Работа с компас: Основни положения

Защото батериите умират, а обхватът не е всеобхватен...

3
 

Сподели

Shares
Работа с компас
Снимка: Pixabay.com

Техническият прогрес ни дари с такива блага като GPS-а и интерактивните карти, но както вече ви разказахме, опасността да си останем сам самички сред аналоговата пустош, без нито един дигитален помощник е напълно реална, затова е добре да владеем някое и друго примитивно умение за ориентиране – например как да работим с компас.

Предимствата на магнитния компас са много – той не се нуждае от презареждане и връзка с интернет. Работи на всякакъв терен и климатични условия. Единствено трябва да знаете как да го използвате.

В най-общи линии…

Обелязваме желаната цел на картата, а движението към нея, сверяваме с компас, като изчисляваме азимута или ъгъла между маршрута към избрания обект и северната географска посока (ако сме в северното полукълбо, ако не – водим се  по южната).

Започваме с първите стъпки

Разполагаме компаса хоризонтално, ако устройство има застопоряваща пластина, освобождаваме я и изчакваме докато въртенето на стрелката спре. Завъртаме корпуса (или скалата, ако е подвижна) така, че цветния връх на стрелката да съвпадне с буквата N върху циферблата.

И преминаваме към азимутаРабота с компас

Както казахме, азимут се нарича ъгълът между северната посока (0º) и избраната цел (на картата или местността). Азимутът върви по часовниковата стрелка, например ако целта ни е разположена само с 1 градус на запад, то азимутът ще бъде равен на 359º.

Малко сухи цифри

Чистият азимут към основните посоки на света е равен на 45º на Северо-Изток, 90º на Изток, 135º на Юго-Изток, 180º на Юг, 225º на Юго-Запад, 270º, на Запад и 315º на Северо-Запад. Разбира се, нужното ни направление може да се набута някъде помежду тези посоки, затова е нужно да фиксираме точните показатели на компаса.

Обратно към циферблата

Работа с компас
Снимка: Pixabay.com

След като научихме къде е Север и какво е азимут можем да пристъпим и към определянето му. Насочваме компаса към желаната цел, ако е с въртящ азимутен пръстен се прицелваме с мушката, указателната стрелка или каквото там има конкретният модел, като оставяме магнитната стрелка да сочи към N. Градусите, които пръстенът фиксира върху циферблата са вашата посока.

Например:

Налага ви се да се спуснете от връх Кухи Главник и да навлезете в гъста гора, за да се озовете до планинската вила на вашия приятел Пецко от Култово Конаре. От върха виждате къщата на Пецко, но от гората нямате визуална връзка с нея. Преди да навлезете сред дърветата, с помощта на компаса определяте накъде е север, завъртате пръстена, така че мушката (прицела) да сочи към сградата и установявате, че тя се намира точно на Изток или 90º азимут от Северната географска посока.

Навлизате в гората. Докато стрелката и отметката N на скалата си съвпадат, а пред вас по посока на движението стои отметката E (или 90º) вие се движите по азимут и гостуването ви у Пецко ще се състои.

Ако искате да се върнете обратно до върха, защото сте си забравили очилата, можете да използвате обратния азимут или в този случай движение на Запад – отметка W и 270º.

Когато и картата е в играта

Работа с компас
Снимка: Pixabay.com

Заедно, компасът и картата са незаменими помощници, защото гарантират, че ще се придвижите най-точно в непознатата местност.

А това става по следния начин…

Отбележете всички точки на маршрута върху картата и я осеверете – меридианите ѝ да са успоредни със сочещата на Север компасна стрелка. След това поставете компаса последователно върху всяка от избраните точки (точката и центъра на уреда да си съвпадат), за да установите в градуси посоката към всяка следваща точка (не забравяйте да проверите и обратния азимут, ако се наложи да се връщате по същия път).

Например крайната точка на маршрута ви се намира на чист Север, спрямо местоположението ви, но за да стигнете до нея, първо искате да минете през руините на древна крепост, разположена в средата на маршрута, на 315º Северозападно от вас. Поемате по азимут към крепостта и когато я достигнете крайната ви цел ще отстои на 45º Североизточно от вас. Тоест, за да достигнете финалната точка на експедицията ви ще се наложи да се придвижите под същия ъгъл, както към крепостта, само че в огледална посока.

Важно!

Работа с компас
Снимка: Pixabay.com

Не забравяйте, че магнитният компас се влияе от външни фактори и в близост до метални предмети, електрически стълбове и т.н. може да даде значителни отклонения от истинската посока на магнитния Север. Също така този материал има за цел, в сбита форма, да ви запознае с основните положения при работата с компас и не претендира за изчерпателност – ако не се чувствате уверени в способностите си, не предприемайте рискови начинания!

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Хубава статия. Кратко, точно и ясно. Радвам се, че имате статии, които чета с удоволствие и интерес.

  2. Добра статия! Примерът Ви с крепостта не е много прецизен. Какво значи в средата на маршрута?

  3. На половината път значи . Добра е статията като за 5 годишни е обяснено . Благодарности

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.