Българинът Иван Раев-най-възрастният ски учител в света, с кандидатура за Гинес

"Аз не се интересувам от възрастта!"

0
 

Сподели

Shares

Ако има определение за „легенда“, то Иван Раев от Чепеларе е жива такава. Най-възрастният ски инструктор не само в родината ни, но и в света е на 96 годишна възраст. 

От общинската администрация  в града решават да подготвят кандидатурата на най-стария ски учител в света за Книгата на рекордите „Гинес“.

Активен спортист и занимаващ се със ски и плуване вече близо 80 години, Раев е пример за непримиримостта на човешкия дух, волята и страстта към живота.

ИМАМ ТЕОРИЯ, ЧЕ ЖИВОТЪТ НА НАШАТА ПЛАНЕТА СЪЩЕСТВУВА, СЛЕДВАЙКИ ТРИ ЗАКОНА:

СЛЪНЦЕ, ВЪЗДУХ И ВОДА.

аЗ СЛЕДВАМ И ТРИТЕ ЗАКОНА. вСЕКИ ДЕН.

Родът на ветерана е един от първите основатели на Пампорово в далечните 40-те години на миналия век. Завършил гимназия в Гърция, Техническия Университет във Варна, живял в София няколко години, а след това в Пампорово, където може да го откриете и днес, преживял всички възможни политически режими, Иван Раев не спира нито за миг да следва идеалите и интересите си. Занимавал се е с управление и градоустройство, дълги години е бил губернатор (както той се определя) на Пампорово. За спорта, който е неотлъчна част от неговия живот, споделя, че не никога не е спортувал за пари и слава, а само за здраве. 

Спортистът всеки ден кара ски по пет часа на пистите в Пампорово и дава безплатни уроци на начинаещите любители.

 „Не съм пожелал от никого и една стотинка, няма и да го направя. Правя го от сърце. За да може нашите гости да обикнат Пампорово, да обикнат България и да се радват на прекрасния ски спорт. Ето и днес пак ще имам ученици, хващате ме рано сутринта на път за пистите.“, споделя в интервю пред БГ Днес.

ВИЖТЕ: Ан Лоримор: Най-възрастният човек, изкачил Килиманджаро

Бай Иван, както го познават всички на пистата и извън нея, започва да кара ски през 1941 г. Тогава все още няма писти, но младежите карат по снега с т.нар. „писалки“, които са предшествениците на съвременните ски.

„Увивахме ги с въжета около обувките и се пързаляхме по снежната пътека – спомня си най-старият скиор в света. – През 1942 г. дойде на посещение тогавашният министър-председател на царска България Богдан Филов. Лично съм го учил да кара ски. От тогава до днес учениците ми са стотици, но нито от премиера, нито от някой друг съм взел пари“,

Господин Раев споделя, че често го питат за тайната на неговото здраве и дълголетие, а той отговаря с един родопски израз: „Да не се лапа много“ и добавя:

„Аз не се интересувам от възрастта. Тя върви до 50-60 години, след това времето спира. Същият човек си, нищо не се променя.“

96-годишният Раев кара ски през зимата, а лятото плува активно. Може да го видите и изминавайки 10 км пеша, в Родопите.

Екипът на 360mag.bg му пожелава да е жив и здрав още дълги години!

Повече за неуморния ветеран можете да научите от посветения на него епизод на предаването „Малки истории“ по БНТ.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.