Съветите на Тони Черешаров: Как да изберем ски за фрийстайл и фрийрайд

Приготви се за екстремно каране

0
 

Сподели

Shares
Фотография: Ангел Попов
Фотография: Ангел Попов

Обичаме фрийстал и фрийрайд карането на ски, импровизирано пускане по рампи, „гмуркането“ в преспи и свободата да правиш каквото си поискаш в планината.

В разгара на зимния сезон се срещаме с изключителния фрий Тони Черешаров, за да ни даде безценни съвети, почерпени от собствения му опит, за избора на подходящи ски в различни дисциплини.

Какво е важното за теб при избора на ски за фрийстайл ?

Основната разлика между ските за фрийрайд и фрийстайл е дължината и ширината на самата ска. Аз лично използвам ски, които са малко по високи от мен. При моята височина от 173 см, карам със ски 176 см. Когато ските са по-високи, това ти дава по-голяма стабилност за по-големи скокове.

За напреднали препоръчвам по-дълги ски, а за начинаещи – една идея по-къси, защото ще им е по-лесно да ги завъртят при скоковете.

Ширината на ската също има голямо значение. Преди няколко години беше прието тя да е не повече от 84 мм, а в последно време е около 90 см и над 90 см. По-широката ска дава повече свобода на пистата.

Какво се е променило в приоритетите ти в избора на ски за фрийстайл през годините?

Преди избирах ските чисто визуално. Харесваха ми как изглеждат. Спомням си, че първите ски, които си взех за фрийстайл всъщност бяха за фрийрайд. Предпочитам по-твърда ска, противно на очакването, че с по-меката си по-подвижен.

С какви ски караш в момента?

За мен е важно ската да е симетрична, защото при фрийстайл моделите, за разлика от тези, с които караш на писта, автоматът е монтиран  близо център на ската. Симетричните ски във фрийстайла ти позволяват да караш еднакво добре и напред и назад, защото накъдето и да се обърнеш формата е една и съща.

Фотография: Петър Диманов
Фотография: Петър Диманов

Кое е актуалното при фрийстайл моделите?

Новите технологии постоянно присъстват във фрийстайл ските. Тъй като във  фрийстайла се кара предимно по парапети, кантовете на ската по-лесно се чупят. В последно време производителите започнаха да правят по стабилни кантове, които издържат на сериозен натиск. В момента е популярно да се използва карбон – не по цялата дължина, а около автомата, което придава твърдост и в същото време лекота.

Какво е важното при избора на ски за фрийрайд?

Тук е много важно да уточним две неща – трябва да имаш един чифт ски за фрийстайл, с които да се пускаш по парапетите по пистите и отделно друг чифт ски, с които да разцепваш пудрата. Разликата е, че едните са много по-маневрени от другите.

Ските за фрийрайд са значително по-широки под стъпалото. Аз карам със 120 мм ширина под крака и 186 см височина – с около десет сантиметра разлика, спрямо тези за фрийстайл , защото ми дават повече площ и плаваемост.

Фотография: Ангел Попов
Фотография: Ангел Попов

Какво да търсим, когато си избираме ски за фрийрайд? 

Едно от основните неща е шейпа на ската, защото при фрийрайда най-важното е ската ти да бъде над снега. Това, което ѝ помага да седи отгоре е ривърс кембъра, взаимстван от водните ски. Ските за фрийрайд са подобни на сърф дъската, идеята е да балансираш над снега, така както със сърфът над водата. Това именно прави ривърс кембъра – вдига ти предната част, носа и тейла на ската. При ривърс кембъра самата ска се вдига нагоре и не и позволя да потъне в снега. Моите ски са за дълбок сняг, ако няма използвам ските за фрийстайл.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Съветите на Тони Черешаров: Как да изберем обувки за фрийстайл и фрийрайд

Модели, които Тони Черешаров препоръчва:

NORDICA Ски ENFORCER 93

 

Enforcer 93 са all mountain ски, подходящи за freeride и необработени писти. Дървената сърцевина, обградена от два листа метал, осигурява изключителна стабилност и намалява вибрациите за по-гладко каране. Изключително устойчивите ръбове спомагат за по-голяма увереност и прецизност при завоите.

Blizzard Ски RUSTLER 9

Rustler 9 са freeride ски, които обичат всичко, което планината може да предложи. Те притежават Carbon Flipcore D.R.T технология и специфичен дизайн, който осигурява перфектен баланс между тегло и ефективност. Rocker Camber профила осигурява стабилност на всякакви терени.

FISCHER Ски FLAT RANGER 99 TI

Ranger Ti са мъжки ски, подходящи за извънпистово каране. Притежават 99 мм талия, лека дървена сърцевина, титаниеваи пластини и карбонов нос. Тази комбинация предлага фантастично съчетание на твърдост и подвижност за гладко и уверено каране при всякакви условия.

Вижте актуална ски екипировка в магазините на Спорт Депо и на sportdepot.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.