се обърка за минути. Така че, преди да тръгнете, кажете на близките си къде отивате, за колко време. Изпратете им точни координати на местоположението си и им оставете контакти до спешни центрове в района.

Носете със себе си сигнална свирка, ярка дреха или друго средство, което да помогне да ви открият, в случай, че се изгубите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изгубени в гората: Екшън план за оцеляване

Планина, разходка
Снимка: pixabay

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.