Ан Лоримор: Най-възрастният човек, изкачил Килиманджаро

89-годишната американка се сдобива с титлата за втори път

0
 

Сподели

Shares
Ан Лоримор
Снимка: www.self.com

За пръв път на 85 години американката Ан Лоримор се превръща в най-възрастната жена, изкачила Килиманджаро. Това се случва само преди няколко години, но оттогава изминава достатъчно време и ето, че се появяват нови претенденти за титлата.

Съвсем скоро Ан открива, че друга по-възрастна жена също е изкачила Ухуру – най-високият африканския връх, а новият рекорд за най-възрастен човек, достигнал до него, се държи от мъж. От мъж!

Ан Лоримор

Като истински шампион Ан решава, че без бой няма да си даде титлата и ето, че в началото на юли 2019 тя отново се изправя пред исполина Ухуру за пореден дуел. 9 дни по-късно, 89-годишната дама за втори път слиза от върха, като най-възрастният човек, изкачвал го някога  (жена и общо). Успешният си опит тя осъществява, когато е на 89 години и 37 дни.

Имаше момент, в който наистина бях притеснена, защото малко преди изкачването паднах и се сдобих със силни болки и проблеми с дишането. Тревожех се, че това ще ми попречи да достигна върха,

заявява пенсионираната университетска преподавателка, която е и основател на фонадация за подпомагане на деца в неравностойно положение.

Ан не е професионален алпинист и катерач, но е прекарала по-голямата част от живота си по планинските пътеки. За решението си споделя: „Исках да изкача върха, за да популяризирам каузата на моята фондация. Какво по-хубаво от това да съчетая две от любимите си занимания – преходите в планината и помагането на деца в нужда“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.