Живот под карантина: свежи мисли с Любо Янев

Любо Янев от екстремния тандем "братя Яневи" за двумесечния stay home-режим.

0
 

Сподели

Shares
Любо Янев
Любо Янев (снимка: © Славиния Петрова)

В поредицата “Живот под карантина: свежи мисли с…” вече два месеца ти предлагаме една различна гледна точка към ежедневието ни от март насам – за да не спираш да мечтаеш за бъдещите си подвизи. Защото каквото и да става, светът наоколо ще продължи да съществува – заедно с доброто в него. И приключенията, които ни очакват също.

Днешният ни дистанционен разговор е с един от утвърдените екстремни филммейкъри Любо Янев, по-известен като Бубо, пред чиито сноуборд видеа всички дружно ахваме. Попитахме го къде, ако не в Австрийските Алпи, го свари карантината и как прекарва дните си далеч от снежните склонове.

Любо Янев (снимка: © Славиния Петрова)
Мястото: къде и какво

Карантината прекарвам в град Самоков, в подножието на Рила планина. Понеже тук няма КПП-та, това отваря възможността за достъп до планината, и то в момент, в който има много малко посетители там горе.

Бих посъветвал останалите да помислят какви любими неща всъщност имат възможност да правят сега и да прекарат време правейки ги.

Сега ти е паднало

Аз имах сезонна карта за Боровец и планът беше да караме и снимаме заедно с брат ми и приятели, но заради карантината затвориха курорта и спряха лифтовете, а горе все още имаше още много сняг. А нещо, което отдавна имах желание да направя, са зимни изкачвания до близките върхове – Мусала, Мальовица, Отовишки връх/7-те Езера, Мечит, Лопушки връх, Попова Капа и други. Благодарение на карантината с приятели успяхме да направим изкачване до много от тези върхове и да се насладим на планините и природата, която имаме в България.

Най-любимото може би бе преспиването ни в заслон Кобилино бранище – обградени от планините, събуждане с изгрева и след това изкачването и гледката от връх Водни чал – най-красивата гледка в Рила, която съм виждал досега.

Любо & компания (снимка: © Костадин Минков)
Убиец на скука

Разходки в близките горски паркове, планиране на бъдещи походи, прекарване на време с приятели и роднини, тренировки, четене на книга.

В мрежата

YouТube – както за развлечение, така и за на научаване на нещо ново. Kade.si – за подробна планинска карта на България, където се виждат всички хижи и маркирани пътеки. Instagram/Stories – с какво се занимават приятели и други по време на карантината.

Добрата новина

Тази ситуация ни дава възможност да обърнем внимание на нещата, които често оставяме на заден план и отлагаме, а всъщност са важни за нас. Хоби, което винаги сме искали да започнем, да оправим нещо по дома, да се подобрим в своята професия, да се чуем с близките, които не сме чували отдавна.

Сега е много добра възможност както за размисли, така и за действие.

Любо Янев (снимка: © Пешо Моб)
Желаното място

Ако хижите в планините работеха, щеше да е прекрасно. Така вместо еднодневни походи, бихме имали възможност да преспим там и да прекараме повече време в планината.

Светът днес

Боровец и всички други курорти в страната затвориха и в началото това не беше приятна новина, но това ни даде възможност да намерим други начини да спортуваме, както на открито, така и вкъщи, с много нови видеа онлайн с различни видове тренировки, които може да практикуваме от вкъщи.

Светът утре

Нямам търпение пандемията да премине. Голяма част от времето сега слушаме и говорим само за вируса, което ни натоварва. Нямам търпение това да отмине и да ни даде възможност за по-добри теми за разговор и позитивни действия.

Посланието

Пожелавам на всички ситуацията скоро да се нормализира и да прекарат едно прекрасно лято с хубави моменти с близки и приятели!

Чети още: всички разговори от рубриката ни “Живот под карантина: свежи мисли с…” ще намериш точно тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.